Szerencsétlenséget elűző hindu fesztivál Nepálban

  A Kumari Pudzsa tradicionális ünnepnek számít a hindu területeken. Ilyenkor az "élő Istennőt", vagyis "Kumarit", aki valójában egy kislány, Kathmandu utcáin hordozzák körbe, aki istennői státusát akkor veszti majd el, ha felserdülve közeleg az első menstruációja: ekkor ő visszamehet családjához, helyette pedig új élő istennőt, "kumarit" keresnek majd, hogy a hagyomány továbbéljen.

  A kumarikat 2 és 7 év közötti lányok közül választja ki egy szakértői testület: fontos, hogy a jelöltek Katmandu völgyének első lakóiból származzanak, mert ők Buddha leszármazottai.
  A bírálók tanulmányozzák a kislányok horoszkópjait, megvizsgálják, hogy hibátlan-e az alakjuk, de a tökéletes haj, a szemek, a fogsor és a sebhelyek nélküli bőr is alapfeltétel.

  Az elmúlt években sokan bírálták Nepálban az ősi hagyományt, amely a gyerek istennőket szinte elzárja a világtól. A tradíció hívei szerint azonban a kislányok szülei szabadon dönthetnek a gyermekük jelöléséről, majd állami támogatásban is részesülnek. Számos ünnep alkalmával az élő istennőket gazdag arany és vörös ruhába öltöztetve, szekéren viszik körbe a városon.

  A szertartásnak a főszereplői azok a kilenc év alatti kislányok is, akik azért gyűlnek össze, hogy közös imával elűzzék a betegségeket és a balszerencsét. A nepáli anyák ezért népviseletbe öltöztetik és a hagyományoknak megfelelően kifestik lányaik arcát. Színes fotóalbum Nepálból.

   

  Kattintson a további képekért!
  Galéria: Hindu fesztivál Nepálban
  Fotó: Nirandzsan Sreszta / MTI
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!