Forralt borral várnak a legjobb karácsonyi vásárok Németországban

Bóklászás a vanília illatú középkori kulisszák mögött, ünnepi stollen-kóstoló a világ legrégebbi adventi vásárában, és találkozás a szőke fürtös karácsonyi angyallal az ország legpompásabb fabódéi között. Németország adventi vásárai minden érzékszervünkre hatnak.

Bár advent idején a legtöbb európai nagyváros hirdeti magáról, hogy főterén a kontinens legszebb karácsonyi vására található, Németországban ez a kijelentés nem is tűnik túlzásnak. A tengerparttól az Alpokig, bármely német város adventi vásárán járunk, a helyi szokások és az ünnepi tradíció egészen különleges hangulatát találjuk meg. A feldíszített bódékban fűszeres forralt bor, helyi specialitások garmadája és a tél összes attribútuma kínálja magát különböző matériák formájában. Íme, a vanília illatú adventi vásárok három klasszikusa a Tannenbaum hazájából.

A legmesésebb: Stuttgart

Stuttgart városközpontjában sétálni egyébként is olyan, mintha a középkor kulisszái mögött bóklásznánk, de advent idején egészen varázslatos hangulatot áraszt a régi kastély előtti tér. A Markt-, Schiller- és Schlossplatz 280 karácsonyi bódéjának tetejét gazdagon díszítik fenyőgirlanddal és mesefigurákkal, a gyerekeket jégpályával várják, a pavilonok között pedig magyar kürtöskalácsos és lángosos standokkal is találkozhatunk. Igaz, utóbbit inkább eszik mogyorókrémmel és almaszósszal, mint fokhagymával és tejföllel.

StuttgartFotó: German National Tourist Board

A németek persze csokis kekszeket is szívesen mártogatnak a legkülönbözőbb ízesítésű teába, így aztán nemcsak teakeverékeket, de különleges fűszeres standonkat is találunk a pavilonokban. Aki viszont nem bízná a véletlenre a szegfűszeg, a gyömbér és a fahéj arányát, az előre palackozott fűszeres bort is talál. Egy-egy pohár forró itallal a kezünkben megállhatunk a régi kastély belső udvarában és a városháza előtt is, amelynek lépcsőin énekkaroktól hallgathatunk ünnepi kórusműveket, mindeközben a gyerekeket inkább a Schlossplatzon felépített mesebirodalom fogja lekötni, ahol a színpadon bűvészek és mesélők szórakoztatnak.

Stuttgart adventi vásár
Nyitvatartás: november 27-től december 23-ig vasárnaptól csütörtökig 10-től este 20-ig látogatható, pénteken és szombaton egy órával tovább, este kilenc óráig tart nyitva.

A legrégibb: Drezda, Striezelmarkt

A drezdai karácsonyi vásár a legrégebbi, legnagyobb vásárnak számít Németországban, és maga a karácsonyi vásározás szokása is tulajdonképpen innen ered. Az idén már 579. alkalommal rendezik meg, nevét pedig arról a striezel kalácsszerű süteményről kapta, amit a németek főleg karácsonykor készítenek, és amit az ország nagy részén inkább stollenként ismernek. A Christstollen formája a pólyában fekvő Jézusra utal, és mivel kandírozott citrus-félék héját, mazsolát és marcipánt is tartalmaz, inkább a gyümölcskenyérhez hasonlítható. Legelőször itt sütötték meg az 1500-as évek közepén, de máig őrzik legendáját és különleges receptjét a drezdai tradicionális pékségek. Az adventi stollenfesztivál keretében a Zwinger palotától a vásár területéig egy hatalmas példányát hordozzák végig a süteménynek, hogy aztán a vásározók között szétoszthassák.

DrezdaFotó: German National Tourist Board

A drezdai óvárosban a Miasszonyunk temploma környékén és a közeli Régi Piactéren csoportosuló bódékban azonban nemcsak a stollent érdemes keresni, de a városra jellemző diótörős figurákat, a pulsnitzeri borssüteményt és az aszalt szilvaszemekből megkomponált kéményseprő szilvaemberkét is, ami állítólag újévkor szerencsét hoz. A legkisebbek sem tudnak majd elmenni szó nélkül a Frauenkirche (Miasszonyunk temploma) melletti téren található adventi naptár mellett, ahol minden nap egy mesepalotából érkező kis emberke nyitja ki a naptár egy-egy ajtaját. Jellegzetes eleme a vásárnak az a tér közepén felállított 14 méter magas fából készült forgó karácsonyi piramis, amelyet a tetején lévő propeller forgat, és amit a piramis alján lévő gyertyák felszálló hője hoz mozgásba.
A drezdai adventi vásárban még csak fáznunk sem kell, 15 ezer négyzetméteres fűtött sátorral készülnek a látogatók fogadására, ahol az ünnephez kötődő meseelőadásokat, koncerteket és a város ünnepi hagyományát feldolgozó bemutatókat is tartanak.

Drezdai karácsonyi vásár
Nyitvatartás: November 28-tól december 24-ig. Hétfőtől csütörtökig 10 - 20 óra között, pénteken és szombaton 10-től 21 óráig, vasárnaponként 10 - 20 óra között látogatható.

A legpompásabb: Nürnberg, Christkindlesmarkt

Azt mondják, hogy a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyái a nürnbergi vásár standjain sorakoznak, a németek ugyanis szívesen vásárolják és őrizgetik a minden évben karácsony táján beszerzett legújabb darabokat. A jellegzetes gyertyákat az egészen különleges hangulatú Christkindlesmarkt kétszáz fabódéjában szerezhetjük be, amelyeket a macskaköves lejtőkön állítottak fel a Haumptmarkt tér óvárosi negyedében.

A Tannenbaum legendája
A német kultúra része az az ötszáz éves karácsonyi dalhagyomány, amelyet a mai napig is klasszikus német kórusművek formájában és gyerek énekkarok adnak elő az adventi vásárokon. Bárhol is járunk, egészen biztosan a fülünkbe cseng majd az O Tannenbaum, o Tannenbaum örökzöld dala, amelyről talán kevésbé ismert, hogy eredetileg tragikus szerelmes népdal volt, és a választott hölgy hűtlenségét énekelte meg általa egy 1800-as évek beli csalódott szerelmes férfi. A dalban szereplő karácsonyfa ennek a csalfa nőnek volt a metaforája, a fenyő zöld tűleveleinek szépségét dicsérő sor pedig - Wie grün sind deine Blätter - valójában a levelek "hűségét" dícsérte, a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő dalként a XX. század eleje óta éneklik.

A vásárt 1628-ban tartották először, igaz, akkor még főleg a kézzel készített fadíszekből volt ott kiállítás, de mindez a mai napig is jellegzetes kézműves terméke a városnak. Aztán itt kelt életre egy különleges szokás is, a Christkindle-választás is. Minden második évben ugyanis Jézus gyermeket választanak, aki általában egy 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajú fiatal lány vagy fiú, és aki aztán a vásár nagykövetévé válik. Ő nyitja meg a piacot, hogy aztán arany koronában és díszes ruhában vonulhasson végig a városon szétosztva a karácsonyi jókívánságokat, és ajándékokat vihessen a kórházakba és az öregotthonokba.

Galéria: Nürnbergi karácsonyFotó: German National Tourist Board

A vásárban a gyerekeknek külön birodalma van a templom mögötti téren, melyet a híres nürnbergi mesterdalnokról, Hans Sachsról neveztek el. Itt kétszintes körhinta, gőzmozdony vezette kisvonat és óriáskerék is várja őket. A felnőtteket pedig jellegzetes, középkori hangulatú tereivel és hagyományos étkeinek illatával csábítja a standokhoz a vásár. Ott gőzölögnek Nürnberg legjobb forralt borai, grillezett sültjei, és fűszeres, vékony kolbászai, de ott kóstolhatjuk meg a klasszikus, édes nürnbergi mézeskalácsot is. Az esti órákban a piac több száz apró fényforrásának köszönhetően összefüggő fényárban úszik, a környező templomokban karácsonyi dalokat éneklő kórussal és betlehemes színháztársulatokkal találkozhatunk.

Nürnbergi karácsonyi vásár
Nyitvatartás: november 29-től december 24-ig minden nap 10 és 21 óra között, szenteste napján délután 14 óráig.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek