Megunta hazáját? Költözzön úszó szigetre!

Tengeren úszó, vontatható szigetek, amelyeken szállodák, lakások és üzletek éppúgy épülnének, mint saját kormányzati rendszer. Hogy mikor születnek meg az első úszó önkormányzatok, nem tudni, mindenesetre a jövő fiktív településformáján egyre többet dolgoznak. Nemrég dizájnversenyt is kiírtak a várostervezőknek, melyet egy magyar grafikus nyert meg.

Az úszó városok, vagyis a seasteadek alapötlete abból indul ki, hogy a világban nagyon sok kimustrált hajótest, nem használt olajfúrótorony, vagy egyéb úszó alkalmatosság található, amelyeket kisebb tavakon és folyókon lakások, raktárak, kulturális rendezvények céljára használnak- írja a Turizmusonline.

Galéria: Mozgatható szigetek lehetnek a jövő településeiFotó: The Seasteding Institute / Facebook

A téma nem újkeletű, már egy ideje foglakoztatja a világ közvéleményét, ugyanis három éve a World Ocean Review szervezet is kiadott egy jelentést a klímaváltozás következményeiről, melyben azt jósolta, hogy partszakaszok válhatnak majd lakhatatlanná világszerte, amelynek hatására úszó települések jöhetnek létre. A kutatók a mai napig is folyamatosan vizsgálják ezek lehetőségeit.

Az úszó és repülő alkalmatosságok kreatív felhasználásáról nemrég mi is írtunk itt a Travelón. Egészen pontosan egy indiai fémhulladék-kereskedőről, aki egy kiszolgált Airbus A320-ast szállíttatott hátsó kertjébe, hogy múzeumot és szentélyt alakítson ki benne. Igaz az ő találékonysága mégiscsak más, hiszen távolabbi célja az, hogy India több szárazföldi pontját pakolja tele hotelként vagy kávézóként üzemelő repülőkkel. Mindenesetre a Seastaedek esetében olyan partközelben vagy a tengereken úszó és helyváltoztatásra is képes létesítményekről van szó, melyek esetenként akár az adott ország felségvizein kívül is, helyben rögzíthetők vagy vontathatók lennének.

A téma legutolsó fejleménye, hogy Randolph Hencken, az intézet ügyvezetője és a Seastaed Institute alapítója, Patri Friedman (Milton Friedman politikai filozófus unokája) tervei alapján a munka megindult. A tervek szerint az úszó települések - ahol szállodák, jachtkikötők, tax free üzletek, lakások, kulturális és sportlétesítmények is működnének-, kikerülnének a parti hatóság ellenőrzése alól és egy „start up kormányzat" irányítaná őket.

A jelenlegi kutatás persze sokrétű. Ki kell dolgozni az úszó települések politikai rendszerét, a területen kívüliségből adódó jogi hovatartozásuk részleteit, az energia, a hírközlés, a közlekedés, a biztonság és még jó néhány fontos dolog részleteit, de kétségtelen, hogy a turizmus, a vendéglátás, kereskedelem és az ipar is sokat profitálhatna ebből az elképzelésből. Az úszó szigetek jövőjének politikai megalapozását készíti elő a www.seasteading.org nevű szervezet, honlapjukon számos aktuális kérdésről olvashatunk.

Bár még mindig csak fikció, de már arról is szó van, hogy ezeket az úszó gyarmatokat nem a nyílt vizeken, hanem először egy sekélyebb, védett öbölben érdemes megúsztatni, miközben Hencken, a kutató intézet vezetője azt is elmondta, hogy 4-5 országgal már tárgyalnak a kísérletről. Ha pedig minden a tervek szerint halad, az évtized végére talán megvalósulhatnak az első úszó gyarmattelepülések.

Az eddigi tervek sikereinek magyar vonatkozása is van. 2010-ben ugyanis még egy dizájnversenyt is kiírt az intézet, melynek nyertese egy magyar fiatalember, Győrfi András lett. Elképzeléseit az úszó településről az alábbi videóban érdemes megnézni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek