Tavalyi hóból készült sípálya Ausztriában

Tartósított "tavalyi" hóból készült sípálya az ausztriai Ramsau am Dachsteinben. Négyezer köbméter havat sikerült február óta megőrizni védőfólia alatt.

A Snowfarming (Hógazdálkodás) program keretében négyezer köbméter havat sikerült megőrizni az előző szezonról a télisportok számára. A környezetkímélő technikát korábban Svájcban már sikerrel alkalmazták, most Stájerországban is kipróbálták.

Galéria: Hol van már a tavalyi hóFotó: Ramsau am Dachstein / Flickr.com

 A ramsaui sípályához idén februárban ötezer köbméter, hóágyúval előállított havat egy halomba gyűjtve védőfóliával letakartak, majd forgácsréteget terítettek rá. Így vegyi anyagok felhasználása nélkül sikerült a hó mintegy 80 százalékát megőrizni a legmelegebb nyári napokon át is.

"A hó, illetve a jég tárolása a 18. századig vezethető vissza. Akkoriban úgynevezett jegespincéket építettek az emberek, hogy a nyári hónapokban is legyen jegük" - mondta Elias Walser, a Ramsau am Dachstein-i turisztikai szövetség elnöke. "Minket természetesen más cél vezetett. Tudjuk, hogy januárban és februárban sokkal kevesebb energia felhasználásával lehet mesterségesen havat előállítani, mint november-decemberben. Miért hagyjuk hát elolvadni?" - tette hozzá. Az előző télről megőrzött hóból sífutópályát készítenek a Dachsteinen, eddig egy kilométer készült el.

Skywalk kilátó bátraknak

Aki pedig Dachsteinben jár és izgalmakra vágyik, annak mindenképp javasolnánk a néhány hónapja nyílt kilátót, ahol közel 400 méterrel a Dachstein gleccser fölött sétálgathatnak a turisták a Skywalk névre hallgató függőhídon, a legbátrabbak pedig még a kilátóplatform üvegpadlójáról is letekinthetnek a mélységbe. Még a sírégió honlapja is azt állítja, hogy az új látványosság meglátogatásához jókora bátorságra van szüksége a turistáknak. Nyugodtan nézze meg a képeket itt akkor is, ha netán tériszonyos.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek