Húsvéti bolhapiac és behavazott nyulak Bécsben

A bécsi húsvéti vásárokat kevesebben ismerik itthon, mint adventi párjukat. Pedig ugyanolyan hangulatosak, idén pedig a zord időjárási viszonyok miatt a hímes tojásoktól eltekintve nem sokban különböznek a téli vásároktól.

 Megnyitották kapuikat a húsvéti vásárok Bécsben. A télen megszokott vásári helyszíneken várják az érdeklődőket, csak éppen ilyenkor karácsonyfadíszek és puncs helyett csokoládés gyümölcsökkel és hímes tojásokkal. Az osztrák főváros egyik legromantikusabb húsvéti vására várja a látogatókat a Schönbrunni kastély előtt. A standoknál tradicionális húsvéti dekorációk, kerámiák, fa- és textiljátékok, gyönyörűen díszített kicsi, nagy és közepes tojások valamint házi receptek szerint készült finomságok között válogathatnak az érdeklődők.

A Kunsthandwerksmarkt am Hof különlegessége, hogy az apró boltocskákat idéző standokba be is mehetnek a vásárlók Galéria: Húsvéti vásár BécsbenFotó: Verein Kunst / Handwerk vom Künstler

Ha megéhezünk, például töltött húsvéti pinza (stájerországi kelttészta), sonka kenyérbundában és ízletes zöldfűszeres pástétomok közül választhatunk, hozzájuk Uhudler bor, frissen préselt gyümölcslé vagy gyümölcspárlat dukál. Mialatt a felnőttek vasárnaponként jazz- és soulszólamokra lazítanak, addig csemetéik marcipánnyulat formázhatnak vagy asztali díszt készíthetnek. A hagyományos húsvéti tojáskeresést március 30-án tervezik megtartani a kastély díszudvarán. Hirtelen nem is tudjuk eldönteni, hogy a hóréteg a tojáskeresést nehezíteni fogja-e, vagy egyszerűen csak a nyúlllábnyomokat kell keresni a hóban, és már meg is lesznek a tojások.

Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul az Altwiener Ostermarkton, a kedvenc téli vásárunknak is helyet adó Freyungon, ahol 40 ezer húsvéti tojás gondoskodik az ünnepi hangulatról. A húsvéti ínyencségek mellett – mint a sült bárány – kerámiák, tűzzománc ékszerek és képek, kézzel készített szappanok, fajátékok, olajfából készült ajándéktárgyak, cipzártáskák, fonott kosarak és illatos fűszernövényekkel töltött textilpárnácskák sorakoznak a standokon. A legkisebbeknek nyúlkifutóval, bábjátékkal és húsvéti barkácsműhellyel kedveskednek.

A Freyungon 40 ezer húsvéti tojás gondoskodik az ünnepi hangulatról Galéria: Húsvéti vásár BécsbenFotó: Karl Thomas / WienTourismus

Zsűrizett kézműves termékeket kínál a Kunsthandwerksmarkt am Hof, amelynek különlegessége, hogy az apró boltocskákat idéző standokba be is mehetnek a vásárlók. Így akármilyen is az időjárás, az elemektől védve tudnak válogatni a kalapok, ezüst ékszerek, dísztárgyak, selyemkendők, Tiffany-lámpák, fa használati tárgyak és kerámiafigurák között.

Ausztria legszínesebb húsvéti ünnepségével csalogat a Prater 2013. március 31-én, húsvétvasárnap. Miközben a vidámparkot vidám húsvéti nyulak és csirkék lepik el, kicsit és nagyot élőzene, tarka-barka tavaszi parádé, bábjáték és varázslóshow várja.

Húsvéti bolhapiac a köztisztaság jegyében
Az osztrák főváros arra buzdítja vendégeit és lakóit, hogy a nagy húsvéti bevásárlások közepette a köztisztaságiak bolhapiacán is nézzenek körül. Az ünnep alkalmából ugyanis különböző méretű és fazonú kiscsirkével, nyuszival, hímes tojással és rengeteg gyerekjátékkal várják az érdeklődőket.
Az osztrák főváros köztisztasági vállalata által üzemeltetett bolhapiac, másnéven „48er-Basar" eddig is nagy népszerűségnek örvendett, idéntől azonban tematikus hetekkel igyekeznek felhívni a városlakók figyelmét, hogy egy-egy nagyobb beszerzés előtt itt is érdemes körülnézni.
Az első tematikus bolhapiacot március 26-30. között tartják, és a húsvét a központi témája. Az érdeklődők a legkülönbözőbb anyagból készült nyuszik, kiscsirkék, ajtódíszek, koszorúk, húsvéti tojások és terítékek között válogathatnak. Utóbbiak színükkel és mintájukkal különleges díszei lehetnek az ünnepi asztalnak. Gyermekjátékokból és könyvekből is óriási választék várja azokat, akik nem ragaszkodnak az új dolgokhoz.
A Bécs 22. kerületében található bolhapiac az A23-as autópálya Hirschstetten nevű kijáratához esik közel, a cím Stadlauer Straße 41a, 3. udvar. Nyitva keddtől péntekig 9-15 óráig.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek