Uhudler-túladagolás Dél-Burgenlandban

Ízletes ebéd egy igazi Buschenschankban, ahol szinte megáll az idő, borzseléfőzés, wellnesskalandok. A Travelo felfedezte Dél-Burgenlandot, első rész.

 November végén három pihentető, mégis élményekben gazdag napot töltöttünk Dél-Burgenlandban. Ausztria határhoz közel eső vidékeiért – Burgenlandért és Alsó-Ausztriáért – már korábban is lelkesedtünk a Travelón, és most is kiválóan éreztük magunkat a szomszédban. Bár a helyiek úgy tartják, Burgenland Ausztria legnaposabb tartománya, ahol évi 300 napsütéses nappal kell számolni, ott tartózkodásunk alatt végig ködbe burkolózott a táj. De ez sem volt baj, sőt, még inkább mesebelinek tűnt tőle az amúgy is képeslapra való vidék.

Mézeskalács házikónak is beillő borkimérések

Az itt töltött három nap során főhadiszállásunk a Budapesttől 375 kilométernyire fekvő Stegersbach wellness-paradicsoma volt, de a falusi turizmusba is belekóstoltunk. Először egy falusi borozót, helyi néven Buschenschankot látogattunk meg, ahol egy mézeskalácsháznak is beillő kunyhóban Franz Chaloupka és felesége, illetve nagy fekete jámbor kutyájuk fogadott. A Beim Franz névre hallgató vendéglátóipari egységet a Csaterberg nevű hegyen kell keresni, ahol egyébként számos hasonló, anno présházkénz üzemelő házikót találunk. Többet közülük ki is lehet bérelni, ha egy szőlőhegyi vakációhoz szottyanna az embernek kedve.

Házikó a Beim Franz buschenschank kertjében
Galéria: Dél-Burgenland 1.
(Fotó: mimi / Travelo)

 Vendéglátóink házi vörös és fehér borral, friss szőlőlével és mennyei hidegtállal kínáltak. Jól belaktunk sajtokból, tojásból, reszelt tormából, uborkából, csípős paprikából és különböző sonkafélékből. A legjobban mégsem ezek, hanem a ropogós házi kenyér, a töpörtyűs zsír és a juhtúróból készült, lágy körözött ízlett, amit előételként kínáltak, de csak ezekből is jól lehetett volna lakni. Aki a megfelelő időben ellátogat egy Buschenschankba, annak nagy valószínűséggel hasonló élményekben lesz része. Mert bár mindegyik vendéglátóhelynek megvan a maga egyedi hangulata – vannak rusztikus, modern, de elegánsabbnak mondható Buschenschankok is –, működésüket egy II. József koráig visszanyúló rendelet szabályozza.

Ezek a borozók egy évben csak hat hónapot lehetnek nyitva, helyi eredetű alapanyagokból készült, hideg ételeket árusíthatnak, és természetesen saját boraikat kínálhatják a betérőknek. „Azt, hogy melyik háznál milyen bor kapható, egy trükkös jelrendszerrel hozták a vásárlók tudtára: a ház bejárata fölé kiakasztottak néhány fenyőágat (Busch = bokor, köteg), amelyhez hozzátűztek egy fehérszalagot (mely a fehérbort jelképezte), vagy egy vörös szalagot (ami a vörösborra utalt), illetve volt, hogy mindkettő kint függött. Ha még palack is lógott a kompozícióban, akkor üveges kimérésre is számíthatott a leendő fogyasztó. Az sem volt ritka, hogy egy-egy kereszt is feltűnt a fenyőágak között, akkor az óbor sem hiányzott a gazda kollekciójából" – írja a Buschenschankok jelrendszeréről, és az elnevezés eredetéről a Vinoport.hu.

Ezek a házi borkimérések tehát az évnek csak bizonyos időszakaiban vannak nyitva, ennek pontos idejéről naptárt adnak ki minden évben. Persze az sem marad étlen-szomjan, aki zárva találja a Buschenschankokat: irány egy helyi borászat! Mi a moschendorfi (magyar nevén nagysároslaki) Weinhof Gasslert látogattuk meg. Vendéglátóink, Ilse és Ernst Gassler még a saját konyhájukba is beengedtek, ahol éppen borzselét főztek. Ezt a lekvár-szerű finomságot sós kiflivel meg is kóstolhattuk, hozzá Uhudler bort, és Uhudler Frizzante habzóbort ittunk.

Borzselé és sós kifli
Galéria: Dél-Burgenland 1.
(Fotó: mimi / Travelo)

 Az Uhudler különlegessége, hogy az Európai Unión belül csak Dél-Burgenlandban engedélyezték a forgalomba hozatalát, olyan direkttermő fajtákból készül, mint az Othello, a Noah és az Izabella. Nagyon jellegzetes, epres aromájú bor, érdemes megkóstolni ha erre járunk, már csak azért is, mert nálunk tilos ilyet készíteni. A családi borászatban bárkit szívesen látnak, vásárolhatunk náluk a bor és a lekvár mellett uhudleres tésztát, de még testápoló krémet is.

Minden igényt kielégítő wellness szállodák a domboldalban

A délután folyamán elfoglaltuk szállásunkat Stegersbachban (magyar nevén Szentelek) az Allegria Hotelben, és belevezettük magunkat a wellness-élvezetekbe. A négycsillagos, kétszáztíz kétágyas, és hetvennégy hatágyas családi szobával rendelkező, óriási szálloda leginkább a gyerekes családok kedvence lesz. Idén adták át ugyanis a kifejezetten nekik épített fa lakótornyot, a benne található, természetes anyagokból, mégis modern stílusban berendezett, egybenyitható szobákban akár egy nyolcfős család is kényelmesen elfér. Ugyanitt hatalmas játszószobákat is találunk, a lakótoronyhoz vezető folyosón pedig őszibarackfejű papagájok és egy hatalmas akvárium várja, hogy a gyerekek lecövekeljenek előttük.

A szállodában egyébként kiskorúak nélkül érkezve is jól éreztük magunkat, a sima kétágyas szoba is hatalmas alapterületű, világos színű fabútorokkal berendezett, tiszta, az ágy pedig nagyon kényelmes volt. Panaszunk egyedül arra lehetett, hogy mivel a szállodát több lépcsőben építették, kifejezetten kihívást jelentett megtalálni a masszázs helyszínét, majd átmenni a medencékhez, megtalálni a szaunákat, átbolyongani a központi termálfürdőbe, majd visszatalálni a szobáinkhoz. De a labirintus-szerű kialakítástól eltekintve mindennel elégedettek voltunk.

Allegria Hotel és a stegersbachi termálfürdő, ahová mindegyik szállodából átsétálhatunk épületen belül
Galéria: Dél-Burgenland 1.
(Fotó: Burgenland Tourismus)

 Persze Stegersbachban nem csak a Hotel Allegriában lehet megszállni: a központi termálfürdőt minden vendégigényt kielégítő szállodák veszik körül apró háromcsillagostól az ötcsillagos luxusszállóig. A négy csillag superior minősítésű Larimar Hotel az ajurvédikus konyhára, jógaórákra, erős kezű masszőrökre vágyóknak, különleges, füvesített erkélyű állatbarát szobáival pedig a kedvencükkel utazóknak lehet jó választás. A Falkensteiner lánchoz tartozó, ötcsillagos Balance Resort pedig még a legkényesebb ízlésű vendégeknek is szimpatikus lesz. Gyönyörűen kialakított wellness részlegét, a pihenő közepén található kandallót és az exkluzív jakuzzis lakosztályt egyszerűen imádtuk, ha egyszer lesz rá megfelelő keretünk, biztosan itt foglalunk majd szobát.

Többet szeretne tudni a környékről?
További információkért keresse fel a www.burgenland.info honlapot.

Sorozatunk második részéből pedig kiderül, milyen programlehetőségeket kínál Stegersbach, és mit lehet csinálni a környéken akkor, ha meguntuk a fürdőzést. Golfoztunk, jógáztunk, főztünk, pucérkodtunk és még egy skanzenbe is ellátogattunk. Tartsanak velünk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek