Unokamenyével metrózott az angol királynő

Illusztris utasai voltak szerdán az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő londoni metrónak: II. Erzsébet brit királynő férjével, Fülöp herceggel és unokamenyével, Katalin hercegnővel együtt látogatta meg a Baker Street-i megállót.

A királynő felavatta a metró legújabb, S7-es szerelvényét, és Fülöp herceggel együtt megnézték az állomásra beállított 1892-es, fából készült metrókocsit, mely a legrégebbi, most is üzemelő szerelvény. Az antik kocsit sokáig szerszámoskamrának használták, mígnem 1974-ben felújították.

Galéria: Menyével metrózott az angol királynőFotó: Michael Dunlea / Barcroft Media / Northfoto

 A terhes Katalin hercegnőt külön meglepetéssel várták a londoni közlekedési vállalat munkatársai: egy "Baba a fedélzeten" jelvénnyel. A nagy fehér jelvényt a közlekedési vállalat ingyenesen biztosítja a terhes nők számára, hogy így könnyebben kapjanak helyet a metrón. Gyakran ugyanis azért nem merik átadni – különösen a férfiak – helyüket, mert nem tudják eldönteni, terhes-e az előttük álldogáló pocakos hölgy. Katalin elárulta, hogy míg hozzá nem ment Vilmos herceghez, rendszeresen járt metróval.

II. Erzsébet is régi utasa a közlekedési vállalatnak: először 13 évesen, 1938-ban szállt fel a földalattira húgával, Margit hercegnővel és nevelőnőjükkel. A királynő az évforduló alkalmából egy egyedi gyártású Oyster elektronikus jegypénztárcát kapott.

A Baker Street-i megálló a világ legelső metróvonalán található, a Paddington és Farringdon közötti szakaszt 1863 január 9-én nyitották meg.

Mint már írtuk, a jubileumot gőzmozdony vontatta nosztalgiajárattal ünnepli a londoni közlekedési vállalat. A földalatti gőzvasút idén számos helyen végigfüstölög majd, így a Buckinghamshire-i Railway Centre jubileumi programjaiban is szerepel, áprilisban és októberben pedig a londoni közlekedési múzeum actoni depójában lehet megnézni a gőzmozdonyt és felújított kocsiját. A részletes menetrend a közlekedési múzeum weboldalán található.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek