A hal, amely képes egészben bekapni egy embert

A cetcápák akár 12 méteresre is megnőnek, másfél méteres szájukkal pedig könnyedén beszippanthatnák a búvárokat. Népszerűségük kulcsa azonban ártalmatlan természetük: planktonnal táplálkoznak, és az sem zavarja őket, ha a búvárok hátuszonyukba kapaszkodva vitetik magukat.

Akkorák, mint a hetes busz, olyan sokáig élnek, mint egy ember, és cápa létükre teljesen ártalmatlanok: a cetcápák a ma élő legnagyobb halak. A leginkább csillagos égboltra emlékeztető, sötét alapon fehér pöttyös halak tizenkét méteresre is megnőnek, másfél méter széles szájukba pedig simán beférne egy ember. A búvárok azonban félelem nélkül megközelíthetik a jámbor óriásokat, mivel azok a sziláscetekhez hasonlóan főleg planktonnal táplálkoznak.

Galéria: CetcápaFotó: Nuno Sa / Barcroft Media / Northfoto

A cetcápa a ma élő legnagyobb olyan gerinces állat, mely nem emlősállat. A feljegyzések szerint akár 12 méteresre is megnőhet, de nem hivatalos történetek 14, sőt 17 méteres halakról is szólnak – vagyis hosszabbak, mint egy BKV-busz. Tajvanon tofucápa néven ismerik őket, mivel húsuk fehér, és a tofuhoz hasonlóan rugalmas – míg a legtöbb ország tiltja halászatukat, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken szívesen fogyasztják a cetcápából készült finomságokat.

A Fülöp-szigeti Cebu szigeténél a halászok kézből etetik a cetcápákat kis rákokkal, hogy a turisták kedvére tegyenek. A turisták pedig százával érkeznek az álmos szigetre, ahol általában tucatnyi cetcápa várja a finomságokat, és jámboran tűri, hogy a turisták snorkellel vagy búvárfelszerelésben úszkáljanak közöttük. A tengerbiológusok szerint ez a gyakorlat természetellenes és káros a halak számára.

Cetcápák között úszni a világ számos pontján lehet: a halak mindig azokra a területekre vándorolnak, ahol éppen bőven található plankton vagy frissen kikelt halivadék. Ennek érdekében akár hónapokat is vándorolnak: a leghosszabb feljegyzett út 13 ezer kilométeres volt!

Az egyik leghíresebb cetcápa-megfigyelőhelyen, az ausztrál Ningaloo zátonynál márciustól júniusig számíthatunk felbukkanásukra, egy snorkeles túra mintegy 390 ausztrál dollárba kerül. Itt igen komolyan veszik a környezetvédelmet, a legtöbb cég rendelkezik ökoturisztikai minősítéssel. Ennek köszönhetően a szezononként érkező 17 ezer turista ellenére minden évben visszatérnek a halak is. Lehet cetcápákkal úszni Mexikóban is, a Yucatán-félsziget északkeleti csücskénél, ám itt már nehezebb olyan céget találni, amely a környezetvédelemre is ügyel. A szezon Mexikóban májustól szeptemberig tart, egy átlagos túra 200 dollárba kerül.

A túrák során elméletileg tilos a cetcápákat zavarni, sőt még csak túlságosan megközelíteni is őket, ennek ellenére a turisták gyakran megpróbálkoznak ilyesmivel. A cetcápák azt is eltűrik, hogy a búvárok a hátuszonyukba kapaszkodva vitessék magukat. Kisebb balesetet csak a halak híresen rossz látása okozhat: előfordult már, hogy beleütköztek egy búvárba, mivel nem vették észre. A fiatal cetcápák pedig szívesen eljátszanak a búvárokkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek