Unokamenyével metrózott az angol királynő

  Illusztris utasai voltak szerdán az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő londoni metrónak: II. Erzsébet brit királynő férjével, Fülöp herceggel és unokamenyével, Katalin hercegnővel együtt látogatta meg a Baker Street-i megállót.

  A királynő felavatta a metró legújabb, S7-es szerelvényét, és Fülöp herceggel együtt megnézték az állomásra beállított 1892-es, fából készült metrókocsit, mely a legrégebbi, most is üzemelő szerelvény. Az antik kocsit sokáig szerszámoskamrának használták, mígnem 1974-ben felújították.

  Galéria: Menyével metrózott az angol királynő

  Fotó: Michael Dunlea / Barcroft Media / Northfoto

   A terhes Katalin hercegnőt külön meglepetéssel várták a londoni közlekedési vállalat munkatársai: egy "Baba a fedélzeten" jelvénnyel. A nagy fehér jelvényt a közlekedési vállalat ingyenesen biztosítja a terhes nők számára, hogy így könnyebben kapjanak helyet a metrón. Gyakran ugyanis azért nem merik átadni – különösen a férfiak – helyüket, mert nem tudják eldönteni, terhes-e az előttük álldogáló pocakos hölgy. Katalin elárulta, hogy míg hozzá nem ment Vilmos herceghez, rendszeresen járt metróval.

  II. Erzsébet is régi utasa a közlekedési vállalatnak: először 13 évesen, 1938-ban szállt fel a földalattira húgával, Margit hercegnővel és nevelőnőjükkel. A királynő az évforduló alkalmából egy egyedi gyártású Oyster elektronikus jegypénztárcát kapott.

  A Baker Street-i megálló a világ legelső metróvonalán található, a Paddington és Farringdon közötti szakaszt 1863 január 9-én nyitották meg.

  Mint már írtuk, a jubileumot gőzmozdony vontatta nosztalgiajárattal ünnepli a londoni közlekedési vállalat. A földalatti gőzvasút idén számos helyen végigfüstölög majd, így a Buckinghamshire-i Railway Centre jubileumi programjaiban is szerepel, áprilisban és októberben pedig a londoni közlekedési múzeum actoni depójában lehet megnézni a gőzmozdonyt és felújított kocsiját. A részletes menetrend a közlekedési múzeum weboldalán található.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!