Spórolós lesz a nemzeti ünnep Kínában

Spórolós lesz a nemzeti ünnep Kínában

Egyszerűbb lesz az idei nemzeti ünnepen a főváros díszítése, kevesebbet költenek az új Kína megalakulásának évfordulóján Peking utcai virágos kompozícióira - számolt be a kínai főváros önkormányzatának döntéséről a helyi média szerdán.

Október elsejéhez közeledve Pekingben már megkezdték a főváros főbb részein az utak, közterületek díszítését, előkerültek a piros lampionok és a virágos ládák, kosarak. A belváros központi sugárútja mentén és a Tienanmen téren ilyenkor szintén hatalmas, különböző alakú virágtartókban mozaikként jeleneteket, feliratokat formáznak.

Idén kevesebb lesz a dísz és az ajándék isWang Jiang / Northfoto

 A friss hírek szerint azonban az idén - a központi vezetés által meghirdetett takarékosság jegyében - a megszokottnál szerényebbek lesznek a kiállított darabok. A Csang'an sugárúton például tíz ünnepi virágkompozíció díszlik majd, de egy sem a kormányzati épületek előtt. A beharangozó szerint a Tienanmen tér közepén ugyan lesz egy 18,2 méter magas virágos alakzat, környezetében néhány kisebbel, de a tér oldalában már hiába keresik a társaikat.

A kertészek idén a választékot az őszi időjárásnak ellenállóbb, kevesebb gondoskodást igénylő növényekkel egészítették ki, ezzel is csökkentve a költségeket. A múlt héten a kommunista párt felhívást tett közzé, amelyben megtiltotta a szeptember második felére eső őszközép ünnepen a holdsütemények közpénzből való vásárlását. A különböző szintű állami és pártvezetőknek tartózkodniuk kell a luxusbankettektől, lakomáktól.

Az ilyenkor hagyományos ajándékozás korlátozása mellett a vezető tisztviselőknek, hivatalnokoknak az utazásaikra is figyelniük kell, jobb ha nem fizetnek be fitneszprogramokra és más költséges szórakozásokra. A felsőbb szerveknek és a felelős vezetőknek bátran és időben fel kell lépniük a fényűző ünnepségek, a dekadens jelenségek ellen, úgy, hogy közben maguk is jó példát mutatnak - szólt a figyelmeztetés.

A kínai központi televízió (CCTV) máris bejelentette, úgy csatlakozik a kampányhoz, hogy szeptember és december között felére csökkenti az adásba tervezett ünnepi gálaműsorok számát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek