Locsolkodó elefántok és habparti Bangkokban

Nemcsak a pálmafás strandokra készülve érdemes fürdőruhát csomagolnia annak, aki a héten Thaiföldre készül. Az ország a hétvégén ünnepli a thai újévet, mégpedig nem is akárhogy: tengernyi víz ellocsolásával.

 Az újév hagyományosan a száraz évszak végére esik, az év legforróbb napjaira, amikor mindenki epedve várja a monszunt. Az esők érkezéséig azonban egymást hűsítik a szongkran fesztiválon vödörből, vízipisztolyból, elefántormányból, sőt tűzoltófecskendőből is. Ne egy szolid húsvéti locsolkodást képzeljünk el: a szongkran legkisebb mértékegysége a vödör, a fesztivált pedig nem lehet megúszni anélkül, hogy tetőtől talpig csuromvizesek legyünk.

Virágszirmokat dobáló nők táncolnak Csiangmajban a thaiföldi holdújév a szongkran alkalmából 2014. április 8-án
Galéria: Songkran
Fotó: Vicsaj Taprieu / MTI

Az ünnepen az emberek vízzel locsolják egymást, vannak, akik hintőporral kenik be egymás arcát a megtisztulás és az óév bűnei lemosásának jelképeként. Sokan adományokat visznek a buddhista templomokba, a szerzeteseknek, és vízzel mossák le a házioltárakban és a templomokban álló Buddha-szobrokat.

Vannak városok, például Csiangmaj, ahol körmenetet rendeznek a Buddha-szobrokkal, hogy a tömeg vízzel locsolhassa, és így rituálisan megtisztítsa azokat. Sokan tesznek újévi fogadalmat, mások pedig nagytakarítást rendeznek. Manapság a fesztivál inkább parti, mint spirituális esemény, a vízipisztoly-csatákon és habpartikon boldogan őrjöngenek helyi gyerekek és külföldi turisták egyaránt.

Képeink a tavalyi bangkoki szongkranon készültek, illetve idén Csiangmajban és Ajuttajában. Nézegessen locsolkodó elefántokat és habpartizó gyerekeket!

Tavalyi habparti a bangkoki Central World bevásárlóközpontnál
Galéria: Songkran
Fotó: Piti A Sahakorn / Europress / Getty

 

Turista vív vízipisztoly-csatát helybéliekkel a bangkoki Sukhumvit Soi Nana mellékutcán tavaly áprilisban
Galéria: Songkran
Fotó: Jack Kurtz / Europress / Getty
Tűzoltók is locsolják a tömeget a bangkoki Si Lom Bang Rak kerületben
Galéria: Songkran
Fotó: Oliver Davis / Europress / Getty
Habparti a Silom úton
Galéria: Songkran
Fotó: Piti A Sahakorn / Europress / Getty
Ünneplő bangkoki fiatalok a tavalyi szongkranon
Galéria: Songkran
Fotó: Oliver Davis / Europress / Getty
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek