A tíz legnépszerűbb titkos fürdőhely a világon

  Szeret úszni, de utálja a tömeget? Fürdés közben a természet közelségének élményére is vágyik? Nézegessen összeállítást a legkülönlegesebb szabadvizekről Franciaországtól Vietnámig, esőerdei folyóktól a pingvinekkel teli strandokig!

  Kevés izgalmasabb vagy romantikusabb kaland akadhat nyaralás közben, mint felfedezni egy csodálatos természeti környezetű tavat vagy folyót, és bemerészkedni az ismeretlen vízbe. A kiépítetlen strand és a fürdőzők zsúfoltságának hiánya egyedülálló élménnyé teszi az ilyen vízi kalandokat. Nem beszélve arról, hogy egy tó partján üldögélni egyáltalán nem olyan maradandó és mély átélése az élménynek, mintha a bőrünkön is megtapasztaljuk a víz simogatását.

   

  Lubok Simpon igazi paradicsomi környezetet nyújt a fürdéshez.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Flickr, Creative commons Licence

  A lonelyplanet.com összegyűjtötte a legnépszerűbb szabadvízi fürdőhelyek listáját, ami persze annyiban nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, hogy a legnépszerűbb „titkos" fürdőhelyek közül többen lassan már éppúgy megtelnek fürdőzőkkel, mint kiépített parti társaik.

  Travelo tipp:
  Ha nyaralás közben egy olyan tóba vagy folyóba ütközünk, amelyikben szívesen megmártóznánk, a váratlan örömtől vezetve ne ugorjunk rögtön a habokba, mert izmaink begörcsölnek a hideg víztől. Lassan szoktassuk testünket a hőmérsékletváltozáshoz.
  Érdemes úszás előtt a helyiekkel konzultálni a folyó vagy tó esetleges veszélyeiről.
  Igyekezzünk minél kevesebb vizet nyelni, mert a tóban állattetemek, betegséget terjesztő algák is lehetnek.
  Ne mezítláb merészkedjünk a vízbe, mert az ismeretlen vízfenéken megvághatjuk a lábunkat.
  Szabad vízbe soha ne ússzunk be egyedül, különösen, ha először járunk ott és nem ismerjük a környezetet.
  Igyekezzünk a parthoz közel maradni, de legalábbis mérjük fel az erőnket, hogy a visszafelé útra is maradjon.
  A vízből kimászva mossunk kezet és lehetőleg zuhanyozzunk is le.

   

  Franciaország: Pont du Gard

  Az egykori római vízvezeték impozáns látványa a folyóban úszkálva élvezhető csak igazán. A víz tisztasága mellett a közeli strand is csábító piknikezési lehetőség az úszni vágyóknak, de a híd pillérei alá nem érdemes bemerészkedni az erős örvények miatt.

   

  Vietnám: Mekong Delta

   

  A vietnámi Mekong Delta az egyik legizgalmasabb szabadvízi úszási lehetőség. A folyó partján található Vinh Longban pedig nemcsak megszállhat az utazó, de a Tam Ho farmon még azt a szolgáltatást is igénybe veheti, hogy a családtagok elkísérik az úszásra, ahol vigyáznak rá, hogy elkerülje az veszélyeket.

   

  A helyiek terepismerete kedvez a turizmusnak.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Robber1974 / Indafotó

   

  Malájzia: Lubok Simpon

   

  A malájziai Lubok Simpon egy igazi esőerdei paradicsom, eldugva a világ zajától. A Taman folyó sáros medre miatt ugyan kissé bizarr talajon kell bemerészkednünk a vízbe és úgy érezzük majd, mintha a sár megpróbálná beszippantani a lábujjainkat, de amint elkezdünk úszni a hűs vízben, biztosan felfrissülünk – ígéri a lonelyplanet.com. A folyó túlpartjára való átkelést azonban nem ajánlják a mély és száguldó vízsodrás miatt.

   

  Anglia: Granta-folyó

   

  A Cambridge-től délre található Granta folyó szintén ideális úszóhely. Fűzfák övezik, melynek romantikus indái belógnak egészen a folyó közepéig, amibe a vízbe való ki- és bekászálódáskor akár bele is kapaszkodhatunk. Több úszásra alkalmas hely is tálalható a Granta folyón, a Cambridge-től kétmérföldnyire fekvő grantchesteri szakaszon.

   

  A fűzfák nemcsak romantikus elemek, de segítenek ki- és bemászni a vízbe.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Flickr, Creative commons Licence

   

  Mexikó: Cenote Yokdzonot

   

  A mexikói Yucatán-félsziget mély víznyelőit mindenképpen érdemes kipróbálni a szabadvízi úszás szerelmeseinek. Ha képesek vagyunk elvonatkoztatni az alattunk tátongó feneketlen mélységtől, a közeli falakba költözött fecskékben is gyönyörködhetünk, igaz, hogy csak egy kis belépődíj ellenében.

   

  Ide már belépőt kell fizetnünk.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Luis Castaneda / Northfoto

   

  Laosz: Kuang Si vízesés

   

  Ha Laosban támad kedvünk pancsolni, a híres Kuang Si vízeséseket érdemes felkeresni. Itt már nem árt az időzítés, hogy elkerüljük a tömeget. Késő délután már kevesebben úszkálnak – tanácsolja a lonelyplanet.com.

   

  A vízesésnél napközben nagy a forgalom.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Flickr, Creative commons Licence

   

  Ausztrália: Watego's Beach

   

  Az ausztrál Byron öböl igazi szörfparadicsom, így elsőre nem tűnik ideális fürdőhelynek. Azonban a védett, északra néző Watego's Beach már egy sokkal csendesebb, nyugodtabb hely. Mindemellett a biztonság kedvéért maradjunk közel a parthoz, ha itt szeretnénk úszkálni.

   

  A Watego's Beach-en már nem zavarnak a szörfösök.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Flickr, Creative commons Licence

   

  Dél-Afrika: Boulders Beach

   

  Szeretnénk pingvinekkel úszni? Nem kell nagykabátot és antarktiszi körülményket elképzelnünk hozzá. Boulders Beachen, a dél-afrikai Cape Town legjobb tengeri strandján ugyanis szinte beleütközünk a pingvinekbe, olyan közelről láthatjuk őket. Az amúgy viharos partszakasz hullámait a vízben fekvő sziklák lecsendesítik, így lehetőség nyílik arra, hogy megmártózhassunk a tengerben.

   

  Nem kell antarktiszi körülményeket elképzelnünk.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Xposurephotos.com / Northfoto

   

  Svájc: Lungern-tó

   

  Az alpesi tavak ugyancsak ideálisak a nyári fürdőzésre, ráadásul még közelebb is vannak, mint eddig javasolt társaik. Ezek közül a Lungern-tó az egyik legideálisabb, melynek a víze olyan tiszta, hogy még az sem jelent gondot, ha úszás közben véletlenül belekóstolnánk – legalábbis a lonelyplanet.com szerint.

   

  Az sem baj, ha véletlenül belekortyolunk a vízbe.
  Galéria: A legklasszabb fürdőhelyek
  Fotó: Indafotó

   

  USA: Boiling River, Yellowstone Nemzeti Park

   

  Ha nem vagyunk oda azért, hogy jéghideg vízbe ugráljunk, amikor úgy érezzük, hogy a szívvesérünk is megáll a hirtelen hőmérsékletváltástól, akkor a nevéhez hű Yellowstone parki Boiling River való nekünk. A hidegvízes Gardner Folyó ugyanis itt fut össze a feltörő forró vizes forrásokkal, így langyos medencét hoznak létre, melyben kényelmesen fürdőzhetünk. A köves aljzat miatt viszont jó, ha nem mezítláb megyünk be a vízbe.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!