Fejetlenség a kínai Buddha-szobrok között

A hőmérséklet ingadozása következtében veszítette el a fejét több Buddha-szobor a pekingi Nyári Palotában - közölték a park illetékesei, miután az interneten elterjedt, hogy vandálok pusztítottak a kínai főváros egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságánál.

  

Ez a kép három éve készült, de már ez is egy új fej az egyik Buddha-szobronFotó: fung.leo / FlickrCC

A fejetlen szobrokról készült, világhálón keringő fényképek és a napvilágot látott feltételezések arra indították a vezetőséget, hogy megmagyarázza, a szobrok egyes részei nem bírták tovább a hideg és a meleg váltakozása okozta összehúzódást és tágulást, ezért letörtek.

Cáfolták, hogy betolakodók lopták volna el a fejeket, vagy turisták rongálták volna meg a szobrokat. A fejek azonban annyira sérültek, hogy visszaállításuk már nem lehetséges. Az újak már készülnek, s a következő három hónapon belül a helyükön lesznek - ígérték az illetékesek.

 

Egymillió munkás keze műve

 

A Peking északnyugati részében található Nyári Palota Kína legnagyobb épségben fennmaradt császári kertje, amelyet a 12. században építettek. A következő több száz évben, egészen a 19. század végéig újabb részekkel egészült ki és nyerte el a mai formáját.

 

Galéria: Pekingi Nyári PalotaFotó: Wikipedia Commons

A Nyári Palotát 1860-ban az angol-francia szövetséges csapatok megszállása idején lerombolták, kifosztották, de a kert csak részben sérült meg, 1886-ban újjáépítették. Jelenlegi nevét 1888-ban kapta, eredetileg a Tiszta hullámok kertjének hívták.
A megépítésére hatalmas összegeket fordítottak, írott emlékek szerint százezer építőmester és egymillió munkás dolgozott rajta. Az építőanyagokat az ország minden részéből hozták. 1998 decemberében került fel az UNESCO világörökség-listájára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek