Búcsúzzon 2013-tól egy 500 kilós kristálygömbbel!

Bécsben szilveszteri ösvénnyel búcsúztathatjuk az óévet, és másnapos koncertnézéssel köszönthetjük az újat. New Yorkban milliókkal együtt bulizhatunk a Times Square-en, Prágában szilveszterkor is kocsmatúrázni érdemes, Londonban a tűzijátékot ne hagyjuk ki, Párizsban pedig az Eiffel-torony fényjátékát. Tippjeink külföldi szilveszterezéshez.

Boldogtalan amiatt, hogy alig vannak már Budapesten valamire való utcai bulik szilveszterkor? Otthon maradni, vagy házibuliba menni nincs kedve, ha pedig az év utolsó napjának programjáért így is-úgy is egy vagyont kell kifizetnie, akkor már inkább nem fővárosi rendezvényre menne? Választhat a vidéki szállodák élménycsomagjai közül – van olyan hely például, ahol ha nem vigyáz, egy észak-afrikai fürdőházban köszönt önre az újév. De ha inkább egy nagyváros nyüzsgésére kíváncsi, nézze meg, külföldön hogyan mulatnak az év utolsó óráiban! Siessen, a szálláshelyek ilyenkor már vészesen fogynak.

Bécs

December 31-én Bécs hatalmas bulihelyszínné alakul: délután 14 órától hajnali 2-ig a belvárosban és a Práterben rendezett Silvesterpfad (szilveszteri ösvény) keretében változatos programokat kínálnak koncertektől a féktelen evés-ivásig. Az ösvény mentén tucatnyi vendéglátó szolgál fel puncsot és más – a nagy hidegben életmentő – forró finomságokat.

Bécs - A Bécsi Filharmonikusok január elsején mindenkinek elhúzzák a nótáját
Galéria: Külföldi szilveszterek
Fotó: Andy CV / Flickr.com

A szórakozásról pedig számos állomás gondoskodik showműsorokkal, keringővel, operettel, rock- és popzenével, DJ-k fellépéseivel és népzenével. Különösen kedvelt a Grabenen rendezett klasszikus műsor, a Klassikmeile. A bécsi tánciskolák a Stephansplatzon villámgyors keringőtanfolyamot kínálnak, a Heldenplatzon és a Práterben pedig látványos tűzijáték is lesz.

Az új év reggelét Bécsben a hagyományokhoz hűen másnapos reggelivel köszöntik a Rathausplatzon, a Bécsi Filharmonikusok újévi hangversenyének kíséretében egy óriási kivetítőn. A programokról részletesebben a város honlapján olvashatnak.

New York

New Yorkban immár több mint száz éve a Times Square szolgál a szilveszteri mulatság központjául. Ez az egyik legnagyobb köztéri ünnepség a világon: minden év utolsó napján közel egymillió ember özönlik ide, hogy sztárfellépők, konfettieső, tűzijáték és egy legendás kristálygömb tegye élménnyé a hosszú fagyoskodást.

Bár az első itt tartott tűzijáték óta eltelt több mint száz év alatt fokozatosan lett egyre grandiózusabb és népszerűbb, a Times Square-i szilveszter jó ideje a megszokott menetrend szerint zajlik. December 31-én már kora délután elkezd gyülekezni a tömeg, ami estére már akkorára dagad, hogy teljesen ellepi a teret a 47. utcától délre, öt utca hosszan. Sokan vállalják be ilyenkor a hosszú fagyoskodást, így a legjobb helyek – mint a 43. utca környéke – öt órára már teljesen megtelnek. A téli hideg ellenére nagyjából minden tizedik New York-i a téren van ilyenkor, a turistákkal együtt pedig közel egymilliós az embertömeg.

New York - Idén már nem lesz jó ez a szemüveg
Galéria: Külföldi szilveszterek
Fotó: RYANISLAND / Flickr.com

Azt a közel tíz órát, ami a gyülekezés kezdete és éjfél között eltelik, különféle fellépők rövid koncertjeivel és más műsorszámokkal ütik el. A kivetítőkön persze ilyenkor sem szünetelnek a reklámok, ahogy a tömegben sincs menekvés a marketinggépezet elől: a szervezők konfettiket, lufikat, kalapokat, és sok egyéb, szponzorok által adományozott reklámterméket osztanak szét.

1907 óta a Times Square-i szilveszter tradicionális eleme a Waterford kristálygömb. Az idén 550 kilogrammos, 32 ezer led izzóval és több mint kétezer apró kristállyal beterített gömböt egy perccel éjfél előtt kezdik leereszteni a One Times Square épület tetején álló rúdon. Tévénézők milliói és a téren szórakozók figyelik, ahogy közeledik a rúd aljához, miközben a több mázsa konfetti és a tűzijáték már készen áll a kilövésre. Az év utolsó tíz másodpercében aztán együtt számol vissza a tömeg, majd a gömb megáll, kialszanak fényei és megindul az ünneplés.

Az idei konkrét programról cikkünk írásakor csak annyit tudni, hogy a Times Square-i szilveszter hivatalos szuperhőse a Pókember lesz, aki a gömb-ceremónián is részt vesz majd. A sztárfellépők névsorát még nem láttuk a hivatalos programban, de tavaly például a dél-koreai Youtube-rekorder PSY lépett fel, így biztosan idén is valami nagy dobással készülnek. Azt pedig csak remélhetjük, hogy az időjárás megkíméli a bulizókat, és közel sem lesz olyan hideg, mint 1917-ben, amikor mínusz tizenhét fokban zajlott az ünnep.

Kíváncsi a grandiózus szilveszteri buli történelmére? Tavalyi cikkünkért ide kattintson.

Prága

Ahogyan az éjfél közeledik, úgy nő egyre hatalmasabbra a tömeg Prága belvárosának utcáin is. A legtöbben persze a nagy, központi tűzijátékra kíváncsiak, amit a Visztula fölé lőnek pontban éjfélkor. Így aztán a legjobban a Károly-híd környékéről, vagy a Petrin-hegyről, esetleg a prágai várból látszik. Aki beéri kisebb, privát tűzijátékokkal, bőven talál belőlük a nagyobb tereken: az Óvárosi tér és a Vencel tér a legnépszerűbbek ilyen szempontból. A csehek állítólag imádják a tűzijátékokat és petárdákat, így aki Budapest utcáin retteg szilveszterkor, annak Prágát sem ajánljuk. Aki viszont szeretné kiélni piromániás hajlamait, annak ez a város a legjobb választás.

Prága - Nem, nem a földönkívüliek rabolnak, Prágában így szokás szilveszterezni
Galéria: Külföldi szilveszterek
Fotó: Ms Kat / Flickr.com

A kisgyerekeseket, illetve azokat, akik 31-én éjfélre már annyi prágai kiskocsmát bejártak, hogy sikerült lemaradniuk az éjféli tűzijátékról, Prága önkormányzata másnap pót-tűzijátékkal szokta kárpótolni. Ezt január elsején, este hatkor, a Letna Parkból szokták fellőni, legjobban a zsidónegyed folyóparti szakaszáról, a Manes-hídtól vagy a Károly-hídtól lehet látni.

London

Szilveszter éjjelén természetesen London is hatalmas partihelyszínné változik. A buli csúcspontja a London Eye-tól fellőtt, szenzációs éjféli tűzijáték. Aki nem csupán részt akar venni a mókában, de a legjobb helyeket akarja magának megkaparintani, jó, ha előre gondolkodik, ezek ugyanis már este 9 körül elfogynak.

London - Ennél szebbet elképzelni sem tudnánk
Galéria: Külföldi szilveszterek
Fotó: James O Jenkins / Flickr.com

A London Eye környékén meg se próbáljunk helyet keresni, mert az egész környéket biztonsági okokból elkordonozzák – tanácsolja a Timeout London. Inkább menjünk a Victoria rakpartra, vagy a Waterloo, a Westminster vagy a keleti Jubilee gyaloghídhoz, innen garantáltan jó lesz a kilátás.

Párizs

Párizs amúgy is a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja, miért lenne ez másként az év utolsó napján? Rengetegen özönlenek a fények városába szilveszterezni, még annak ellenére is, hogy a korábbi legendás tűzijátékot az Eiffel-toronynál felváltotta egy szintén látványos, ám jóval kevésbé tradicionális fényshow. Persze attól még, hogy hivatalos tűzijáték nincs, nem maradunk pirotechnikai bemutató nélkül. A város számos pontján lönek fel privát tűzijátékokat – ezeket a legjobb a Montmartre-ról, a Sacre Coeur elől nézni, innen ugyanis az egész város jól belátható.

Párizs - Kora délután még belefér egy sanzon
Galéria: Külföldi szilveszterek
Fotó: Tiago Cardoso / Flickr.com

Akik igazán keményen akarnak bulizni szilveszter éjjelén, azoknak a híres Champs-Elysées sugárúton a helyük. Az emberek este 9 körül kezdenek itt gyülekezni, pezsgős üvegekkel, műanyag pezsgőspoharakkal felszerelkezve – éjfélre már garantáltan tetőfokára hág a hangulat, legyen bármilyen hideg is a francia főváros utcáin.

Valami egzotikusabbra vágyik?

Böngésszen a Travelo szilveszteri külföldi útjai között, hogy megtalálja álmai útját! Vietnám, Szicília, Egyiptom de még tengeri hajóút is szerepel a kínálatban, ha a fentiek helyett idén inkább egy rendhagyó szilveszteri útra vágyna.

Kapcsolódó anyagok:

Karácsony a szaunában, szilveszter a jacuzziban

Karácsonyozzon külföldön kezében piña coladával!

Európa legjobb karácsonyi vásárai

A három legkülönlegesebb német adventi vásár

Rövidebb lesz az adventi vásár a Vörösmarty téren

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek