Tíz euróba fáj egy sör az Oktoberfesten

Szeptember 21-én nyitotta meg kapuit Münchenben a 180. Oktoberfest. Egészen október 6-ig minden a folyékony kenyérről szól a világ legnagyobb népünnepélyén.

1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén, vagyis a Terézia-réten megtartott Oktoberfestet. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe, az idei így a 180. Oktoberfest.
Galéria: Oktoberfest 2013
Fotó: Peter Kneffel / MTI
A rendezvény eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (a későbbi I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit. Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét előrehozták a kevésbé hűvös szeptemberre.
Galéria: Oktoberfest 2013
Fotó: Felix Hörhager / MTI
A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.
Galéria: Oktoberfest 2013
Fotó: Felix Hörhager / MTI
Az idei Oktoberfesten 9,40 és 9,85 euró (2810-2945 forint) közötti összeget kell fizetni az egyliteres korsó sörért, ami minden korábbinál magasabb ár, és 3,6 százalékos drágulás 2012-höz képest.
Galéria: Oktoberfest 2013
Fotó: Matthias Schrader / MTI
A szervezők arra számítanak, hogy nagyjából 6 millióan látogatnak el az október 6-ig tartó fesztiválra. Tavaly a 2011-ben feljegyzett rekordnál mintegy ötszázezerrel kevesebb látogatót, 6,4 millió embert vonzott az Oktoberfest, amelyen csaknem 7 millió korsó sör fogyott.
Galéria: Oktoberfest 2013
Fotó: Matthias Schrader / MTI
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek