Élményszánkózással és éjszakai síeléssel csábít Alsó-Ausztria

Alsó-Ausztria jól karbantartott pályáival hívogatja a síelőket, behavazott lankáival a túrázókat, és forralt borral teli bögrével a korcsolyázókat. Havas osztrák régiók, ahová a világ első élmény-szánkópályáját építették, ahol először rendeztek műlesikló versenyt és ahol a legjobb hótalpas túrázni.

Bár az alpesi kunyhókban már a múlt század elején is szívesen időztek a művészek és gondolkodók, a Bécsi-Alpokban ma már inkább hangulatos wellness-oázisokat és hegyi kunyhókat találunk. Így aztán az alsó-ausztriai Bécsi-Alpok régió komoly hagyományokkal rendelkezik a nagyobb sportesemények területén is. A Semmering például a XX. század elején egész Ausztria egyik legfelkapottabb aktív időtöltést kínáló nyári és téli üdülőhelye volt.

 

Galéria: A hó nyomában alsó AusztriábanFotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

 

A legjobb szánkópályás

 

A Hirschenkogel am Semmering síterepe, amely 1995 óta ad otthont sí világkupa futamoknak, Ausztria egyik leginnovatívabb síközpontjának számít. A sípályák 100 százalékban hóágyúzhatók és Európa legerősebb világítási rendszerével varázsolnak csaknem nappali fényviszonyokat a sípályák többségére, és teszik ezzel a Semmeringet Ausztria egyik legnagyobb éjszakai síterepévé. A három kilométer hosszú, fény- és hangeffekteket kínáló élményszánkópálya néhány éve a világ első ilyen jellegű szánkópályájaként kezdte meg működését.

 

A legrégibb

 

A síelés sportja azonban mégiscsak az Alsó-Ausztriában található Mostviertel régióban vette kezdetét. A sportág mára világhírűvé vált képviselője, Mathias Zdarsky 1905-ben itt - a Lilienfeldnél található Muckenkogelen - rendezte a sísport első műlesikló versenyét. A régió ma egyaránt kínál túraútvonalakat, síutópályákat és szánkópályákat.

Mostviertel nagyobb síterepei, mint a Hochkar bei Göstling, Lackenhof am Ötscher, Gemeindealpe bei Mitterbach, Annaberg pályáin a kezdők és profik is megtalálják a maguk nyomvonalát, legyen szó mélyhóval borított hegyoldalakról, izgalmas buckás pályákról vagy tágasabb családi lesiklópályákról.

 

Galéria: A hó nyomában alsó AusztriábanFotó: nonanet / Flickr.com

A Mostviertel régió parányi, csábító síterepei közé tartozik a Forsteralm Waidhofen/Ybbs-nél, a Maiszinken Lunz am See-nél, a Königsberg Hollenstein/Ybbs közelében és Puchenstuben az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban.

 

A legjobb hótalpas túrázós

 

Aki viszont a sífutás után hótalpas túrázni is szeretne, annak a St. Aegyd am Neuwalde-det érdemes választania. A település Európa legerdősebb vidékének számít, így aztán a túrázók egész évben járják az útvonalait, sokszor vezetett nordic walking csoportokkal együtt. Hat különböző, több mint 100 km hosszan síelhető terepe van, de télen a Traisental-i kerékpárút is alkalmas a sífutásra. A kínálatában könnyű és nehéz útvonalak egyaránt szerepelnek, amelyek olyan különleges panorámát nyújtó magaslatokra vezetnek, mint például a Gippel és a Göller.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek