Extrém tájak, amelyeket látnunk kell világvége előttExtrém tájak, amelyeket látnunk kell világvége előtt

Izland egy komplett vulkánmúzeum, az ország természeti csodái miatt érdemes beruházni egy komolyabb télikabátba. De a namíbiai köd, a kínai karszttornyok, a utah-i sziklaoszlopok, vagy a maja romok közt elterülő fehér homokos, mexikói tengerpart is azon helyek közé tartozik, amelyekkel muszáj megismerkednünk december 21. előtt.

Világvégék tucatjait élte már túl az emberiség, és szerencsére a Föld is. A legközelebbi apokalipszist december 21-re várják a végítélet-rajongók, amikor is a maja naptár véget ér. Más értelmezések szerint másnap új időszámítás veszi kezdetét, és akkor még a pólusváltást nem is érintettük.

Egy online utazási magazin szerkesztősége nem is készülhet másképp a világvégére, mint hogy felidézünk néhány elképesztő helyet a Földön. Ha pedig mégis elmarad az apokalipszis, talán lesz esélyünk egyszer személyesen is látni ezeket. Íme néhány szürreális hely, amelyet nem láttunk a Gyűrűk urában, sem a Trónok harcában, és akár most elindulnánk felfedezni.

Izland, Vatnajökull és Skaftafell

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

Izland egy hatalmas vulkánmúzeum, nem könnyű egy helyet kiemelni a rengeteg természeti látnivaló közül. Vatnajökull, Európa legnagyobb jégmezeje például olyan látványt nyújt, amiért érdemes egy komolyabb, utazó télikabátba beruházni. A 8100 négyzetkilométeres mező a sziget 8 százalékát foglalja el, de a területe folyamatosan csökken, vélhetően az éghajlatváltozás, illetve a jégmező alatti vulkanikus tevékenység miatt.

A hatalmas tábla déli pereménél található a Skaftafell Nemzeti Park, és a közelében az ország legmagasabb hegye. Az ország fotogén területei közül még érdemes megemlíteni a délnyugati részen található Gullfoss-vízesést a Hvítá folyó kanyonjában. Izlandról egyébként sok ország példát vehetne, ők abszolút tisztában vannak a fenntarthatóság fogalmával. Hőforrásokban gazdag országról van szó, ahol az energiaszükségletet csaknem egészében víz- és geotermikus forrásokból fedezik, például a lakásokat, az üzemeket is forró vízzel fűtik.

Namíbia, Csontváz part

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

A Namib-sivatag északi részén található a világ egyik legszárazabb területe, amely az itt rekedt, csontvázra emlékeztető alakzatban megmaradt hajóroncsairól kapta a nevét. A homokdűnékkel teli területen jellemző a sűrű, korai reggeli köd, amelyben az Atlanti-óceánon haladó, partmenti hajók gyakran zátonyra futottak. A hely baljóslatú hangulatát adó sajátosság lényege, hogy az óceán fölött kialakuló párának a sivatagi napsütés hatására fel kellene perzselődnie, ám a sarkvidék felől érkező, hideg Benguela-áramlat hatására köd képződik belőle. Az Angola határától 500 kilométeres hosszúságban húzódó szakasz a szárazsága ellenére számos állatfajnak ad otthont, és a terület Namíbia egyik megbecsült nemzeti parkja.

Utah, Bryce kanyon

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

Az Egyesült Államok legszebb nemzeti parkjai közé tartozó hely 2400-2700 méter magasan fekszik, és valójában nem kifejezett kanyon, amelyet folyó vájt ki, hanem a szél és a jég kitartó munkájának köszönhetően sziklaoszlopokkal és ívekkel tarkított, különleges fennsík. A nevét egy mormon telepesről kapta, aki az 1800-as évek második felében itt telepedett le és állandóan a sziklák közt elkóborolt teheneit kellett keresgélnie. A park egyik fő látnivalója a több ezer sziklaoszlop alkotta képződmény, az amfiteátrum, amelynek környékén néhány impozáns kilátópont található. A fennsíkot túraútvonalak hálózzák be, de a kirándulókon kívül a csillagászok is kedvelik, mint megfigyelőhelyet az alacsony fényszennyezettség miatt.

Kalifornia, Redwood Nemzeti Park

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

Ezen a 455 négyzetkilométeres területen élnek a Föld legidősebb és legmagasabb fái. A parti mamutfenyő több millió évvel ezelőtt már élt a Földön, de élőhelye visszaszorult, a csapadékos, ködös, nagy nedvességtartalmú helyeket igényli. Egy időben kemény, ellenálló anyaga miatt rengeteg fát kivágtak, de már jó ideje védik a megmaradt példányokat. Ebben a műfajban a legmagasabb fa 600 éves, valamivel több mint 112 méter magas, és tekintélyes,13 és fél méteres törzsátmérővel rendelkezik. A Redwood Nemzeti Park a mamutfenyő erdején kívül patakjairól, és olyan állatairól is híres, mint például a fekete medve, a coho lazac, vagy a kaliforniai barna pelikán. A nyolcvanas évek óta a park bioszféra rezervátum.

Kína, Li-folyó völgye

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

Miután néhány éve láttuk a földöntúli látványt nyújtó, vietnámi Halong-öblöt egyedi mészkőszikláival, hezitáltunk, hogy vajon azt, vagy inkább a Li-folyó (más nevén Gui-folyó) völgyét említsük-e most. Végül a nagyobbat választottuk. Yangshuo tartomány látványossága a Tű-hegyeknek is nevezett, süvegszerű karsztornyokkal és teraszos rizsföldekkel tarkított táj. A ligeteket alkotó kasztképződményeken kívül a Li-folyó mentén más látnivalók is sorakoznak, vannak mészkőbarlangok, a hegyek alatti mély vízforrások, zátonyok, és magas vízesések. A túraszakasz körülbelül 80 kilométer hosszú, amelyet turistahajók tömegei járnak végig bejáratott rendszerben, általában kora reggeltől. A tájat biciklivel is fel lehet fedezni, kerékpáros túrákat is hirdetnek.

Mexikó, Tulum tengerpartja

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

Cancúntól 130 kilométerre, a maja tengerparton található Tulum. Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, más maja városoktól eltérően ez a település közvetlenül a tengerpartra épült, és a 14. századra a Yucatán-félsziget egyik legnépesebb városállama lett. A fehér homokos partja mellett jó néhány látnivalója van, például a kastély (El Castillo), a város legmagasabb épülete. Templomromjai közül az Alászálló isten temploma, és a Freskók temploma is ismert, ez utóbbit különféle trópusi állatok motívumaival, valamint isteneket ábrázoló falfestményeket díszítették. Néhány épületet műemlékvédelmi okokból nem látogathatnak a turisták, a romok közelében azonban fürdeni szabad. A romok, a part és a Karib-tenger együtt verhetetlen.

India, Meru Central, Himalája

Galéria: Szürreál helyekFotó: Northfoto

A Himalájába talán nem utaznánk el hegyet mászni, de a hely a különlegessége miatt néhány fotót és egy bekezdést megér. Meru Central a Garthwall Himalája 6310 méter magas pontján található, Indiában. A csúcs nevének egyébként szakrális jelentősége van. Magát a Meru-hegyet a hindu kozmológiában az Univerzum központjának tekintik, a mindenség kezdetének és végének. Mítikus hely, amit több mondakör azonosított már különböző, valós hegycsúcsokkal. A hindu mitológia szerint itt élnek az istenek, és a hegy szimbolikus ábrázolásai több szentélyben is megtalálhatók. A kambodzsai Angkor Wat, a világ legnagyobb templomegyüttese, a néhai Khmer Birodalom építészeti kincse például a hegy földi mása. Különös, hogy ezzel az elnevezéssel máshol is találunk hegyet, például Tanzániában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek