A Balti-tenger jegén autóznak az észtek

Nem szabad óránként 30 kilométeres sebességgel haladni, a biztonsági övet nem kell bekapcsolni, és legjobb a hivatalosan kijelölt utakat használni - ezek a legfontosabb előírások, amelyeket az észtországi gépkocsivezetőknek be kell tartaniuk, ha használni akarják a Balti-tenger jegén kialakított "autópályákat".

Három észtországi sziget, Saaremaa, Hiiumaa és Vormsi lakói nem panaszkodnak a télre. A Balti-tengernek ez a része ugyanis télen rendszeresen befagy. Olyan vastag jégréteg képződik, hogy autóval is nyugodtan rá lehet hajtani - írja az MTI a TVN24 lengyel hírtelevízió online oldala alapján.

A jégen meghatározott sebességgel szabad közlekedni, mert a jármű rezgése megrepesztheti a jeget
Galéria: Befagyott a Balti-tenger
Fotó: visitestonia.com

Nem kell bekapcsolni az övet

Az észt közútkezelő igazgatóság három hivatalos balti-tengeri útvonalat jelölt ki, amelyeken naponta megvizsgálja a jégtakaró vastagságát. Akár a szárazföldön, a jégen is be kell tartani bizonyos szabályokat. A fel- és lehajtásnál ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol feljegyzik a gépkocsik rendszámát és az utasok számát. Erre azért van szükség, hogy tudják, az autók megérkeztek a célállomásra.

A jégen 10-20 vagy 40-70 kilométeres sebességgel szabad közlekedni, sem gyorsabban, sem lassabban, mert a jármű rezgése megrepesztheti a jeget. Nem kell ellenben bekapcsolni a biztonsági övet. Ennek biztonsági oka van: ha a kocsi alatt beszakadna a jég, a legfontosabb, hogy az utasok mielőbb kijussanak a járműből.

Március közepéig autózható a tenger jege

Nem minden szigetlakó tartja magát a hivatalos utasításokhoz, és nem a kijelölt hivatalos utakat használja. "Ezek az utak fontosak számunkra, mert szabadságot adnak nekünk. Akkor hajtunk rá, amikor tetszik" - mondta az egyik szigetlakó. Mindenesetre a "vad" autóutak kockázatosabbak a hivatalosaknál.

Statisztikai adatok szerint egy-egy hétvégén akár 500 autó is használja a 10 kilométeres pályát a befagyott Balti-tengeren. Ha vastag a jégréteg, az utak március közepéig is nyitva maradnak az autósok számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek