Turisták helyett bíborosok a Sixtus-kápolnában

Március 12-én délután kezdetét veszi a pápaválasztó konklávé a Sixtus-kápolnában, így a Vatikáni múzeum leglátogatottabb részét egy ideig nem látogathatják a turisták. Nálunk viszont beleshet a kulisszák mögé!

A megszokott turistacsoportok, és a velük ádáz küzdelmet folytató teremőrök helyett jelenleg egészen más képet mutat a Sixtus-kápolna. Délutántól az a száztizenöt bíboros foglal majd helyet benne, akik az új pápát fogják megválasztani. Nézzen be velünk a kulisszák mögé, bíborfüggönyös erkélytől a három méretben felakasztott pápai öltözékig!

Kápolna turisták nélkül: a 115 pápaválasztó bíboros március 12-én délután vonul be a Sixtus-kápolnába és kezdi meg a szavazást az új egyházfő személyéről.
Galéria: Sixtus-kápolna
(Fotó: Osservatore Romano / MTI)

Amíg a kápolna zárva, addig meglátogathatjuk a monumentális és gazdagon díszített Szent Péter székesegyházat, ráadásul ingyen. Igaz, arra számíthatunk, hogy hosszasan kell a kapu előtt várakoznunk a biztonsági ellenőrzéshez. Így ide is érdemes a lehető legkorábban ellátogatni, és csak a bazilika után elzarándokolni a Vatikáni Múzeumba.

Burgundi bordó függönyt akasztanak fel a vatikáni Szent Péter-bazilika középső erkélyének ajtaja elé. Itt a balkonon jelenik majd meg először az ünneplő tömeg előtt az újonnan megválasztott pápa.
Galéria: Sixtus-kápolna
(Fotó: Claudio Peri / MTI)

A Vatikáni múzeumban található ugyanis a Sixtus-kápolna. Ha felszáll a füst, és kihirdetik az új pápát, a kápolnát újra megnyitják a látogatók előtt, de addig is megnézhetjük magát a múzeumot. Jó tudni, hogy akármilyen idő van, a térdet és vállat takaró öltözetet nagyon szigorúan veszik, így hosszú szoknyával, kendővel, térd alá érő nadrággal érdemes készülni. Na meg előre váltott jeggyel, mert a vatikáni városfal mellett kígyózó sort kiállni igencsak embert próbáló. Sajnos a múzeum jegyfoglaló rendszere 4 eurót számít fel az elővétel miatt a 15 eurós belépőre. De ha látni akarják a reneszánsz pápák egykori lakhelyéül szolgáló palotákban berendezett, elképesztően gazdag múzeumot, a Laokoón-csoportot vagy a Sixtus-kápolnát, mindenképpen megéri elővételes jeggyel érkezni. A tömegre pedig múzeumon belül is készüljenek fel!

Az új egyházfő megválasztásáért miséznek a bíborosok a vatikáni Szent Péter-bazilikában, mielőtt megkezdődik a konklávé a Sixtus-kápolnában.
Galéria: Sixtus-kápolna
(Fotó: Michael Kappeler / MTI)

Ha további római és vatikáni városnézési tippjeinkre kíváncsi, ide kattintson. Ha ugyanezt ingyenesen abszolválná, itt nézzen körül. Ha a helyi városnéző kártya előnyeivel ismerkedne meg, olvassa el cikkünket a témában. Ha pedig megunta az egészet, és a tengerparton lógatna inkább lábat, erre olvasson tovább.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek