Segítséget kérnek Angkor Wat felújításához

  Több mint 30 ország régészei, kulturális szakértői és illetékesei kezdtek csütörtökön tanácskozást Kambodzsában az ősi khmer romváros, Angkor megóvásának és helyreállításának további terveiről.

  A világörökséghez tartozó 12. századi templomegyüttes felújítását célzó, modern technológiákra is építő akciótervet mintegy 300 kambodzsai és nemzetközi szakember vitatja meg, közöttük Aurelie Filipetti francia kulturális miniszter és Kishore Rao, az ENSZ Világörökség Központjának igazgatója.

  Galéria: AngkorFotó: Craig Stennett / Northfoto

   A konferencián Hun Sen kambodzsai miniszterelnök elmondta, a fórum célja, hogy megtervezzék a romváros felújítását 2014 és 2024 között, amelyben - ahogy az elmúlt évtizedben is - számítanak a nemzetközi közösség segítségére is.

  A Jáváról érkezett II. Dzsajavarman uralkodó által alapított Angkor a Khmer Birodalom fővárosa volt 802-1432 között. Fénykorában hatszázezer-egymillió lakosa lehetett, jóval több, mint a világ bármely korabeli városának. A romokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé, és a nemzetközi összefogásnak köszönhetően 2004-ben lekerült a veszélyeztetett örökségi helyszínek listájáról.

  Angkort tavaly mintegy kétmillió turista látogatta meg, idén pedig a hivatalos adatok szerint kilenc hónap alatt már csaknem 1,6 millióan zarándokoltak el a romokhoz, ami jelentősen növelte az ország turizmusból származó bevételeit.

  Sok An kambodzsai miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy 1992 óta több mint 60 programot indítottak a romváros templomainak helyreállítására 16 ország és 28 nemzetközi szervezet támogatásával. Ezek egy részét már sikeresen befejezték.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!