Összementek az osztrák sípályák

Összementek az osztrák sípályák

Évek óta egyre hangosabban tiltakoztak a térképészek a sípályák katalógusaiban megadott pályahosszok ellen. A síterepek nagyon sok esetben jóval nagyobb számot adtak meg a valóságnál. Ausztriában megkezdődött a sípályák újramérése, van olyan síterep, amely 110 kilométeresről 37-re ment össze – írja a Síelők.hu.

Évek óta gyanús néhány osztrák síterep összesített pályahossza. Az idén februárban egy német újságban egy térképész és egyben síkatalógusok szerkesztője is, példákkal illusztrálta, hogy mekkora különbség van a valóság és a síterepek prospektusaiban szereplő számok között. A német újságcikk Ausztriában nagy port vert fel, az idén nyáron, sok helyen megkezdődött a síterepek újramérése, most már egy egységes módszertan alapján. A térképész által említett módszer lényege, hogy a pályák hosszát mindig a pálya közepén mérik az esésvonalat követve. Ezzel a módszerrel az osztrák pályák hosszát is jobban lehet majd hasonlítani a hasonló módon felmért német és svájci pályákhoz.

A Stubai gleccser egyszerűen megoldotta: honlapján már nem kilométerben adja meg a terep méretét, hanem a besíelhető terület nagyságát közli Fotó: mimi / TraveloForrás: Travelo

 A friss mérések eredményei megdöbbentők: a Grossglockner síterep (Kals-Matrei) hossza az eddigi 110 kilométerről 37-re csökkent. Ezt már a honlapjukon is feltüntették, és idén már ezzel a számmal jönnek ki a katalógusaik is. A tartomány többi pályái közül St. Jakob mérete 52 kilométerről 17-re, Lienz pedig 40 kilométerről 37-re csökkent. A Kleine Zeitung hírei szerint valószínűleg ez a sors vár majd Karintia síterepeire is, itt októberben lesznek meg az új adatok. Kérdés, hogy mi lesz a tiroli számokkal, amelyekkel legjobban kiverték a biztosítékot.

Például, a térképészek szerint a népszerű Stubai-gleccseren sincsen 110 kilométernyi pálya: szerintük a besíelhető táv csak 48 km összesen. Ezért a síterep üzemeltetői úgy döntöttek, hogy a további viták elkerülése végett amerikai mintára nem kilométereket tüntetnek fel a pályarendszer honlapján, hanem a besíelhető terület méretét. Ugyan a honlap angol fordításában még mindig 110 km szerepel, de a németül már 250 hektáros a síterep – olvasható a Síelők.hu hírében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek