Múzeummá alakítják Walt Disney szülőházát

Évekig nem kellett senkinek az az apró, chicagói családi ház, melynek emeleti hálószobájában született Walt Disney 1901-ben. A házat most kétlakásos társasházból ismét visszaalakítják egy légterűvé, ha az interneten összedobják a Disney-rajongók a pénzt a felújításra.

Csütörtökön Chicagóban megkezdődött annak a kétlakásos háznak a felújítása, melyben Walt Disney gyermekkorát élte. A Hermosa negyedbeli házat egy magáncég vásárolta meg, mely múzeumot akar belőle csinálni. A munkálatok megkezdését a polgármester, Rahm Emanuel olyan nagy jelentőségűnek ítélte, hogy csütörtököt, december 5-ét Walt Disney-nappá nyilvánította a városban, írja a Chicago Tribune.

A házat még Elias Disney, Walt édesapja építette a saját kezével az 1893-ban, az idősebb Disney ugyanis ácsként dolgozott White Cityben. A terveket Elias és felesége, Flora közösen dolgozták ki. A kis Walt 1901-ben született az emeleti hálószobában, ahogy bátyja, Roy is, néhány évvel korábban. A család egészen 1906-ig ebben a házban élt, akkor azonban eladták és Missouriba költöztek. Házukat később kétlakásos társasházzá alakították, többek között ezért is nem kapott műemléki védettséget: az átalakítás során ugyanis az eredeti stílusjegyek többsége megsemmisült.

Walt Disney és a hét törpeWikipedia

A Chicago egyik, főleg spanyol anyanyelvűek lakta kerületében álló házat már több mint egy éve árulták, ám vevőjelöltek helyett főleg bámészkodók és tévéstábok érdeklődtek iránta. Tulajdonosa, Radoje Popovic ingatlanbefektető 2002-ben 195 ezer dollárért vásárolta, és négy évvel később az eBayen próbálta eladni 280 ezerért. Miután ez nem sikerült, megpróbálta közösségi házzá alakítani, melyben szegény sorsú fiatalok művészeti képzésen vehetnének részt, ám erre nem talált támogatót. Végül 173 ezer dollárért cserélt gazdát a ház: új tulajdonosa a WDB Restorations LLC, mely múzeummá kívánja alakítani.

A cég tulajdonosa egy Los Angeles-i házaspár, Dina Benadon és Brent Young, akik vidámparki attrakciók tervezésével foglalkoznak: dolgoztak a SeaWorldnek, a szingapúri Universal Studios vidámparknak és több kínai vidámparknak is. Az interneten olvastak az eladatlan Disney-szülőházról, és le is csaptak rá rögtön, írja a New York Times. Azt tervezik, hogy a házból olyan múzeumot építenek, mely egyrészt hitelesen mutatja be Disney gyermekkori otthonát, másrészt kreativitásra inspirál. Befektetők helyett pedig az internethez és a Disney-rajongókhoz fordultak segítségért, a Kickstarter oldalon legalább félmillió dollárt akarnak a felújításra összegyűjteni. A házból származó emléktárgyak, például eredeti tetőcserepek eladásából is számítanak bevételre.

Nagyobb térképre váltás

A kezdeményezésnek nincs köze a Disney megavállalathoz, nem is keresték meg együttműködési szándékkal a céget. A család támogatására azonban számíthatnak: Roy P. Disney, akinek Walt a nagy-nagybátyja, közleményben üdvözölte, hogy Walt Disney szülőházát és családi otthonát felújítják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek