Maja Riviéra, templomerdő, mesebeli tájak

  Maja romvárosok tövében fürdőzne, a Gangnam Style hazájába látogatna, szurkolna vagy mesebeli tájakon barangolna? Az alábbi célpontokon megteheti. Nem tudja, hova menjen nyaralni, ha elvágyódik Európából? Segítünk! A Travelo tippjei 2013-ra, második rész.

  A Travelo szerkesztősége azoknak is összegyűjtötte a legizgalmasabb célpontokat, akiknek idén lesz ideje, pénze és kedve Európán kívüli távoli tájakra utazni. Igyekeztünk olyan helyeket válogatni, ahol vagy valami izgalmas történik idén, vagy bár nagyszerű hely, eddig a magyar turisták körében nem vívott ki túl nagy ismertséget.

   A felsorolás sorrendje nem tükröz értékítéletet, mi bármelyik helyre a legnagyobb örömmel elutaznánk, ha tehetnénk. A 2013-as úti tippeket felsorakoztató sorozatunk első részében Európát vettük górcső alá, a harmadik részben pedig hazai nyaralásokhoz, kirándulásokhoz adunk majd ötleteket. 

  Mexikó 

  Az egzotikus célpontokra vágyóknak például Mexikót ajánlanánk felfedezésre az idei évben. Az idő közben elmaradt világvége miatt sok szó esett a majákról, azt viszont kevés magyar turista tudja, hogy a mexikói maja Riviérán még strandolni is lehet a lenyűgöző romok tövében. Merthogy a Yucatán-félszigetre nemcsak a nyaralás, a hatalmas korallzátonyok, hanem a maja romvárosok miatt is érdemes elutazni. Egy utazó végigjárta a mexikói maja romvárosokat, élményeit az Ongón osztotta meg, mi pedig írását 2012 júniusában a hónap beszámolójának választottuk. 2013-ban pedig arra ösztönözzük olvasóinkat, hogy aki megteheti, járjon utána a maja csodáknak.

  "Mezo-Amerika közel sem az a világ, amitől félnünk kellene. Mexikó azon szerencsések számára, akik ezt megtehetik, viszonylag könnyen elérhető; az árak nem túl drágák és szerencsés esetben a repülőút is relatíve olcsón megoldható" – írja az Ongo.hu-n Ghegedu. A tengerparton trópusi az éghajlat, októbertől májusig száraz, az év többi részében esős évszak van. A karibi partvidéken az esős évszak a hurrikánszezont hozza magával, így az utazás szempontjából az ősz és tél a legszerencsésebb időszak. 

  Itt strandolni is lehet a romvárosoknál, Mexikó
  Galéria: Travelo tippek 2013-ra - Európán kívül
  Fotó: Ghegedu, Ongo / ongo

  A Yucatán-félszigeten található romvárosokat mindenképp érdemes felfedeznie annak, aki ide utazik. Ezek Chichen Itza, Tikal és Uxmal. A félsziget élővilága egyedi, tele van hatalmas lagúnákkal, esőerdőkkel, mangrove mocsarakkal. De vissza a romvárosokhoz: Tikal a klasszikus kori (isz. 300-900) maja világ Rómája volt. " Az I. és IV. piramis templom megmászható. Erőltetett menetben és előre eltervezett menetrend szerint 5-6 óra alatt megjárható." Ghegedu tapasztalatai szerint ezen a helyen viszonylag kevés a turista, ezért szegényes az ételkínálat is. Szendvicseket érdemes az útra csomagolni.

  A Chichen Itza romváros már jóval látogatottabb, ezért több az árus is. "Bármely cancúni, vagy Playa del Carmen-i, vagyis a maja Riviérán található üdülőből két óra alatt könnyen elérhető. Három-négy órás sétával bejárható." Ezt a várost 2007-től a világ hét új csodáinak egyikeként tartják számon. "A kör alakú Caracol (Csillagvizsgáló), illetve az Ezer oszlop csarnoka, és az oszlopos piactér építészetileg teljesen egyedülálló a maja világban, de látni kell a Cenote-t (Szent kút), valamint a legnagyobb, legépebb és legdíszesebb maja labdajátékpályát is."

  Hova utazna?
  Mexikóba - 23
  Dél-Koreába -10
  Brazíliába - 9
  Új-Zélandra - 36
  Mianmarba - 10

  A nyaralóhelyekhez szintén közel van a Cancúntól 130 kilométerre, délre fekvő, tengerparti Tulum, ahol a változatosság kedvéért rengeteg a turista, de árus nincs sok, ezért érdemes vízzel és uzsonnával készülni. "Kikötő- és kereskedelmi város lehetett, amelynek épségben megmaradtak a városfalai. A romok különleges hangulatát a tengerparti elhelyezkedése jelenti és az archeológiai területről közvetlenül elérhető a tengerpart, ahol külön belépő nélkül fürdeni is lehet. "A tengerparti, belső várost a víz felé nyitott fal veszi körül, és műemlékvédelmi okokból nem minden épületet lehet meglátogatni.

  Aki Mexikóba utazik, sok apróságra kell figyelnie azért, hogy jól érezze magát, és ne rabolják ki. A Külügyminisztérium hosszú listát tett közzé honlapján mindezekről, és korábban mi is beszámoltunk ezekről részletesen a Travelón.

  Dél-Korea 

  Bár Dél-Korea nemismeretlen célpont – a világot meghódító Gangnam Style után pedig még kevésbé az –, eddig mégis kevés turista kereste fel. Azonban ez változni fog – nézzünk körül, amíg nem özönlik el a turistahadak. A Lonely Planet is ezt tanácsolta 2013-ra, mi pedig teljesen egyetértünk velük. És hogy milyen Dél-Korea egy magyar utazó szemével? "Tájékozatlanul és messziről nézve Dél-Korea Japánnak túl Kína, Kínának meg túl Japán, de a valóság az, hogy egy mindkettőtől különböző, borzasztó érdekes hely.

  Szöul, Dél-Korea
  Galéria: Travelo tippek 2013-ra - Európán kívül
  Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

  A kultúra a magyarhoz hasonlóan birodalmak közötti lavírozásból fejlődött ki, így szórakoztatóan és otthonosan paranoid; a nyelvet egy nap alatt meg lehet tanulni leírni és kiolvasni; és mindez egy roppant kényelmesen és gyorsan bejárható országban van, ahol állati jól főznek. Illetve főzünk, mert egy rendes koreai étteremben a vendég nem csak eszik. A természet gyönyörű, a városok rondák de nagyon élhetőek, az árak magyarországiak, és még odajutni se olyan szörnyű drága. Érdemes megnézni, mielőtt tele lesz minden turistákkal: most még szinte csak belföldiek vannak. Ja, és élő polipot csak józanul egyenek, mert részegen sajátosan koreai kocsmabalesethez tud vezetni (meg a csondzsui bibimbap eleve sokkal finomabb)" – mondta el a Travelónak Orosz Péter, aki novemberben járt Dél-Koreában. 

  Brazília 

  Trópusi koktélok cukornád-rummal, foci a strand homokján, elképesztően apró fürdőruhát viselő csajok és bossa nova - Brazília az ideális nyaralás képletét kínálja. Ne hagyjuk, hogy a közbiztonsággal kapcsolatos aggályok elriasszanak: ha betartunk néhány egyszerű szabályt, az ország nem veszélyesebb az éjszakai nyolckernél, sőt.

  Ugyan a Labdarúgó Világbajnokságot csak 2014-ben rendezik majd meg Brazíliában (június 12. és július 13. között), idén sem kell nélkülöznie az ide látogatóknak a focival kapcsolatos eseményeket. A FIFA által rendezett, a világbajnokság főpróbájának tartott Konföderációs kupát 2013. június 15-30. között rendezik meg, szintén Brazíliában. A mérkőzéseknek Rio de Janeiro, Brazíliaváros, Recife, Belo Horizonte, Fortaleza, Salvador da Bahia ad otthont. A 2014-es vébé nyitómérkőzését egyébként São Pauloban, a döntőt Rio de Janeiroban játsszák majd.

  Rio de Janeiro, Brazília
  Galéria: Travelo tippek 2013-ra - Európán kívül
  Fotó: Wikimedia Commons

  Továbbra is a sportoknál maradva: 2016-ban Rio de Janeiro rendezheti meg az olimpiát. A fenti események miatt egészen biztosan turisták milliói lepik majd el az országot – így aki még viszonylag nyugalmas körülmények között szeretne itt körülnézni, vagy kíváncsi az idei meccsekre a Konföderációs kupán, vegye 2013-ban az irányt Brazília felé. 

  Új-Zéland

  Aki kedveli, vagy legalábbis ismeri Peter Jackson mesevilágát – A Gyűrűk ura trilógia, A Hobbit – annak biztosan nem kell bemutatunk a Csendes-óceán délnyugati részén található Új-Zélandot. Gyönyörű, érintetlen tájai miatt öt nemzeti parkja, és öt szigetcsoportja is felkerült a világörökségi listára – már emiatt érdemes megtenni a hosszú utat a Föld legelszigeteltebb államába. Mesebeli tájakon kirándult családjával az élményeit kunder becenév alatt, az Ongo.hu-n publikáló utazó is.

  "Kaikoura bálna és delfinlesei mellet fókáiról nevezetes. Több kolónia is tanyázik a tengerbe nyúló félszigeten. Ottjártunkkor éppen apály volt, egész közel lehetett merészkedni az állatokhoz. Ezt meg is tettük, minden figyelmeztető táblára fittyet hányva, hogy a nagy fókáktól legalább 10 a kicsiktől legalább 20 méterre érdemes tartózkodni. Csúszós, algás köveken kerülünk a kicsik közelébe, méterről méterre cserkészve be őket, ahogy henyélnek egy sziklán. Érdekesnek találnak minket és közelednek. Keresem a jó képet, a jó beállítást. S már támad is, lépek el, de érzem ahogy utánam kap. Semmi komoly, de ijesztő milyen gyorsak tudnak lenni ezek a kis zsírgombócok.

  Új-Zéland
  Galéria: Travelo tippek 2013-ra - Európán kívül
  Fotó: Wikimedia Commons

  Felkapaszkodtunk a part fölé nyúló szirtre, hogy rövid túrát tegyünk a környéken, gyönyörködjünk a kilátásban. Újabb és újabb rejtett öblök tárulnak elénk és a nap is kezd előtörni a felhők mögül. Láttunk még szakadék szélén legelésző teheneket, jobbra, alul a kék víz, balra a felhőből kitűnő havas hegyek. Azok a tarka jószágok ott legelésztek. Kevéssé megszokott látvány a magyar szemlélőnek" – írja kunder az Ongón.

  A Fjordvidéken a Te Anau mellett ötnapos Kepler túrát lehet tenni, ami állítólag az ország egyik legnépszerűbb túraútvonala. Kunderék főleg a településsel azonos nevű tó partján az esőerdőben tettek sétát. "Azok a fények, amik a tó vizén cikáztak, ami úgy hullámzott az erős széltől, mint felénk a tenger... Zöld, fölénk nyúló, szárat növesztett páfrányok, magas-havas csúcsok a háttérben, felhők, amik ráakadtak a közeli fával borított hegyekre, a kék víz és a napsütésben csillogó homok, olyan dolgok amik nekem eddig nehezen fértek meg egy képen. És tessék itt van minden egyszerre, mégis nekem kicsit szürrealisztikus, mintha a Holdon pózoló Amstrong mellé még Photoshoppal odakopíroznánk a Halász Bt. oszlopos tagjait karácsonykor."

  Mianmar (Burma) 

  „Mianmar (régebben Burma) lassan 50 éve a diktátorok, hadurak, drogbárók és gerillák földje. Sokan kihagyják ezt az elszigetelt országot, pedig érdemes rá időt szánni. Azokban a régiókban ahová beengedik a turistákat , mint a diktatúrák többségében, a közbiztonsággal minden rendben, az utazók épségét nem fenyegeti veszély. Ugyanakkor az utazás nem egyszerű és sok kényelmetlenséggel jár, de az emberek kedvessége, a látnivalók sokasága kárpótol a nehézségekért. Az ország mintha kivonta volna magát a 20. századból" – írja az Ongo.hu-n beszámolójában Bodon Pál, aki 2010-ben töltött el 21 napot az országban.

  "Egyre több délkelet-ázsiai országból lehet eljutni Mianmarba, de a legegyszerűbb Bangkokból. Itt a vízumot is simán el lehet intézni, majd repülővel egy óra alatt Yangonban vagyunk. Yangon 1885 óta volt főváros, amikor a britek akkori nevén Rangont tették meg az ország székhelyévé, miután véget vetettek a mandalayi királyság uralmának. Azóta újabb fővárosa van Mianmarnak: a katonai vezetés 2005-ben Naypyidaw-ot tette meg a legújabb fővárosnak.

  Az utcák emberektől, autóktól, árusoktól nyüzsögnek, igazi ázsiai atmoszférában: zaj, zsúfoltság, lengedező ruhák, telefon- és villanydrótok kibogozhatatlan kötegei, a falak penészednek a forró, nedves klímán. Nemcsak a nők, de a férfiak nagy része is tradicionális ruhában jár, longyiban, mely egy egyszerű szabású szoknya, olyasmi mint a szarong burmai megfelelője. Turistát nem látni, a járókelők megnéznek, mindenki barátságosan vigyorog.

  Mianmar, Shwedagon pagoda
  Galéria: Travelo tippek 2013-ra - Európán kívül
  Fotó: Piers Cavendish / Northfoto

  Yangonnban található a Shwedagon pagoda. A szinte mindenhonnan látható 100 méter magas pagodát hatvan tonna arany burkolat és több mint hétezer gyémánt és drágakő fedi. Négy égtáj felől széles, fedett lépcsősorok vezetnek a pagoda márványalapjához. Lenyűgöző látvány a város közepén a hatalmas csillogó kupola, körülötte több mint nyolcvan szentély, imaház, meditálócsarnok, márvány és arany minden. A Shwedagon Yangon büszkesége, az ország szimbóluma, és csakugyan - árnyékában más pagoda nem rúghat labdába."

  A három hetes túra keretében az Inle tó melletti Nyaungshwe városkát is felkereste az élménybeszámoló szerzője. "Csónakot béreltünk, mert a tavon élnek az inthák, akik a vízre szorultak, mivel érkezésükkor a partot már elfoglalták a shanok. Halásznak, paradicsomot termesztenek, és lábbal eveznek. Megálltunk egy szövődében, ahol lótuszvirág szárából és a tartományban tenyésztett selyemhernyó gubójából nyert fonálból szőnek sálakat, ingeket, egyéb ruhadarabokat. A padaungok eredetileg nem a tó mellett élnek, de turistalátványosságként a parton is van néhány "zsiráfnyakú" nő. Két mosolygós öregasszony szövöget, két kamaszforma kislány nézelődik, nyakukon, kezükön, lábukon rézkarikákkal."

  A bagani fennsíkot is érdemes meglátogatni, ha Mianmarban jár az ember: több mint 2 000 pagoda, sztúpa, vallási épület maradt épen az eredetileg felépített több mint 3 000 – ből. "Akárhova nézünk, mindenhol templomok, sztúpák sokasága vöröslik, fehérlik, kicsik, nagyok, és aranyszínűek, helyreállítottak és romosak. A leglátogatottabbak nagyok és szépen helyre vannak hozva, de csak egy-kettő van, amelyikre kívülről fel lehet menni. Több nap is kevés megnézni mindent, de mi csak a legnagyobb és legismertebb pagodákat néztük meg. Felmászunk a legismertebb naplementenéző pagodára, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a bagani fennsíkra. A látványt Angkorhoz, vagy a piramisokhoz lehet hasonlítani, ez a templomerdő ameddig a szem ellát a ritkás növényzettel borított fennsíkon – fantasztikus."

  Ide utazzon idén a Travelo szerint, ha Európán kívülre vágyik:
  Dél-Korea
  Új-Zéland
  Brazília
  Mexikó
  Mianmar (Burma)

  Sorozatunk harmadik részében hazai úti célokat ajánlunk figyelmükbe.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!