Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspandáknak

Az edinburghi állatkert két óriáspandája a tavasz ellenére sem akart párzáshoz látni, ezért gondozóik eldöntötték, hogy mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést. Tien Tien és Jang Kuang már túl vannak a beavatkozáson, látogatni is lehet őket.

Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspandáknak az edinburghi állatkertben - írja az MTI az intézmény pandákért felelős munkatársának keddi bejelentése alapján.

Yang Guang bambuszrágcsálás közben Galéria: Óriáspandák az edinburghi állatkertbenFotó: Jeff J Mitchell / Europress / Getty

 Miután sikertelenül vártak arra, hogy az állatkert két óriáspandája, a nőstény Tien Tien és a hím Jang Kuang magától lásson neki a párzáshoz, gondozóik eldöntötték, mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést. Iain Valentine, a skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspandákért felelős igazgatója elmondta: idén tavasszal bíztató jeleket mutattak a pandák, ezért reménykedtek, idén talán természetes úton foganhat utóduk. Végül azonban Tien Tien hormonszintje gyorsan leesett, ami azt jelenti, nála sokkal rövidebb lehet a párzási időszak. Kénytelenek voltak Nagy-Britannia egyetlen pandanőstényét megtermékenyíteni. Csak Jang Kuangtól vett mintát használták fel a célra.

A beavatkozás után mindkét állat gyorsan rendbe jött, Jang Kuang már negyedórával később mézet és bambuszt evett. A szakértők szerint elképzelhető, hogy egészen az augusztusban vagy szeptemberben várható ellésig nem fogják tudni, vemhes-e Tien Tien. Tavaly is megkísérelték a mesterséges megtermékenyítést, ám akkor az állat röviddel a szülés előtt elvesztette magzatát. Az edinburghi állatkert Facebook oldalán néhány órával ezelőtt jelezte, hogy újra lehet látogatni a pandapárt.

Galériáért kattintson a fotóra! Galéria: Óriáspandák az edinburghi állatkertbenFotó: Jeff J Mitchell / Europress / Getty

 Tien Tien és Jang Kuang 2001 decemberében érkezett az edinburghi állatkertbe, utódjuk még nem született. A pandák fogságban igen ritkán nemzenek utódot.
Az óriáspanda a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja: szabadon csak mintegy 1600 példányuk él, további 300-at állatkertekben tartanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek