14 millió eurót költenek a román tengerpartra

  Mamaiában újjáépítik a tengerpartra vezető sétányt. Restaurálják Konstanca történelmi belvárosát, az épületeket kicserélik, a víz- és csatornahálózatot, felújítják a sétányhoz vezető utcákat, közvilágítást.

  A tengerparti Konstanca polgármesteri hivatalának sikerült több fejlesztésre, beruházásra 14 millió eurót összegyűjtenie, részben uniós pályázatokból, részben saját forrásokból, írja a Turizmus Online.

  Galéria: Románia tengerpartFotó: Mediafax Foto / Northfoto

  Az elsőként megvalósuló projekt a román tengerpart legnépszerűbb üdülőjét, Mamaiát érinti, ennek keretében, 4,7 millió euróból újjáépítik az üdülőtől a konstancai Casino épületéig, majd a kikötőig terjedő sétányt. Egy másik fejlesztési terv keretében restaurálják Konstanca történelmi belvárosát, az épületeket kicserélik, a víz- és csatornahálózatot, felújítják a sétányhoz vezető utcákat, közvilágítást, ennek értéke pedig közel 10 millió euró.

  Romániában a turisztikai fejlesztésekre rendelkezésre álló uniós keret lehívási aránya a 2012-es 6 százalékról idén 24,7 százalékra ugrott, ám még ez is messze áll a lehetőségektől. S habár a pozitív tendenciát az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) némi elégedettséggel könyvelte el, Razvan Filipescu elnök felhívta a figyelmet az iparág legsúlyosabb gondjára, a tapasztalt munkaerő elvándorlására.

  Állítja, hiába újítanak fel szállodákat, üdülőközpontokat, a szakképzett munkaerő hiánya megkeserítheti a vendégeket. Az ANT felmérése szerint, amíg Európában egy szállodában az alkalmazottak felét átlag öt évig ugyanazon a munkahelyen lehet tartani. Romániában örülnek a szállodások, ha az alkalmazottaik 10 százaléka legalább két évig marad. Nem véletlen, hogy az ANT most országos ellenőrzésbe kezdett a téli üdülőhelyeken, s „vadásszák" a szakképzetleneket alkalmazó vendéglátókat, mondván, ők riasztják el a külföldieket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!