Egye végig a legjobb ételmúzeumokat!

Egy valamire való klasszikus városnézés programjai között, legalább egy ismertebb helyi múzeum látogatása szerepel. Ha azonban olykor alternatív muzeális értékekre éhezünk, betérhetünk egy krumplimúzeumba, de akár végigpásztázhatunk egy heringgalériát is.

Néhány olyan különleges ételmúzeumot gyűjtött össze The Daily Telegraph című brit lap, amelyek állandó tárlatvezetéseik mellett, gyakran a kiállított tárgyakból készített kóstolókkal várják a látogatókat.

Burgonyamúzeum Idahoban

Az Idaho államban található Blackfoot városa a krumpliimádók fellegvára. A krumplimúzeum honlapján található ajánló szerint a múzeum bemutatja a híres idahoi krimpligumó történetét, és a burgonyatörténelem legfontosabb állomásait. A kiállítás végén minden látogató egy zacskó ropogós idahoi snacket kap ajándékba. Az idahói krumplimúzeum európai testvérintézménye a belgiumi Bruges-ben található, amely inkább csak a sültkrumpli témakörét dolgozza fel.

Fotó: telegraph.co.uk

Heringmúzeum Izlandon

Aki viszont imádja a skandináv heringet, annak az izlandi Siglufjordurban a helye. Az ország legnagyobb tengerészeti múzeuma nemcsak preparált halakkal van telezsúfolva, de a tárlatvezetés során az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy mekkora szerepet játszott a hering az ország történelmében, és miért annyira fontos az itt élők életében a hal.

Fotó: telegraph.co.uk

Sajtmúzeum természetesen Hollandiában

Persze a tejtermékek sem hiányozhatnak az ételmúzeumi kínálatból: ezért aki sajttörténeti intézménybe akar menni, annak az idén harmincéves hollandiai Almaarban a helye. Itt minden látogatót beavatnak a sajtkészítés rejtelmeibe, az üzemi tejgazdálkodás és a tejkereskedelem legféltettebb titkaiba is.

Fotó: telegraph.co.uk

Mustármúzeum az USÁ-ban

A wisconsini Middletonban található Mustármúzeum, a világ legnagyobb gyűjteményét, közel ötezer mustárféleséget tart számon. A tárlat 60 ország mustártermését mutatja be. A múzeum ingyenesen látogatható, kizárólag adományokat fogadnak el, de azt is inkább a helyi ajándék shopban található termékek megvásárlása által.

Olajmúzeum Olaszországban

Ha viszont Olaszországben járunk, ne hagyjuk ki az Imperia településen található Olajfa és olíva olaj múzeumot sem. Az állandó kiállításuk keretében megismerhetjük az olajfák 6000 éves történetét, nemesítésének módját, és termésük feldolgozásának korábbi technológiáját is. A múzeum húszas években épült szecessziós kastélya már önmagában is gyönyörű látványt nyújt.

Fotó: telegraph.co.uk

Húsmúzeum Austinban

Persze a húsimádók sem maradnak látványtárlat nélkül. Az Egyesült Államokbeli Minnesota államban található austini húskonzervtárlat vitrinjeiben például nagyrészt disznóhúsból készült konzervek láthatók történeti sorrendben. A SPAMMúzeum emléktárgyboltjában egyebek között húskonzerv-tetoválás is kapható, bár csak ideiglenes, matricás változatban. A Spam löncshús előfőzött sertéshúsból (lapockából, sonkából és kocsonyából) só és fűszerek hozzáadásával készült vagdalthúskonzerv termék, amit az austini központú Hormel Foods Corporation készít 1937 óta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek