Tilos a bálna- és delfinvadászat Uruguay vizein

  Uruguay teljes tengeri felségterületét a bálnák és a delfinek menedékhelyévé nyilvánították.

  Fotó: Europress / Getty

   A montevideói parlament által a héten egyhangúlag elfogadott törvény megtilt minden tevékenységet, amely a veszélyeztetett fajok egyedeinek pusztulásához vezethet, így a vadászatot, az állatok elfogását, birtoklását, szállítását, zaklatását, adásvételét.

  A kis dél-amerikai ország az elmúlt években jelentősen fejlesztette bálna- és delfinleső turizmusát. Partjainál júliustól októberig akár 26 cetféle is megfigyelhető. Brazíliában, Chilében, Costa Ricában, Mexikóban, Panamában és a Dominikai Köztársaságban hasonló védelmi zónákat hoztak létre a tengerpartokon.
  A latin-amerikai államok azon igyekezete, hogy az Atlanti-óceán teljes déli részét bálna- és delfinvédelmi övezetté nyilvánítsák, többször megbukott már Japán és szövetségesei ellenállásán.

  Fotó: Europress / Getty

  Júliusban írt az Index a Hágából dúló bálnaháborúról, az utóbbi években az Antarktisz körüli Déli-óceánon ugyanis szabályos haditengerészeti összecsapások zajlanak. "Ausztrália úgy döntött, jogi eszközökkel zúzza szét a japán bálnavadászatot. Ezért a Nemzetközi Törvényszékhez fordult, hogy megállítsa a tudományos célokra hivatkozó, de kereskedelmi mennyiségű bálnát leölő Japánt. A precedens értékű per végeredménye azon fog múlni, aktivista lesz-e a bíróság, azaz leteszi-e voksát a környezetvédelem mellett. A szakértők tehát szócsatáznak, a bálnavédők pedig csendben készítik fel hajóikat az idei bálnaháborúra."

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!