Bécsi kalandok adventi vásártól pucér férfiakig

Csokoládéba mártott eper, puncs, perec, férfiaktok, pillantás a fotóautomata függönye mögé, ismerkedés Sissi titkaival - nem fog unatkozni, aki idén télen Bécsbe látogat, ez biztos. Bécs útikönyv a Travelón, második rész.

A héten a Travelo csapata is tesztelte az idei kínálatot, és kijelenthetjük: adventi vásárok és karácsonyi fények várják a turistákat, bármerre is induljunk Bécsben. Emellett izgalmas kiállításokkal is készültek a város múzeumai. A klasszikus vásárok közül a feryungit, a puncsozási célzattal szabadtérre települt vendéglátóhelyek közül a Museumsquartier "jégpavilonjait", az aktuális kiállítások közül pedig a Nackte Männert, vagyis a férfiaktokat bemutató tárlatot szerettük a Leopold múzeumban. Válasszon kedvencet magának a remek programok közül Ön is!

Kis bécsi vásárhatározó

Rathausplatz: A bécsi karácsonyi vásárok alfája és omegája. A gyönyörű városháza, a fákon világító szívek, ajándékdobozok, hőlégballonok és egyéb bájos díszek miatt kihagyhatatlan program ide ellátogatni. Nagyobb összegeket kiadni a giccsesebbnél giccsesebb, és egyre inkább mindent elözönlő műanyag kacatokra viszont nem érdemes. De egy finom punccsal a kezünkben körbesétálni a komplett adventi kisvárosnak beillő vásárt annál inkább. Szombaton tömegnyomorra készüljünk, de a többi napon sem sokkal jobb a helyzet.

Karácsonyi hangulat a Schönbrunni kastély előtt
Galéria: Bécs útikönyv 2. rész
(Fotó: Northfoto)

Maria-Theresien-Platz: Bécs másik klasszikus, mindenki által felkeresett adventi vására a Maria-Theresien-Platzon, a két nagy múzeum – a Naturhistorisches és a Kunsthistorisches – között található. Étel- és italkínálata nagyrészt megegyezik a rathausplatz-i vásáréval, ajándékárusból pedig idén mintha kevesebb lett volna itt. Egy kört azért érdemes tenni, de mivel a múzeumok végigjárása után valószínűleg minden turista itt kap kedvet puncsot inni és kolbászt enni, a tömeg többnyire garantált. (Tipp: a Kunsthistorisches kapujával szemben állva, jobbra az első bódénál kóstolják meg az erdeigyümölcsös puncsot, mennyei!)

Schönbrunn: Bár a város központjától távolabb esik, a Schönbrunni kastély előtt megrendezett vásáron is rengetegen fordulnak meg nap mint nap az adventi időszakban. Valóban gyönyörű hátteret ad a kastély és hatalmas kertje a vásárnak – kezünkben forró itallal sétálni a behavazott kertben pedig nagyon romantikus élmény. De persze nem csupán az andalogni vágyók miatt van dugig a kastély környéke turistákkal – a Budapestről induló egynapos bécsi kiruccanások buszainak kedvelt végállomása Schönbrunn.

Mivel utazzon, hol aludjon?
Ha lemaradt sorozatunk első részéről, itt pótolhatja.
A Museumsquartier dögös fényei
Galéria: Bécs útikönyv 2. rész
(Fotó: mimi / Travelo)

Prater: A vidámpark régi óriáskerekének tövében hangulatos karácsonyi vásárt rendeznek évről-évre, ahol főként az evés-ivásé a főszerep. A standok helyesek, az árusok barátságosak, egy óriáskerekezés után jó felhörpinteni valami forró italt. Ugyan idén ide nem jutottunk el, de a tavalyi tapasztalataink azt mondatják velünk, hogy a bögrét itt érdemes megtartani. Egy évvel ezelőtt legalábbis itt tetszett a legjobban, kockás, angyalkás, hintalovas díszítésével.

Belvedere: Egy bécsi ismerősünk szerint a legjobb karácsonyi vásár a Belvedere kertjében, a felső-Belvederénél található. Kis mérete miatt sokkal meghittebb mint a többi nagy vásár, elhelyezkedése a palota tövében pedig telitalálat. Egyszer mi is megkíséreltük meglátogatni, de olyan hóvihar kapott el minket, hogy az orrunk hegyéig sem láttunk, nem hogy a puncsos bódéig. Így saját tapasztalat híján elhisszük helyi informátorunknak, hogy ez egy szuper hely. Önöket pedig arra biztatjuk, teszteljék le!

Édesszájúaknak maga a mennyország!
Galéria: Bécs útikönyv 2. rész
(Fotó: mimi / Travelo)

MuseumsQuartier: A MuseumsQuartier a meghitt, csillámporos hangulat helyett a trendi karácsonyra szavaz idén télen. Jégpavilonokkal, curlinggel, fényjátékkal, dj-kkel és autóversennyel várják a látogatókat. Kedden koraeste benéztünk ide is, és imádtuk! Még nem voltak sokan, jó zene szólt, és dögös volt a fényfestés. A jégpavilonnak nevezett műanyag épületekben pedig puha párnákkal és takarókkal kényelmessé varázsolt padokra lehetett leülni. Bár vásár itt nincs, csak evés-ivás, azért az MQ Point-ban, vagyis a központi múzeumshopban szellemes ajándékok közt lehet válogatni, aki itt is shoppingolásra vágyik.

Freyung: A klasszikus vásárok közül a kedvencünk az Altwiener Christkindlmarkt névre hallgató a Freyungon, pár lépésre a Hofburgtól. Méreteiben sokkal apróbb a többi vásárnál, de a kínálat messze itt a legkreatívabb és minőségibb. Itt még értelmes ajándékokra is bukkanhatunk, de a kézműves karácsonyfadíszek is a Freyungon voltak a legszebbek. Kicsi területe ellenére pedig kibírhatatlan tömeggel nem nagyon találkoztunk még itt – vagy csak jó időben voltunk jó helyen.

Tippek nassoláshoz
Az adventi vásárokon járva az édesszájúak egy valóra vált álomban érezhetik magukat, de azért a sós ízek kedvelőinek is terem itt babér. Csokiba és cukorszirupba mártogatott gyümölcsöket (Schoko-Erdbeeren/Trauben/Apfel), mézeskalácsot (Lebkuchen), gyümölcskenyeret, és forró, édes italokat egyaránt kínálnak. Ez utóbbiak közül a klasszikus forralt bor (Glühwein) és a tojáslikőrös puncs (Eierlikör Punsch) a kedvencünk. De kapható belőle narancsos, és különböző bogyós gyümölcsös változat is. A puncs általában teából, fűszerekből (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, narancshéj) és rumból áll.
A narancsos puncsba narancslé, tálaláskor pedig narancslikőr is kerül. A meggyes alján bogyós gyümölcsökkel találkoztunk, a tojáslikőrös puncs tetején pedig fahéjjal szórt tejszínhab nézett velünk szembe. Átlagáruk 3,50 euró körül van, a bögre betéti díja helytől függően 2, illetve 2,50 euró volt. Ezt az összeget az italozás végén visszakérhetjük, vagy ha szeretnénk, haza is vihetjük a bögrénket szuvenír gyanánt. A sós ízekre vágyók pereceket (Brezel), sült gesztenyét (Maroni), lángost, sült debrecenit és különböző szószokkal nyakon öntött, héjában sült krumplit vehetnek magukhoz.

Férfiaktoktól fotóautomatákon át Sissiig

Bár a turisták többsége az adventi időszakban a vásárok miatt keresi fel az osztrák fővárost, érdemes az időszaki kiállításoknak is figyelmet szentelni. A Belvederében például január 27-ig látható a Klimt-év tiszteletére rendezett nagyszabású tárlat a szecesszió mesterének munkáiból. És ha már Klimtnél tartunk: a Kunsthistorisches Museumban egy ideiglenes emelvényen kerülhetünk közelebb a mester mennyezet alatt látható festményeihez. Megnéztük mi is, és nagyon tetszett ez a megoldás!

Szintén január végéig lehet megnézni a Leopold múzeum korábban már említett férfiakt-kiállítását. A tárlat az 1800-as évektől napjainkig kíséri végig a férfitest ábrázolásának változásait. A kiállítás azért különleges, mert ha a meztelenség művészi bemutatására gondolunk, általában nők jutnak eszünkbe, és alig tudunk felsorolni olyan műalkotást, amin ruhátlan férfi modellek szerepelnek. A Leopold múzeumban most megnéztük őket magunknak. Persze ha már itt jártunk, az állandó kiállítást sem hagytuk ki. Egon Schiele kifejező művei és a századfordulós Bécsről mesélő festmények és bútorok közt merengeni mindig jó program.

A Leopold múzeumban a férfiaktok mellett az állandó kiállításon rengeteg Schiele-művet is megcsodálhatunk
Galéria: Bécs útikönyv 2. rész
(Fotó: www.bild-it.at)

A Hundertwasser tervezte KunstHausWienben idén télen a fotóautomatáké a főszerep. A szürrealista művészek voltak az elsők, akik felfedezték, hogy ezek az automaták nemcsak igazolványkép készítésére jók, de műalkotásokat is létre lehet velük hozni. Őket olyan művészek követték ezen az úton, mint Andy Warhol, Cindy Sherman vagy Thomas Ruff. A több mint háromszáz alkotást és hatvan nemzetközi művészt bemutató tárlaton megtehetjük, amire mindig is vágyunk, amikor valakit egy ilyen automatában fotózkodni látunk – benézhetünk a függöny mögé.

Sissi rajongóinak pedig nem kell megelégedniük a Hofburg – egyébként remek – állandó Sissi-kiállításával. Főleg, ha valaki a valóságnál jobban szereti a Romy Schneider főszereplésével készült filmet. Az Andreasgasse 7 alatt, a Császári Bútorgyűjteményben megtekinthetők az ötven éve készült film díszletei. Ugyanitt január 27-ig Sissi korfui tartózkodásának, ottani kastélyának, az Achilleionnak a történetével ismerkedhetünk meg. Miért szeretett a császárné Görögországban lenni, miért vonzotta annyira az antik görög kultúra? – ezekre a kérdésekre ad választ a témában először megrendezett kiállítás.

Sorozatunk harmadik részében a legjobb bécsi kávéházak, és a legfinomabb helyi fogások közt tobzódunk. Miben különbözik az osztrák császármorzsa a magyartól, hogyan kell feketekávét rendelni, és pontosan mi az a Leberkase? Mindenre fény derül, tartsanak velünk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek