Undorodik a csigától? Egye ragunak álcázva!

  Reneszánszát éli a csiga az osztrák fővárosban, amelynek már saját fesztiválja is van. A 2013. szeptember 29-ig tartó rendezvény során a legkülönbözőbb módokon elkészítve kóstolhatják meg az érdeklődők a puhatestű ínyencséget.

  Hetven bécsi étterem részvételével 2013. szeptember 23-29. között rendezik meg a Csigafesztivált az osztrák fővárosban. A rendezvényt Andreas Gugumuck csigatenyésztő és az online étteremkalauz, a DiningCity hívta életre. Idén a Monarchia korából származó csigarecepteké a főszerep – írja a Compress.

  Galéria: Csigafesztivál BécsbenFotó: Wienerschnecke.at

  Annak idején ugyanis – főleg a böjti időszakban – nagy becsben tartották a se húsnak, se halnak nem számító, mégis nagyon tápláló puhatestűt, és minden rendes szakácskönyvben volt legalább néhány csigarecept. A belvárosban, a Graben közelében pedig még saját piaca is volt az állatoknak. Az első világháború környékén egyre inkább háttérbe szorult a puhatestű, csupán az 50-es évek végén került vissza rövid időre a bécsiek tányérjára. Néhány éve azonban igazi reneszánszát éli az éti csiga – míg korábban a szegények eledelének számított, ma már a luxuséttermek kínálatát gazdagítja.

  Ennek egyik oka, hogy rengeteg időt és türelmet igényel a tenyésztésük: egy csiga két év alatt lesz „vágásérett", addig viszont rengeteg salátát és egyéb zöldséget – kedvencük a repce, a mángold és sárgarépa – pusztítanak el. Egy csiga körülbelül 5 grammnyi tiszta húst jelent, vagyis egy kiló csigahúshoz 200 állatra van szükség. Külön ínyencségnek számít a csigamáj, amelyből 50 milliliter 25 euróba kerül.

  A csigahús – az előítéletekkel szemben – se nem túl puha, se nem rágós, íze pedig a borjúhúséra hasonlít enyhe földes-diós beütéssel. Könnyen emészthető, négyszer annyi fehérje van benne, mint a marhahúsban és nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavakat valamint vasat, jódot, cinket és szelént. Aki ennyi jó tulajdonság ellenére mégis idegenkedik tőle, annak érdemes ragunak vagy raviolinak álcázva fogyasztania – javasolja a csigatenyésztő.

  A résztvevő éttermek listája, receptek ide kattintva olvashatók.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!