Nézze meg Manchestert ingyen!

Nagy-Britannia második legnagyobb városában legendásan esős klíma és pompás söröket kínáló, hangulatos pubok várják a turistákat. Zenebuzik, focirajongók, Londont túl zsúfoltnak érzők, irány Manchester!

 Sorozatunk korábbi részei:

1. Bécs helyett irány Graz!

2. Barcelona helyett tapasozzon a malagai tengerparton!

3. Szeged helyett irány Szarvas!

Angliába vágyik, de London túlságosan felkapott és zsúfolt az ízlésének? A Magyarországról fapados társaságokkal viszonylag olcsón és gyorsan elérhető brit nagyvárosok közül tegyen egy próbát Manchesterrel! Nagy-Britannia második legnagyobb városába jelenleg Ryanairrel juthat el, ahol legendásan esős klíma és hangulatos pubok várják pompás sörökkel.

London és Manchester, Ön melyiket választaná? Galéria: Túlértékelt Európa ManchesterFotó: Lindsey Parnaby / Europress / Getty

 A nagyváros meglátogatása zenebuziknak éppúgy kötelező (innen származik az Oasis, a Chemical Brothers, a Joy Division és a Happy Mondays is), mint a focirajongóknak (a Manchester City és a Manchester United okán), és az építészetfanoknak: itt épült például a világ első vasútállomása, de izgalmas kortárs épületeknek is otthont ad a város. További érdekesség, hogy Marx és Engels itt írták a kommunista kiáltványt, és itt sikerült az első maghasadást előidézni.

Családi programok dínóktól Maradonáig

Nagy-Britannia harmadik leglátogatottabb városa bővelkedik múzeumokban és művészeti galériákban. Az ingyenes Manchester múzeumban a kisgyerekekkel érkezők is remekül fogják magukat érezni: a felfedezni valók között rémisztő dínócsontvázakat és egyiptomi múmiákat is találunk. Szintén szuper gyerekprogram lehet a Közlekedési múzeum (Museum of Transportation), ahol régi a villamosokat és a kiszuperált kétszintes buszokat is megmászhatják a kicsik.

Urbis Centre: focirajongóknak kötelező! Galéria: Túlértékelt Európa ManchesterFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

 Focirajongó csemeték és szüleik egyaránt a mennyországban érzik majd magukat a focimúzeumban (National Football Museum). Ez a világ legnagyobb – és sokak szerint a legjobb – fociról szóló múzeuma, ráadásul ingyenesen látogatható a hét minden napján. A múzeumban a játék történetének megismerése mellett olyan ikonikus tárgyakat is megtekinthetünk, mint az 1966-os világbajnoki döntőn használt labda, Maradona pólója, vagy éppen a világ első, kézzel írott foci-szabálykönyve. A dicsőségek csarnoka a leghíresebb focisták és csapataik előtt tiszteleg, de olyan helyszíne is van a múzeumnak, ahol a látogatók is számot adhatnak futballtehetségükről.

Tudomány, művészet és történelem

A Hadtörténeti múzeumban (Imperial War Museum North) a történelem iránt érdeklődő nagyobb gyerekek és felnőttek tölthetnek el pár tanulságos órát. A különleges épületbe ingyenes a belépés, a világháborúk történetét mutatják be, harckocsikkal és egyéb háborús relkiviákkal lehet itt találkozni.

Manchester, Birodalmi Hadtörténeti Múzeum
Galéria: Túlértékelt Európa Manchester
Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

 A People's History Museum a manchesteri munkások életéről mesél, a Museum of Science & Industry pedig a helyi ipar történetének állomásait mutatja be a korai szövőgéptől a legmodernebb technológiákig. Mindkét múzeum ingyenes, nagyon érdekes, és sokat megtudhatunk belőlük a város történetéről.

A helyi szépművészeti múzeum, a szintén ingyenesen látogatható Manchester Art Gallery főként 19. századi brit festménygyűjteményéről híres. A jellegzetes épületben található The Lowry Arts Centre pedig művészeti galériát is rejt magában, de koncerteknek, színházi előadásoknak is otthont ad.

Merre kocsmázzunk?
Manchesterben trendi koktélbárokat és klasszikus pubokat egyaránt találunk szép számmal. A város mulatóhelyeinek dedikált Manchesterbars.com weboldal szerint a legjobb bár az bohém Norther Quarterben található, különleges hangulatú Apotheca, ahol régi gyógyszertári szekrények képezik a berendezést. A szomszédos Dough Pizza Kitchen étteremmel egy föld alatti folyosó köti össze, így akkor sem kell új helyet keresnünk, ha ennénk is, nem csak innánk. A The Liar's Clubban találjuk a város legnagyobb rumválasztékát, a tradicionális angol kocsmát keresők pedig a The Briton's Protection pubban találják meg számításukat. Manchesterben egyébként egy pint sör átlagosan 3 fontba kerül.

 Igazi angol parkokra vágyik?

Londont a nagy zöld parkjai miatt szeretné felkeresni leginkább? Ilyeneket bőven talál Manchesterben is! Ilyen például a titokzatos ösvényekkel és változatos növényvilággal rendelkező Fletcher Moss park, a hatalmas Heaton park apró állatfarmmal és nyilvános golfklubbal, és a játszótere miatt kisgyerekekkel ideális, külvárosi Didsbury park is.

Hol aludjunk?
Luxusra vágyók számára a Tripadvisor felhasználói szerint a Didsbury House az ideális választás. A bájos, vidéki hangulatú, Viktória-korabeli épületben elhelyezkedő butikhotel szobái egyszere elegánsak és otthonosak, a személyzet kedves és udvarias. Az olcsó és megbízható kategória győztese a Hotel Ibis Budget Manchester Centre Pollard Street, helyi viszonylatban nagyon olcsó szobaárakkal, egyszerű, minimalista berendezéssel.

 Shopping dizájner márkáktól vintage boltokig

Aki a klasszikus bevásárlóközpont-élményt keresi, a Manchester Arndale Centreben és a Trafford Centreben élheti ki magát. A városközpontban található bevásárlónegyed központja a Market Street sétálóutca. Nagy nevek drága boltjaiért a King Streetet érdemes felkeresni, az alternatív bohémnegyednek tartott Northern Quarter pedig az egyedi ékszereket és ruhákat értékesítő üzletek fellegvára.

Piccadily Gardens
Galéria: Túlértékelt Európa Manchester
Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

 A Timeout.com szerint a legjobb helyi dizájncuccokért a Craft & Design Centre-t kell felkeresni, a No Angel az egyszerre menő és megfizethető ruhák és kiegészítők boltja, a Retro Rehab pedig a vintage imádók mekkája. Cuki vagy éppen giccses ajándéktárgyakért és buliruhákért a négyszintes Afflecks Palace felé kell venni az irányt.

A belépőkön sokat spórolhat!
Manchester múzeumainak többsége ingyenesen látogatható, így például nem kell fizetnünk a belépőért a Manchester múzeumban, a National Football Museumban, a Hadtörténeti múzeumban, a People's History Museumban, a Museum of Science & Industryban, a Manchester Art Galleryben, és a Lowry Arts Centerben sem. A Museum of Transportation viszont csak a 16 éven aluliaknak ingyenes, felnőtteknek 4 font a belépő ára.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek