Eldugott éjjeli bárok és nappali megafesztiválok

Egy hamburgi utca, amely egykori piroslámpás negyedéről volt hírhedt, ma az alternatív kultúra legszínesebb platformja. Néhány spontán koncert Frankfurtban, csobbanás Berlin közepén és felhőkarcolók tetejéről nyíló panoráma Mainhattanben. Ez mind Németország!

A német fiatalok főleg a nagy bulik, a fesztiválok, a romkocsmák és az alacsony árak miatt jönnek Magyarországra. Különösen a Sziget Fesztivál előtti időszakban indul meg a nagy áramlás Budapestre, vonaton, kocsikkal, bringával, ki mivel tud. Vegyük mi is bátran az irányt Németország felé, fesztiválokban, eldugott partyhelyszínekben, izgalmas programokban ugyanis ott sincs hiány. Ha még időben lefoglaljuk a jegyet, akár 29 euróért is eljuthatunk Railjet-vonattal a nagyobb német városokig.

 

Hamburgban is pezseg az éjszakai élet.
Galéria: Németország
Fotó: Hamburg Marketing GmbH

 

Berlin soha nem pihen

 

Hogy hova menjünk? Ha Németországot vesszük célba, nem kérdés, Berlin mindenképpen legyen a listánkon. Ami Berlinben nincs, az nem is létezik- tartja a mondás, mely szerint a város már réges-rég Európa New Yorkjává nőtte ki magát. Berlin 24 órán keresztül ébren van, márcsak azért is, mert a több száz klub, bár és kávézó nyitvatartására egyáltalán nem vonatkoznak a zárórát illető szabályok.

A város divatos negyedei - mint amilyen például a Mitte, a Friedrichshain vagy a Kreuzberg - a turisták és helyi lakosság multikulturalitása miatt, Európa egyik legmozgalmasabb színfoltját jelentik. Itt minden sarkon találunk valami érdekeset, legyen szó étteremről, rögtönzött színházi produkcióról, vagy koncertről, és persze a romkocsmák sem csak nálunk virágzanak.

Nagyszínpadból itt sincs hiány: Berlin éppúgy a nemzetközi sztárok elsőszámú célpontja, mint London vagy Bécs. Ha fesztiválozni akarunk, a tempelhofi repülőtéren koraősszel megrendezett pop-, elektro- és techno koncertekből választhatunk, de a július 6-i We Are One fesztivált is elérhetjük, ha még most elkezdjük szervezni az útunkat.

 

Éjszaka buli, nappal shoppingolás lehet a program Berlinben.
Galéria: Németország
Fotó: visitBerlin

 

Nappal sem érdemes aludni

 

Berlin persze nemcsak az éjszakai baglyok fellegvára. Ha jobban vonzanak minket a nappali programok, még akkor sem tudunk majd annyit belezsúfolni a naptárunkba, hogy ne távoznánk hiányérzettel a városból. Ezért legjobb, ha olcsón bérelhető bicajra pattanunk, és egy újdonsült szolgáltatásnak köszönhetően ingyenes bringás városnézéseken veszünk részt. Persze közlekedés szempontjából az is megoldás, ha kiválasztjuk a Berlin legfrekventáltabb részein közlekedő buszokat, és egyszerűen körözünk velük a városban, mintha buszos városnéző túrán lennénk.

Az Eastside Gallery-t még az is élvezni fogja, akit egyáltalán nem érdekelnek a kiállítások. Ez ugyanis a világ leghosszabb szabadtéri képtára, mely a berlini fal több mint 1000 méter hosszú szakaszán nézhető meg. Aki panorámára vágyik, az mássza meg az Alexanderplatz-on található TV-tornyot, aki viszont inkább strandolna a nagy melegben, az csobbanjon egyet Wannsee-ben. A városnézést és a tengerparti nyaralás feelinget pedig összeköthetjük akár a Strandbar Mitte-n is.

További remek tippekért ezen az oldalon is érdemes nézelődni, ahol nemcsak a már itt járt fiatalok ajánlott helyeit találhatjuk meg a kedvenc éjszakai bároktól a legtutibb vásárlási lehetőségekig, hanem azt is, hogy hol találunk ingyenes wifi-hálózatot az országban. Ezen felül interaktív Németország térkép, vasúti menetrend is elérhető az internet nélkül is használható alkalmazásban, melyet a Német Turisztikai Hivatal fejlesztett ki. Itt egyébként nemcsak mások ötleteiből szemezgethetünk, de a saját úti tippeinket is megoszthatjuk a többiekkel.

 

Müncheni panoráma.
Galéria: Németország
Fotó: Tourismusamt Muenche

 

Kertvárosi idill nyolcvanezer egyetemistával

 

Ha nem akarunk annyit utazni itthonról, esetleg foci és sörrajongók vagyunk, akkor a mi városunk biztosan München lesz. A bajor fővárosnak ugyan van egy nagyon nyugis, már-már kertvárosi idilli arca, ugyanakkor Németország egyik legjelentősebb egyetemi központja is egyben, vagyis túlságosan élettelen mégsem lehet. Ha máskor nem, az októberi sörfesztivál, vagyis az Oktoberfest idejére mindenképpen érdemes felkeresni Münchent, de egész évben érdekes látnivalókat kínál, már csak a BMW gyár, a pezsgő éjszakai élet vagy az egész évben folyó kulturális rendezvények, koncertek, fesztiválok miatt is.

Július elején például a Műszaki Egyetem szabadtéri, ingyenes fesztiválja vár minket, de ha nem vagyunk a nagy tömeg hívei, még akkor is számos egyéb tippet találunk a híres müncheni klubéletről a Garage Deluxtól kezdve akár a 089-Barig. Ha pedig mindenképp extrém programra vágynánk, másszunk fel az Olimpiai stadion sátortető-szerkezetére, és ereszkedjünk alá egy kötélen a 40 méteres magasságból. Erre az élményre örökké emlékezni fogunk.

 

Kíváncsi az európai Manhattanre?

 

A felhőkarcolók látványa a vonzóbb, vagy inkább a női futballnak vagyunk nagy rajongói? Imádjuk az almabort, esetleg nagy nemzetközi vásárokon csavarognánk? Nem kétséges, hogy Frankfurtban a helyünk! A Majna-parti várost oly mértékben hasonlítgatják New Yorkhoz, hogy üzleti negyedét egyenesen Mainhattan-nek nevezik az ott élők. Ha napközben a városban csavarognánk, meg fog lepni minket az a kettősség, melyet a régi óváros és a modern felhőkarcolók kontrasztja okoz. Ha mindezt rendkívüli panorámán tekintenénk meg, nincs más dolgunk, mint felliftezni a Maintower felhőkarcoló 53. emeletére.

Akit pedig inkább a földalatti világ érdekel, az bátran csatangoljon a földalatti metrókkal: az U6 és U7-es vonalának egyes megállóit művészek tervezték egyedi állomássá. A Bockenheimer Warte megállónál például egy régi villamoskocsit süllyesztettek félig a föld alá.

 

A frankfurti Mainhattan.
Galéria: Németország
Fotó: Jochen Keute / DZT

Aztán az is tény, hogy bármikor Frankfurtba tartunk, könnyen beleütközhetünk egy-egy vásárba is, legyen az nemzetközi autókiállítás vagy zenei vásár, ahol bármilyen hangszert kézbe vehetünk és kipróbálhatunk. Frankfurt persze a fesztiválok városa is egyben: július közepétől szabadtéri hangversenyeken múlathatjuk az időt a Güntherburgs parkban, augusztusban pedig Frankfurt megaeseményén vehetünk részt, ahol minden a zenéről, színházról vagy utcai látványosságokról szól.

Egy biztos, akár a Velotaxi nevű városnéző riksán fedezzük fel a várost, akár a Majna-parton ütünk tábort egy kellemes piknikhez, nem telhet el frankfurti tartózkodás anélkül, hogy megkóstolnánk a helyi fiatalok legkedveltebb italát. A híres frankfurti almabort koktél formájában fogyasztják, az Apfelwein Fesztivál keretében pedig meg is ünneplik azt.
Ha mindenképp szeretnénk elmerülni az éjszakai életben, érdemes az újabban felkapott keleti városrészt felkeresni a Sonnemannstrasse, a Hanauer Landtrasse és a Carl-Benzstrasse környékén, de további tippeket bátran meríthetünk akár innen is.

 

Hamburg felett az ég.
Galéria: Németország
Fotó: Hamburg Marketing GmbH

 

Éjszakai pezsgés a "bűn utcájában"

 

Németország második legnagyobb városa, az ország kikötője, Hamburg. Akit nem a homokos tengerpart, hanem a hajók és a tengeri közlekedés látványa nyűgöz le, az itt fogja megtalálni számítását. A végtelen hosszan elnyúló kikötőben még egy valódi teherhajóra is felszállhatunk, mivel a Cap San Diego ma már múzeumként működik. Hamburg fiatalos és nyüzsgő városnegyede, St. Pauli a Reeperbahn-nal, mely a világ legbűnösebb utcája titulust is magán viseli, habár ez a városrész manapság már nemcsak a tengerészek igényeit kielégítő egykori piroslámpás negyedet jelenti.

Alternatív kulturális élet nőtt ki itt az elmúlt években, musical-színházak, eldugott kocsmák, koncerthelyek teszik vidámmá az éjszakai életet. A „bűn utcáját", valamint az azzal határos Schanzenviertelt egyre több új ötletekkel rendelkező fiatal fedezi fel magának és itt alakítják ki pubjaikat, koncerthelyeiket is. A St. Paulin a punk diszkótól a yuppie-bárokig minden megtalálható, de aki komolyabban szeretne fesztiválozni, az július 12-én és 13-án a Nordstern fesztiválon bulizhat elektropop-tól a technóig különféle stílusokban. További tippek itt.

 

Mercedesek és Porshe-k nyomában

 

Azok viszont, akik hajók helyett inkább az autók szerelmesei, azok vegyék az irányt Stuttgart felé! A város, ahol az egy főre eső jövedelem a legnagyobb Németországban, sokat köszönhet annak, hogy 1926 óta a német luxus Mercedeseket a városban gyártják, melyeknek, akárcsak a Prosche-nak, külön múzeumuk van a városban. Ide mindenképpen érdemes betérni. Ha pedig a fiúkat kirángattuk a múzeumokból, nézzük meg a világ első tévétornyát, és Európa legnagyobb zoológiai és botanikus kertjét is.
Fesztiválozni itt is tudunk, akár egész nyáron ki sem kell mozdulnunk a városból: júliusban a Kultúrák Fesztiválján, augusztusban pedig az Europaisches Musikfest-en bulizhatunk. Ha egyéb programok érdekelnek minket, mindenképp látogassunk el az alábbi oldalra.

Kedvet kapott Németországhoz?
További információkat itt és itt talál, németországi ajánlataink között pedig erre böngészhet.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek