Dalí nyomában a Costa Braván

A spanyolországi Costa Braván nemcsak nyaralni jó. Akár egy barcelonai városnézést megszakítva is átbuszozhatunk a tengerpartra, például Dalí szülőfalujába, Figueresbe, a festő múzeumába. Az Ongo beszámolója szerint megéri végignézni a szürreális kiállítást, ahova egyébként kevés magyar jár. Travelo tipp.

Barcelona évről-évre szerepel a világ leglátogatottabb úticéljainak a listáján, és új látnivalóba mindig belefuthatunk. A legújabb fejlesztés a Barcelona Island projekt, amelynek keretében Európa legnagyobb mesterségesen létrehozott szigete épül a katalán centrumban, és oda csak gyaloghídon és vasúttal lehet majd átjutni. Itt épül a kontinens legnagyobb, kétezer lakosztályos szállodája, amelynek teleshopos slágertermékeket idézően a neve Mobilona Space Hotel 2000 lesz.

Barcelonából könnyű átbuszozni

Galéria: Dalí múzeumFotó: Clemens Rikken /sunshine / Northfoto

Barcelona látnivalóit a Travelón már mi is bemutattuk, és arra is adtunk tippeket, nyáron a katalán turistaparadicsomból kiindulva hogyan lehet a legkönnyebben eljutni a spanyol üdülőhelyekre, vagy akár Marokkóba.

A négy, nagy spanyol idegenforgalmi központ, a Costa del Sol, a Baleár- és a Kanári-szigetek, valamint a Costa Brava közül az utóbbi nemcsak akkor izgalmas, ha lazítani és strandolni szeretnénk, legalábbis az Ongo beszámolója szerint. "Pünkösdi, barcelonai kirándulásunk alkalmával sikerült a nagy spanyol, szürrealista művésszel, Salvador Dalíval ismerkednünk" - írta iadanyine friss élményeit idézve.

Cadaques a legszebb falu, legalábbis a festő szerint

Costa Brava legszebb helyei közül a több mint harmincezres lakosságú Blanesben találjuk a világ egyik leghíresebb botanikus kertjét, a Járdin Botanic Marimutra kertet, több mint hatezer növényfajjal, patakokkal, kilátókkal. L'Estartit nem messze található a búvárparadicsomként ismert Medes szigetcsoporttól. A Lloret de Mar településen található a hatalmas Waterworld csúszdapark, borsos árakkal. Llafranc még inkább luxus helynek számít a tengerparti vidéken. Az egyik legszebb település pedig Tossa de Mar, amelyet egyes utazási katalógusok a spanyol Saint Tropez-ként emlegetnek.

De a szürrealista ikon szerint a vidék legszebb faluja a Barcelonától körülbelül három órás buszútra található Cadaques, az utolsó település a francia határ előtt. A halászfalu valamikor rengeteg ismert művész nyári zarándokhelye volt, Picasso, Duchamps, Matisse, vagy Max Ernst gyakran nyaralt ott. Innen az a település sincsen messze, ahol Dalí 1904-ben született. Körülbelül 30 kilométerre a tengerparttól, Girona megyében találjuk Figuerest, amelynek legfőbb látnivalója a hatalmas Dalí Színházmúzeum, amit maga a festő tervezett.

A síremlékét is maga állította

Galéria: Dalí múzeumFotó: idadanyine / ongo

Ide egyébként a tengerparti buszjáratokon kívül vonattal is el lehet jutni, a barcelonai Estació de Sants állomástól Figueresbe másfél-két óra alatt, körülbelül 34-38 euróért. A múzeumig az állomásról körülbelül tíz-tizenöt percet kell gyalogolni. A települést a Girona- Costa Brava Airportról is könnyű megközelíteni, de ez a lehetőség kevesebb magyar turistát érint. A településen leginkább két-három csillagos hotelek találhatók.

"Figueresben minden róla szól, mindennel neki állítanak emléket. Különben egy szürke kis városka lenne, de így a Dalí emlékekkel, rengeteg látogató fordul meg itt, és hoz jelentős bevételt a helyieknek."

Miután Dalí megvette a figueresi romos színház épületét, és megtervezte saját, tornyok helyett tojásokkal díszített múzeumát, a síremlékét is maga álltotta, hogy méltóképp emlékezhessen rá az utókor. A kiállítás minden tárgya és világítása úgy van beállítva, ahogyan ő helyezte el. Az épülethez egyébként azért is fűzték személyes érzelmek, mert tizenévesként, 1919-ben itt nyílt meg az első önálló kiállítása. Egy évvel később elhagyta szülőföldjét, miután felvették a madridi Szépművészeti Akadémiára. Nem sok idő múlva már dadaista korszakában állandóan kritizálta az impresszionizmusért rajongó mestereit idejátmúlt látásmódjuk miatt, de később elismerte, nem volt elvesztegetett idő megtanulni a festészet alapjait.

Tárgyai, szerkentyűi, szerelmei

A múzeumban kígyózó sor halad az egyes kiállítási tárgyak között. "Halk zene szól, miközben fotózkodunk, és kukucskálunk be az autóba, melyben ő vezet. Körben érdekes szobrok, növények, majd a grafikái, és egyéb alkotásai. Ámulva néztük egy-egy meghökkentő alkotását, szobrát, szerkentyűjét"- írja az utazó. A térrendezés klasszikusai közé tartozik például a May West szoba, vagy a híres, száj alakú kanapé, hozzá közel egy kandalló, és a falon két kép. Ezekből néhány lépcső távlatából rajzolódik ki a portré, amelyet a művész a berendezési elemekkel megjelenített.

Dalí szerelmi élete legendás. Elsőként a madridi egyetemi évei alatt nősült nagynénjével. 1921-ben édesanyja meghalt, ő pedig megkérte húga, Catalina Domènech Ferrés kezét. Igazi nagy szerelmét azonban huszonöt éves korában ismerte meg. A Costa Braván találkozott először a nála tíz évvel idősebb Gala Gradivával, aki költő barátja, Paul Éluard francia felesége, közben a német festő és szobrász Max Ernst szeretője volt.

A legenda úgy tartja, hogy Gala még a bemutatkozás napján szakított mindkét férfival, hogy Dalíé lehessen, bár a hűség ezt követően sem tartozott a kedvenc passziói közé. 1934-ben házasodtak össze, a második világháború alatt pedig New Yorkban éltek. Gala nemcsak a nála fiatalabb szeretőket gyűjtötte, de férje pénzén lelkesen ki is tartotta őket, így Dalí egyre gyarapodó büdzséjéből jelentősen lefaragtak.

Még kevés magyar jut el ide

Galéria: Dalí múzeumFotó: Northfoto

Visszatérve a múzeumi beszámolóra, az utazó szerint az állandó kiállítás részeként látható egy film a művész életéről, és elképesztő ötleteiről, illetve az ékszerei, amelyeket természetesen ő tervezett. "Sajnos elég kevés magyar jut el Figueresbe, mondta az idegenvezető, pedig nem bánja meg senki, ha ide is eljön egy kirándulás alkalmával. Figueres óvárosi része hangulatos, szép a templom, ahol Dalít keresztelték, sok hívogató étterem és kávézó csábít egy kis üldögélésre egy kapucsínó mellett, vagy egy jó pohár spanyol bort kóstolgatva"- zárta beszámolóját az utazó.

A múzeum március és június között 9:30-18:00-ig tart nyitva, a főszezonban, július és szeptember között 9:00-20:00-ig. Szezonon kívül, novembertől februárig 10:30-18:00-ig. A zárás előtt 45 perccel lehet utoljára belépni. A felnőtt belépőjegy 11 euróba kerül, a kedvezményes belépő gyerekeknek 8 euró.

Éttermek a közelben

Ha a múzeumlátogatás közben megéheznénk, a Trip Advisor szerint Figueresben jó helyen járunk, ha áldozni is szeretnénk az étkezésre.

A múzeumhoz közel található az Antaviana étterem, amelyben az utazók szerint nem lehet csalódni. A Lizzaran a kalóriadúsabb fogások háza, az Onixban pedig a hagyományos spanyol konyha újrafeldolgozása a jellemző, és 25 euró körül kapható egy hét, kisebb fogásból álló menüsor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek