Mire elég egy nap Velencében?

Gyorsan és egyszerűen nem sok helyre lehet bejutni a lagúnák városában, de egy nap arra éppen elég, hogy a hangulata rabul ejtsen, és máris a következő velencei utazásunkat tervezgessük.

Velencét látni kell. Ez akkor is igaz, ha csupán egyetlen napunk van a városra. Aki olyan jellegű tanácsokat vár, hogy melyik múzeumban mit keressünk, és melyik nevezetességbe lehet gyorsan és egyszerűen bejutni, csalódni fog. Ennek a vízre épült csodálatos városnak minden látnivalóját lehetetlen egyetlen nap alatt felfedezni. Egy nap arra lesz elég, hogy egy kicsit elvesszünk a szűk sikátorokban, megnézzük a kihagyhatatlan látnivalókat, és megcsodáljuk a kusza csatornákon közlekedő kishajókat és gondolákat.

 

Tervezzünk előre!

 

Először is fontos hogy érkezésünket jól megtervezzük, így rengeteg időt nyerhetünk a parkolóhely, vagy a megfelelő közlekedési eszköz keresésén. Érkezzünk busszal, vonattal vagy saját autóval, mindenképpen varázslatos látványban lesz részünk. Míg az első két esetben nem probléma járművünk elhagyása, ha gépkocsival érkezünk, azt legkésőbb a Piazzale Roma-n le kell parkolnunk, ami nem minden esetben egyszerű. Ugyan sok parkolóház van Velencében, mégis érdemes parkolóhelyünket előre lefoglalni, és kifizetni, így akár egy egyórás várakozást is megspórolhatunk.

Velencében értelemszerűen a vízi tömegközlekedés dívik
Galéria: Velence egy nap alatt
(Fotó: Udvari Szabolcs / Travelo)

 Mi azt javasoljuk innen vaporettóval induljunk tovább, hiszen a legtöbb látnivaló a város másik oldalán található, és minél korábban érkezünk a Szent Márk térre, annál kisebb lesz a tömeg. A tizenhárom különböző járat közül, az 1-es számút ajánljuk, ami Canal Grandén halad a csodálatos paloták mentén. Körülbelül 25 percnyi utazás után szálljunk le a Rialtónál, ahonnan 10-15 perces sétával a Szent Márk térnél lehetünk. (Vaporettóval innen még legalább újabb 30 perc lenne az út.)

Mindegy melyik sikátort választjuk, szinte minden második sarkon a házak falára fel vannak festve az útjelzők a város legnagyobb és leglátogatottabb tere felé. Ezeket az útjelzőket a nap folyamán sokkal jobban lehet használni, mint bármelyik nyomtatott, vagy GPS alapú térképet, ugyanis a kis sikátorok kesze-kusza világában könnyen elveszhetünk, és nem minden utca végén ível át egy hidacska az adott lagúna túlpartjára.

 

Ne legyenek illúzióink: tömeg lesz, akármikor érkezünk

 

Akármilyen korán is érkezünk, a Szent Márk téren a fotókról jól ismert tömeggel találkozunk, és a nem ritkán több száz méteren át kígyózó sorokkal a Szent Márk-székesegyház, a Dózse-palota és a Campanile, vagyis a harangtorony előtt. Nem mehetünk el úgy Velencéből, hogy ezek a látványosságok közül legalább egyet meg ne néznénk, ezért mi a Dózse-palotát javasoljuk, ahová előre, az interneten megválthatjuk jegyünket mindössze plusz 50 eurócent elővételi díjért, így itt a sort megelőzve valamelyik időszaki-, vagy állandó kiállításban gyönyörködhetünk 1-2 órán keresztül.

A turistahadak ellenére is hangulatos város
Galéria: Velence egy nap alatt
(Fotó: Udvari Szabolcs / Travelo)

 A Dózse-palota után gyalog induljunk vissza Rialto és Piazzale Roma felé, így láthatjuk a legtöbbet a városból. A kijárattól balra indulva juthatunk el a Piazettára, a két kőoszlopig, amin a szárnyas oroszlán Szent Márk jelképe és Velence védőszentje, Szent Teodor óvják a várost. Innen egy újabb balkanyarral jutunk a Riva degli Sciavoni sétányra, ahonnan mindenki a Sóhajok Hídját (Ponte dei Sospiri) fotózza.

Verekedjük át magunkat a tömegen, menjünk tovább, az első sikátoron befordulva kerüljük meg ezt a kis csatornát, és a következő kis hídról jóval kisebb sokaságból nézhetjük meg a híres látványosság hátoldalát. Ami egyébként pontosan megegyezik azzal, amit a tömegtől nem láttunk az imént.

Innen ismét az útjelző táblákat követve haladjunk a Rialto felé, ám ha egy üzlet megtetszik, vagy valamelyik sikátor miliőjét hívogatónak érezzük, nyugodtan térjünk le. Ahhoz, hogy visszaérjünk, mindenképpen kereszteznünk kell a Canal Grandét, ezt pedig száraz lábbal csak a Rialtón keresztül tehetjük meg.

 

A Rialtótól távolodva elmaradoznak a turisták

 

A Rialto (Ponte di Rialto) az ősi Velence gazdasági és földrajzi központja, így érthető, hogy magán a hídon is üzletek sokasága csalogat minket vásárlásra, de a piacot és halpiacot is ennek tövében találjuk. A déli melegben, ha nem szeretnénk légkondicionált helyre beülni, de mégis hűsölésre vágyunk, érdemes a Rialto Mercato – a piac – szomszédságában a Fondamenta Riva Olio sétány teraszos éttermeihez leülni. Itt mindig mozog a levegő, és kellemes árnyékos helyek várnak bennünket, ahol ugyan az étlapon megjelenik ennek a felára, de végül is csak egy napot töltünk Velencében!

Azért nyugalmasabb részek is akadnak
Galéria: Velence egy nap alatt
(Fotó: Udvari Szabolcs / Travelo)

 

A pihenő után induljunk tovább a Piazzale Roma, vagy a vasútállomás (Ferrovia) útjelzőket követve. Ahogy egyre messzebb kerülünk a Rialtótól, a turisták tömeg is egyre kisebb lesz, és akár olyan utcákra is tévedhetünk, ahol rajtunk kívül senki sincsen. A tömeg csökkenésével azonban az ajándékboltok és kávézók száma is csökken – jól lehet azért így is találni hűtőmágnest és maszkokat bőven – ugyanakkor olyan kis műhelyekre is bukkanhatunk, ahol muranói üvegből helyben készíti a bolt tulajdonosa különböző csecsebecséket. Ha viszonylagos nyugalomra vágyunk a városnak ezen a részén bátran kalandozzunk!

A kis sikátorokon és a romantikus hidakon keresztül akár egy-két ajándékboltba, vagy egy kávézóba betérve a Szent Márk térről 3-4 óra alatt kényelmes sétával érhetünk vissza a kiindulási pontunkra. Ugyan a fontos látnivalókat csak kívülről érintettük, de biztosak lehetünk benne, hogy Velence hangulata megérint bennünket, és az autóba/buszba/vonatra ülve már azt tervezgetjük, mikor jövünk legközelebb, hogy 3-4 napot eltöltsünk ebben a csodálatos városban.

Hasznos tudnivalók egynapos utazáshoz
Parkolás: Parkolóhelyet előre foglalni, a cikk készültekor a Garage San Marcoban lehet, a 24 órás parkolás ára 28 euró.
Helyi közlekedés:
Vaporetto (vízibusz) járatok: 60 perces jegy 7 euró, 12 órás jegy 18 euró, 24 órás jegy 20 euró
Vízi taxi: 70 eurótól
Gondola: 80-500 euró utanként
Átkelő hajók a Canal Grandén: 1-2 euró/fő
Belépődíjak:
Szent Márk-székesegyház: ingyenes, de a templomon belül a Szent Márk múzeum belépődíja 5 euró, a Pala d'Oro-é (a bazilika főoltára) 2 euró, a kincstáré 3 euró
Dózse-Palota: 16 eurótól, az aktuális kiállítástól függően
Campanile: 8 euró
Étkezések:
Szinte minden étterem kínál turistamenüket 13 eurótól, de mindenhol választhatunk á la carte is. Az éttermek általában az étel díján felül terítési díjat számolnak fel, ami személyenként 2-5 euró lehet.
A kávézókban mindenhol az olasz kávék teljes választékát kínálják a ristrettótól a cappuccinóig, az árak pedig 2 és 10 euró között mozognak a választott kávé fajtájától függően.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek