Világörökségi listán a córdobai udvarok

  Az UNESCO felvette az emberiség szellemi világörökségének listájára a Córdobában található virágokkal borított belső udvarokat. Az udvaroknak még szépségversenye is van, idén május 8-19. között tartják.

  A Spanyolországban, Andalúziában található Córdoba belső udvarai nem csupán gyönyörű szépek színpompás virágaikkal, burjánzó zöldjeikkel és apró csempéikkel, de meglepően hűsítőek is a nagy forróságban. Ami errefelé nem ritka: tavaly nyári látogatásunkkor például negyven fokot mutatott a hőmérő. A belső udvarokat, vagy ahogyan itt nevezik patiókat, az UNESCO most felvette az emberiség szellemi világörökségének listájára.

  Az egykori zsidó piac
  Galéria: Córdoba
  (Fotó: mimi / Travelo)

  „A rómaiak és a mórok úgy építették a házaikat, hogy árnyékos belső udvarokat alakítottak ki, a kis kert közepén szökőkutakkal, hogy a házak között lehullt csapadékot is benntartsák. A nyári hőségben kellemes árnyat és hűvös pihenést biztosít a páció dús zöld növényzete. Máig létezik a pációk két formája: az egyik egyetlen családot, a másik egy emeletes társasházat is szolgál. Persze minden lakónak kijárata, lépcsője vagy erkélye van az általában csempékkel díszített apró kertre" – írja a TTG Hungary.

  Virágok mindenütt
  Galéria: Córdoba
  (Fotó: mimi / Travelo)

  A legszebb udvarok az Alcázar közelében, a régi város Santa Marina negyedében, a San Basilio templom környékén találhatók. A zsidónegyedben, a Mezquita körül is van néhány látványos történelmi belső udvar – mi ezeket járuk be mikor ellátogattunk a városba. 1918 óta Córdoba város vezetése évente, május első felében meghirdeti a pációk versenyét. A díjátadó ünnepségen a legjobb folklórtáncosok és énekesek lépnek fel. 2013-ban május 8. és 19. között érdemes ellátogatni erre a fesztiválra, és felfedezni Córdoba belső udvarainak mesebeli világát.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!