Júniusban felszállhat az első Airbus A350

Végéhez közelednek az Airbus A350-es repülőgépének összeszerelési munkálatai. A gép, ami a Boeing 787-Dreamlinerének nagy vetélytársa, először idén nyáron szállhat fel, forgalomba a gyártó tervei szerint 2014-ben állhat majd a típus.

A tervek szerint az Airbus idén nyáron bocsátja első útjára a Boeing gyerekbetegségekkel küzdő 787-Dreamlinerének nagy riválisát, az A350-et. A nagy hatótávolságú, közepes méretű, széles törzsű repülőgép az első olyan Airbus, mely törzsének és szárnyának nagy része elsősorban kompozit anyagokból készül. Hajtóműve két darab Rolls Royce Trent XWB lesz, a gép akkumulátora viszont elővigyázatosságból nem lítium-ionos, hanem hagyományos, nikkel-kadmium elemekből készül.

Az Airbus A350-es makettje a 2007-es Paris Air Show-n
Galéria: Airbus 350
(Fotó: Northfoto)

Ez azért fontos, mert a Boeing legújabb, 787-es repülőgépének akkumulátorai több alkalommal is túlmelegedtek és kigyulladtak, emiatt pedig a világ összes légitársasága földön kényszerül tartani Dreamlinereit. A Boeing problémái így pont kapóra jöttek az Airbusnak, hogy egy lépéssel a versenytárs elé kerüljön.

A BBC News riportja szerint míg a Boeingnek jelenleg kilencszáz megrendelése van a 787-Dreamlinerre, az Airbusnak csak hatszáz az A350-esre. Azonban, míg az előbbi nem repülhet, utóbbi valószínűleg a júniusi Paris Air Show-n debütál majd, és várhatóan ennek köszönhetően további megrendelések érkezhetnek.

Látogatás az Airbus főhadiszállásán
Az Airbus franciaországi, Toulouse-közeli központjában az érdeklődők különböző túrák keretében megsimerhetik a cég gépeit, a pilótaképző-központot, a hangárt, vagy éppen az irodákat. A másfél órás, felnőtteknek 13, gyerekeknek 11 euróba kerülő panorámatúrán a hétszáz hektáron elterülő Airbus központot lehet busszal bejárni. A felnőtteknek 15, gyerekeknek 12 eurós A380-túra keretében a kétemeletes repülőmontsrumot ismerhetik meg a látogatók behatóbban tervezéstől az építésen át a berendezésig. A felnőtteknek 13, gyerekeknek 11 eurót kóstáló, másfél órás buszos ökotúrán pedig az Airbus központjának megtekintése közben a cég környezettudatos megoldásairól hallgathatnak érdekességeket az érdeklődők.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek