Hatvan év felett ingyen rétes jár a Hofburgban

Csillogó-villogó vásárok híján sem kell a bécsi kirándulást lehúzni a tervezett programok listájáról. Kezdőknek a Hofburgot, Schönbrunnt, a Ringet vagy a Stephansdomot ajánljuk, a haladók, vagy a több napra érkezők válasszanak maguknak kedvenc múzeumot, gyerekekkel pedig irány a Duna-torony, vagy az állatkert!

 

Az adventi vásárok elmúltával sem érdemes megfeledkezni Bécsről. Állandó látnivalói, gyerekbarát programkínálata mind jó indokai egy télvégi-tavaszi kirándulásnak. Az osztrák fővárost bemutató sorozatunk utolsó előtti epizódjában Bécs kihagyhatatlan látnivalóit mutatjuk be. Mit nézzen meg először, ha le akarja tudni a kötelező látnivalókat? Melyik múzeumba menjen be, ha már a könyökén jön ki a Hofburg? Sorozatunk záró részében pedig a télvégi-tavaszi aktualitásokon a sor, óriás jégpályától húsvéti vásárokon át a heurigerekig.

Ezeket pipálja ki a listájáról, ha korábban nem volt még Bécsben!

Bár Bécsben anélkül is el lehet lődörögni a bevásárlóutcákon (Mariahilfer, Graben) – és amikor éppen aktuális, a vásárok forgatagában –, hogy még csak a közelébe sem megyünk a múzeumoknak és más látnivalóknak, ám nagyon rosszul tesszük, ha így döntünk. A császári Bécs gyönyörű épületei, a múzeumok állandó és időszaki tárlatai és a többi látnivaló is ugyancsak megéri a ráfordított pénzt és időt.

Hofburg

A császári palota, vagyis a Hofburg Bécs belvárosában található, 2600 helyiségből álló épületkomplexum, amely a múzeumok mellett magába foglalja a bécsi Nemzeti színházat (Burgtheater), egy kincstárat, egy könyvtárat és a lovardát is. A Habsburg család szobáit, az ezüstgyűjteményt és a Sissi-múzeumot mindenképp érdemes megnézni, magyar nyelvű audioguide is van.

Hofburg Galéria: Bécs útikönyv 4.részFotó: Lois Lammerhuber / WienTourismus

Belépő: felnőtt 10,50 gyerek 6,50 (Az árban a császári apartmanok, az ezüstgyűjtemény és a Sissi-múzeum belépője is benne van.), Nyitva: 9-17:30

Travelo tipp
Január 7-től március 22-ig, minden hétköznap a hatvan év felettiek 12,50 euróért nem csak az egész Hofburgot nézhetik meg, de a palota kávézójában vendégül látják őket egy forró italra és egy almás rétesre, vagy egy italra, egy pár virslire és kenyérre.

 Schönbrunn

A Schönbrunni kastély az U4 metró azonos nevű megállójánál, a belvárostól kicsit távolabb található, felfedezése egy egész napot kitesz. A Habsburg család barokk stílusú rezidenciája Ausztria legnépszerűbb látványossága – évente másfél millió látogató keresi fel a Wikipedia vonatkozó szócikke szerint.

A kastély 1400 szobából áll – ebből 40 látogatható –, és egy csodálatos kertben található. Itt van az állatkert, a pálmaház és a Gloriette is, ahonnan remek kilátás nyílik a kastélyra és Bécsre. Az állatkert minden évszakban jó program, patinás épületek és különleges állatok várják a látogatókat. Olvadjon el élete párjával, vagy családjával karöltve a pihenő koalák, a vidám gyűrűsfarkú makik, vagy az újszülött hangyász látványától!

Belépő: Többféle belépő-konstrukció közül lehet választani: az Imperial Tour keretében 22 szobát (10,50/7,50 euró), a Grand Touron 40 szobát (13,50/9,50 euró), a Winter Passzal pedig nem csak az összes látogatható szobát, de az állatkertet, a pálmaházat és a császári kocsi és szánkómúzeumot is meg lehet nézni felnőtteknek 25, gyerekeknek 12 euróért. Ha csak az állatkertbe mennénk, a felnőtteknek 14 euróba, a gyerekeknek 6 euróba kerül. Nyitva: 8:30-17 óráig

Kerülje el a sorbanállást!
Gyűlöl várakozni? A császári rezidenciáknál (főként Schönbrunnban) pedig számítani kell a hosszú, kígyózó sorokra. Vásárolja meg jegyét online, és máris egy gonddal kevesebb.

 Ring

A Világörökség részét képező sugárút a történelmi városmag köré épült, Bécs egykori városfala helyén. Gyönyörű, többségében 1870 előttről származó épületeivel az egész útszakasz látványosságszámba megy. Itt található az operaház és a parlament is. Aki lusta sétálni, annak elég felpattanni a villamosra, és az ablak mellé helyezkedni.

Az egyes, és a kettes villamost kombinálva utazhatunk teljes hosszában végig a körúton. Az 1-es a Prater mellől indul, van megállója a Radetzkyplatznál (itt kell leszállni a Hundertwasser-házakhoz), elhalad a városházánál, a parlamentnél és az operánál is.

Parlament Galéria: Bécs útikönyv 4.részFotó: Ernst Hammerschmid / citybikewien.at

Létezik egyébként egy turistavillamos is, ami az egyes és a kettes járat útvonalát járja végig. Előnye, hogy nem kell átszállni egyikről a másikra, ha végig akarunk utazni az egész Ringen, hátránya, hogy jóval drágább, mint egy sima vonaljegy, az élmény viszont ugyanaz. Szintén nem rossz a már említett D jelű villamos útvonala sem, ez a Belvedere-Opera-Burgring-egyetem-Városháza-Parlament útvonalon közlekedik.

Travelo tipp
Ha a Hofburgot és a Schönbrunni kastélyt is meg akarjuk látogatni, érdemes elgondolkodni a Sissi-jegy kiváltásán, ezzel ugyanis 23,50 euróért (gyerekeknek 14 euró) a Hofburg összes látnivalóját, a 40 schönbrunni szobát, és a császári bútorgyűjteményt is megnézhetjük.

 

Stephansdom

A bécsi Szent István Székesegyház a város egyik jelképe, legjelentősebb vallási épülete. A gótikus székesegyház 1147-ben épült, tornyába 347 lépcső vezet fel. Központi elhelyezkedése miatt azok is garantáltan találkozni fognak vele, akiket a templomok nem különösebben hoznak lázba.

Érdekesség a dómmal kapcsolatban, hogy "egészen 1945 húsvétjáig magyar nemzeti színekben pompázott a tető, ráadásul évszázadokon át. Az első piros-fehér-zöld cserepeket – itt-ott némi kékkel színezve – még Mátyás király adományából rakták fel az épületre. Miután 1485-ben elfoglalta a várost, anyagilag segítette a templom építését, és szinte bizonyos, hogy a nemzeti színű cserepeket a budai majolikagyártó műhelyben készítették" – írja a Műemlékem.hu.

Anker-óra

A Stephansplatz-tól nem messze található art nouveau stílusú óra az Anker biztosítótársaság két épülete között formál hidat. Az órán tizenkét osztrák történelmi figura található, akik minden délben felelevenítik Bécs történelmét, zenei kísérettel. Az adventi időszakban az óra délután 5 és 6 között karácsonyi dallamokat játszik.

Ha nem először jár a városban

Belvedere

A Belvedere a belvárostól szintén kicsit odébb, a 3. kerületben található, bejárata a Prinz-Eugen-Straße 27 alatt található. Eredetileg Savoyai Jenő nyári palotájának épült, később Mária Terézia vásárolta meg. A barokk palota két részből, az alsó- és felső Belvederéből áll. Az alsó részben időszaki kiállításokat szoktak tartani, a felsőben állandó kiállítás van, többek között remek századfordulós gyűjteménnyel – itt látható több híres Schiele-kép, és Klimt Csókja is. Villamosozzanak ki (a már említett D-jelűvel) ide a belvárosból, nem fognak csalódni!

Belépő: Felső: felnőtt 11, diák/nyugdíjas 8,50, gyerekeknek ingyenes, Alsó: felnőtt 11, diák/nyugdíjas 8,50, gyerekeknek ingyenes, Kombinált: felnőtt 16, diák/nyugdíjas 12,50, gyerekeknek ingyenes. Nyitva: 10-18 óráig

Albertina

A Hofburg főbejáratától nem túl messze, az Albertinaplatz 1. alatt található Albertinában rendezik meg a legtöbb látogatót vonzó időszaki kiállításokat. Emellett a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb grafikai gyűjteménye is itt található, 50 000 alkotással. Sőt, 21 gyönyörű, a Habsburg idők lakó- és reprezentációs kultúráját bemutató palota-szoba, és a nemzetközi klasszikus modern művészet egyik legjelentősebb európai gyűjteménye – a Batliner Gyűjtemény – is itt tekinthető meg olyan mesterek műveivel, mint Cézanne, Chagall, Monet, Miró vagy Picasso.

Albertina Galéria: Bécs útikönyv 4.részFotó: Krause Johansen / WienTourismus

Belépő: felnőtt 11, nyugdíjas 9, diák 8, gyerekeknek ingyenes (19 éves korig). Nyitva: 10-18 óráig

Kunsthistorisches Museum

A Ringen található képtár a világ egyik legnagyobb festménygyűjteménye. Az épület felső szintjén olyan művészek munkáival találkozhatunk, mint Bruegel, Rembrandt, Rubens, Jan van Eyck, Dürer, Michelangelo és Caravaggio. Az alsó szinten egyiptomi, görög és római antik tárlat van, ezek közül nekünk az egyiptomi szarkofágok tetszettek a legjobban.

Illetve itt lehet megtekinteni a Nagyszentmiklósi aranykincs érdekes edényeit is – az egyik felnagyított mása Budapesten a Boráros téren látható egy emlékoszlop tetején, és a pécsi Zsolnay-kutat díszítő bikafejeket is az aranykincsről mintázták. További érdekesség, hogy a lépcsőház mennyezetén Munkácsy Mihály a "Képzőművészet dicsőítése" című munkája látható.

Belépő: felnőtteknek 12 euró, gyerekeknek 19 éves korig ingyenes. Nyitva: 10-18 óráig, hétfőn zárva!

Travelo tipp
Ha a Kunsthistoriches gyűjteménye mellett a Leopold múzeumra is kíváncsi, váltson Masterticket KHM névre hallgató, kombinált jegyet 19 euróért. Vigyázat, hétfőn a Kunsthistorisches, kedden pedig a Leopold tart zárva!

 Naturhistorisches Museum

A Kunsthistorisches múzeummal szemben helyezkedik el a helyi természettudományi múzeum sok érdekességgel, számtalan kitömött állattal – még Mária Terézia pincsikutyáját is meg lehet nézni – és dínócsontvázakkal. De itt látható a meglepően kis méretű (csak 11 centiméteres) Willendorfi Vénusz is. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt remek program!

Belépő: felnőtteknek 10 euró, gyerekeknek ingyenes. Nyitva: 9-18:30

Múzeum-negyed

A Naturhistorisches és a Kunsthistorisches múzeumok felől, egy árkádos épületen keresztül érkezve egy hangulatos udvarban találjuk magunkat. Ez a 2001-ben megnyitott MuseumsQuartier, a világ egyik legnagyobb modern művészeti komplexuma. Több múzeum (Leopold, MUMOK, Kunsthalle Wien, ZOOM gyerekmúzeum) rendezvényhelyszín és alkotótér is található itt.

A Leopold múzeum főként a szecesszió szerelmeseit hozhatja lázba, a MUMOK-ban Közép-Európa legnagyobb modern és kortárs művészeti múzeuma található, a Kunsthalle pedig időszaki kiállításokat rendez. Telente a múzeumok közötti udvarban rendhagyó adventi hangulattal várják látogatóikat.

Belépők: Leopold: 12 euró MUMOK: 10 euró Kunsthalle: 7-8,50 euró. Nyitva: Általában 10-19-ig, de érdemes utánanézni a pontos zárásnak az MQ honlapján, nehogy meglepetés érjen – a Leopold múzeum például keddenként egyáltalán nem nyit ki.

Hundertwasser ház és múzeum

Bécs 3. kerületében, a Kegelgasse 34-38 szám alatt található, Friedensreich Hundertwasser által, 1983-1985 között épített színes, játékos lakóház a természet és az épített környezet összhangját próbálja megteremteni. Sajnos csak kívülről tekinthető meg, de így is nagy élmény.

A KunstHausWien kertje Galéria: Bécs útikönyv 4.részFotó: Karl Thomas / WienTourismus

Pár utcával odébb, az Untere Weissgerberstrasse 13 alatt szintén van egy Hundertwasser-ház, ahová viszont be lehet menni, ez a KunstHausWien. Remek kiállításokat rendeznek itt, az állandó gyűjtemény pedig Hundertwasser életműve előtt tiszteleg. Érdemes a hangulatos hátsó kertbe is benézni, mindig az adott időszaknak megfelelően díszítik.

Belépő: felnőtteknek 9, gyerekeknek 4,50. Nyitva: 10-19 óráig

Vidámparkok és kilátók rajongóinak

Prater

A parkban található a világ egyik legrégebbi vidámparkja, az 1800-as évek végén épült, ma is működő patinás óriáskerékkel, a Riesenraddal. Persze a régiek mellett modern játékok tömkelege, és még Madame Tussaud panoptikuma is várja a szórakozni vágyókat. Akkor is jó program egy sétát tenni a parkban, ha nem ülünk fel semmire. Bár néhány játék egész évben nyitva tart, az igazi szezon márciusban kezdődik.

Belépő: A vidámparkba a belépés ingyenes, a játékoknál egyesével kell jegyet váltani. Nyitva: 10-24 óráig

Duna-torony

A Duna-torony 252 méter magas, Bécs legmagasabb épülete. A 150 méter magasan található kilátóba expressz-lifttel és lépcsőn is fel lehet jutni. A nézelődés mellett egy étterembe és egy kávézóba is be lehet ülni odafönn. Érdemes tiszta időben megejteni a látogatást, mert olyankor az Alpok és Magyarország is látható. Belépő: felnőtteknek 6,90, gyerekeknek 4,90 euró. Nyitva: 10-24 óráig

Bécs gyerekekkel
Bécs tipikusan gyerekbarát város, ahol számos programmal elbűvölhetjük az aprónépet. A schönbrunni állatkert meglátogatása, a Naturhistorisches múzeum különleges kitömött állatai, a Prater klassz vidámparkja, egy családi séta meleg teával és vásári finomságokkal az adventi időszakban, vagy csokis eperrel és pereccel a húsvéti vásárokon, a színes Hundertwasser ház, a szédítő Duna-torony, vagy a Museumsquartier gyerekmúzeuma mind-mind remek időtöltés lehet.

 Sorozatunk záró epizódjában a télvégi-tavaszi programokat ajánljuk olvasóink figyelmébe, maradjanak velünk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek