Vajon hova utaznak a kínai turisták?

  Főleg Kelet-Ázsiába, de felmérések szerint az utóbbi időben egyre több európai nagyvárosba is. A világ összes országa pedig tovább verseng a jól fizető kínai turisták kegyeiért. Már csak azért is, mert tavaly Kína volt a negyedik legnagyobb küldőország a világon, 2017-re pedig mindenkit megelőzhet.

    

  Fotó: Northfoto

  Nemcsak a kínai turisták száma, de költésük is folyamatosan nő: a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint 2012-ben a kínai turisták 102 milliárd dollárt fordítottak utazásra, amellyel tavaly a sok éve győztes Németországot is lekörözték - írja a Turizmus Online.

  A kínai utazók áradatából elsősorban a kelet-ázsiai régió országai profitálnak, azonban számos európai desztináció is szerepel azon a toplistán, amely a kínai turisták által leglátogatottabb célországokat rangsorolta. Az Euromonitor előrejelzése szerint az elkövetkezendő öt évben robbanásszerű növekedést tapasztalhatnak majd a kínai turisták számában azok az országok, ahol rugalmas vízumszabályokat alakítanak ki számukra.

   

  Egyszerű ügyintézés, több vendég

   

  A szálláskínálat mellett az egyszerű vízumügyintézés jelent komoly vonzerőt, ha egy ország a Kínából érkezőket szeretné megnyerni magának. Sok európai ország is felismerte ezt: Németország és Franciaország például közös vízumigénylő központokat nyitott meg 2012 őszén. De tavaly decemberben Nagy-Britannia is bejelentette, hogy egyszerűsíti a vízum procedúrát a kínai turisták számára.

  Thaiföld idén nyáron bilaterális együttműködésről kezdett meg tárgyalásokat Kínával, amelynek eredményeként idén szeptembertől vízummentességet élveznek majd a beutazni szándékozó kínai állampolgárok. Ezeket a példákat várhatóan világszerte további országok is követik majd.

   

  Fotó: Northfoto

   

   

  Egyre nagyobb szelet jut a távoli piacoknak

   

  Habár a kínaiak által kedvelt úti célok élmezőnyében főleg a közeli országokat találjuk, egyre több távoli desztináció is szerepel a 25-ös ranglistán (teljes lista a Turizmus Online vonatkozó cikkében). Az Amerikai Egyesült Államokba 2012-ben több mint másfél millió kínai turista utazott, ami 45%-kal több, mint az egy évvel korábbi vendégszám. Oroszországba 830 ezren utaztak el, ami 16,4%-os növekedést jelent.(A tavalyi év utolsó három hónapjában a Magyar Turizmus Zrt. is kampányolt az orosz turistákért.)

  Európát is sokan keresik fel: a tavalyi évben Franciaországba 1,3 millió, Németországba 760 ezer, Svájcba 660 ezer, Ausztriába 350 ezer, Olaszországba 250 ezer, Nagy-Britanniába 200 ezer kínai turista utazott.

   

  Hozzánk is jönnek, de rövid ideig maradnak

   

  Magyarországon évi 20-30 százalékos növekedés jellemzi a kínai beutazóforgalmat. A Magyar Turizmus Zrt. által összeállított Tourism in Hungary statisztikai kiadvány adatai szerint 2011-ben Kínából 58 386 (+29,8%), 2012-ben 72 ezer (+23,5%) turista érkezett. Habár a hazánkban általuk eltöltött vendégéjszakák száma 10 százalékkal nőtt, ez viszonylag alacsony, átlagban mintegy 1,8 napos itt tartózkodást jelent.

  A Turizmus Online készített egy olyan táblázatot is, amely a legerősebben növekvő fogadó országokat rangsorolja, és amelynek előrejelzéséből kiderül, hogy 2017-re a szomszédos Ausztriában megháromszorozódik a kínai turisták száma. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy Magyarország nem szerepel sem a legfontosabb célországok, sem a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező államok között.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!