Téli örömök Bécsben: kezdjük az alapoknál

Megnyitottak az adventi vásárok, izgalmas kiállításokkal csalogatnak a múzeumok - indul a téli szezon Bécsben. Új sorozatunkban a közlekedéstől a szálláson, és étkezésen át a látnivalókig mindent listába szedtünk, ami egy bécsi adventi kiránduláshoz szükséges lehet. Sőt, annál is többet. Bécs útikönyv a Travelón, első rész.

 

A tél közeledtével fővárosunk monarchiabeli testvérét, Bécset ajánljuk figyelmükbe. A világ egyik legélhetőbb helyének tartott osztrák főváros közelsége, változatos programkínálata és nyugodt légköre miatt mindig jó célpontja lehet egy egynapos kirándulásnak vagy hosszú hétvégének. Ugyan bármikor izgalmas a császárvárosba látogatni, télen igazán mesebeli Bécs: a gyönyörű díszkivilágítás, a gyakran nagy pelyhekben hulló hó, a szuper jégpálya és a hangulatos vásárok elbűvölik az utazót.

 

Bécs
Galéria: Bécs útikönyv első rész
Fotó: Vienna Tourist Board

Hogyan juthatnak el ide a legegyszerűbben, hol hajtsák álomra a fejüket, mit egyenek és mit nézzenek meg? A Travelo összeállításából mindenre fény derül. Az első részben az alapokat tisztázzuk: hogyan jutunk el ide, hol szálljunk meg? Természetesen az étkezési lehetőségek, és a remek bécsi kávéházak sem maradnak ki. De bemutatjuk majd a császárváros legfőbb állandó látványosságait is éppúgy, mint az aktualitásokat adventi vásároktól a legújabb kiállításokig.

 

Hogyan jutunk oda?

 

Aki csak egy kiállítást, az adventi vásárt, vagy a behavazott állatokat megy Schönbrunnban megnézni, annak bőven elég reggel autóba ülni, vagy felpattanni a buszra, vonatra, és pár órán belül már meg is érkezett Bécsbe, este pedig ugyanez visszafelé. Persze van, akit a hideg ráz egy ilyen instant látogatás gondolatától, és nem akarja a kirándulás felét közlekedési eszközökön tölteni, vagy több napot szán a városra – nekik gyűjtöttük össze kedvenc szálláshelyeinket.

Autóval - Budapest-Bécs, körülbelül 2 és fél óra, autópályán. Matrica mindkét országban szükséges!

Busszal - A fővárosból az OrangeWays és az Eurolines indít járatokat. A menetidő mindkét cégnél 2 óra 50 perc, az OrangeWaysnél 3000 forintot kell fizetnünk a buszjegyért útirányonként, de általában az utazásunk időpontjától függ, hogy mennyiért járjuk meg, az árak határa a csillagos ég. Az Eurolines jegyárai 2500 és 5900 forint között lehetnek utanként, és ennél a társaságnál is az utazás időpontjától függ a végösszeg. Foglaljunk tehát időben, és ha rugalmas utazásunk dátuma, érdeklődjünk utána az olcsóbb időpontoknak.

Vonattal - A Keleti Pályaudvarról indulnak RailJet és EuroCity vonatok is az osztrák fővárosba, a menetidő 3 óra körül várható. Mi a Travelónál a RailJetre szavazunk, mert ezzel utazva megtapasztalhatjuk, milyen, amikor európai színvonalú vonatok járnak nálunk is. A MÁV 4 napos bécsi kirándulójegyeit városi közlekedés nélkül 25, az ott tartózkodás első két napján a tömegközlekedésre is alkalmasakat pedig 33 euróért vásárolhatjuk meg. (Aktuálisan 285 forinttal számol a MÁV eurónként.)

 

Adventi vásár a városháza előtt
Galéria: Bécs útikönyv első rész
Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Bár a kirándulójegyek nem helyjegykötelesek, így bármely Bécsbe tartó szerelvényre felhasználhatók, mégis érdemes helyjegyet váltani pár euróért, mert olykor – főként hétvégén, ünnepnapokon és a vásárok időszakában – nagy zsúfoltságra lehet számítani, három órát a folyosón ácsorogni pedig kifejezetten rossz befejezése a kirándulásnak.

 

Tömegközlekedés

 

A városon belül a közlekedési eszközöket a Wiener Linien üzemelteti. Kiterjedt metró és S-bahn hálózat, számos villamos és buszjárat jellemzi a bécsi tömegközlekedést. Na meg, hogy sokkal jobb, tisztább és pontosabb mint a hazai – legalábbis a kint élő magyarok szerint. A vállalat honlapja nagyon rendben van, az útvonaltervező zseniális. Vonaljegyet elővételben 2 euróért, közlekedési eszközökön 2,20-ért vásárolhatunk. A napijegy 6,70 euróba, a kétnapos 11,70, a három napos pedig 14,50 euróba kerül.

Ha az időjárás is úgy akarja, tömegközlekedési eszközök helyett a sportosak kerékpározhatnak is. A City Bike Wien közbringával az első óra mindig ingyenes, két óra egy euróba, három kettőbe, négy pedig négy euróba kerül. Összesen 120 órát lehet velünk egy bicaj, itt már minden megkezdett óra 4 euró. A bérléshez bankkártya szükséges.

Egy jó térkép sokat segít
Egy jó térkép a turista legjobb barátja. Érdemes indulás előtt is tanulmányozni, mi merre van. Persze a Google Maps is jó barát, de a Wiener Linien oldalán találtunk egy jópofa térképet, ami talán még átláthatóbbá teszi az egyes metrómegállókat és látnivalókat a belvárosban. Ide kattintva találja.

 

Hol szálljunk meg?

 

A legolcsóbb bécsi szálláslehetőségeket a rövid távra kiadó lakásokat hirdető oldalakon találjuk. Kedvencünk a HomeAway, mert eddig bárhová utaztunk, mindenhol remek árú lakásokat találtunk, és minden rendben ment a tulajdonosokkal. Bécsben a lakás, amit így béreltünk, körülbelül 5 percre volt villamossal az egyetemtől és a városházától, az Alser Strasse metrómegállónál. Az apartman négy embernek megfelelő méretű volt, tiszta, kényelmes, Ikea-jellegű bútorokkal, számítógéppel és internettel. Ára végtakarítással, péntek déltől vasárnap estig, négy embernek összesen 130 euró, ami fejenként 32,50 eurós költséget jelentett. A lakáshoz közel több étterem és szupermarket is található, így az ellátással sem volt gond.

 

La Scala Appartments
Galéria: Bécs útikönyv első rész
Fotó: LaScalaAppartments

Egy fokkal drágábban, de még mindig igen kedvező áron foglalhatunk szobát a különböző apartmanhotelekben. Ebben a kategóriában a La Scala Appartments-hez volt már szerencsénk, az S-Bahn rennwegi megállójánál, pár percnyire a Belvederétől. Nagyon kellemes, tiszta, mediterrán berendezésű szobát kaptunk itt 40 euró/2 fős apartman/éj áron. Azt viszont fontos tudni, hogy bár étkezőasztalt, evőeszközöket és tányérokat találunk az apartmanokban, konyhát nem mindegyikben, hiába ígéri ezt a szálláshely honlapja. Ha főzőcskézni akarunk, mindenképp konyhás apartmant kérjünk!

Ön hol száll meg, ha kilátogat a bécsi vásárba?
Nem megyek ki a bécsi vásárra. - 106
Egy napra megyek autóval, nem alszom ott. - 210
Egy napra megyek szervezett csoporttal, nem alszom ott. - 187
Lakást/apartmant bérelek. - 20
Panzióban. - 30
Szállodában.- 65

 Ha Schönbrunnba készülünk panda- vagy szurikáta-lesre, ideális lehet a Courtyard by Marriott schönbrunni egysége, pár percnyire a kastélytól. Az épület kívülről borzasztó átlagos, de bent kedves recepciósokkal, ízlésesen berendezett, bár nagynak nem mondható szobákkal, nagyon kényelmes ágyakkal, és alkalmanként elég komoly akciókkal várnak. Ha időben foglalunk, mi is elcsíphetünk egy ilyet, és akkor megéri a hotelt választani. A kedvezményes szobaár jelenleg 72 euró éjszakánként, de a korábbi években volt már precedens arra is, hogy egy Booking.com-os akció keretében egy teljes hétvégéért kértek két főre 85 eurót.

A szállodáknál valamivel olcsóbbak, és nagy hagyománnyal bírnak Bécsben a panziók. Egyik kedvencünk a Pension Residence, mely egy öreg bérház két felső emeletét foglalja el Bécs kellős közepén, az első kerületben. A kétszemélyes szobák reggelivel 90-110 euróba kerülnek szezontól függően, ami igen jó ár, tekintve, hogy a Rathaus mögött, a Stephansdomtól gyalog tíz percre van a panzió. A 23 szoba között vannak antik bútorokkal berendezett és modern darabok is, de mind tágas, felújított és tiszta. A reggelizőhelység nem túl nagy, ezért érdemes korán kelni, különben lehet, hogy kicsit várni kell, míg felszabadul egy asztal. A reggeli viszont bőséges és finom. A panzióban ingyen wifi működik, és kutyát is lehet vinni, felár nélkül. Érdemes jó előre foglalni, mert gyakran telt házzal működik.

 

Kirakatban is lehet lakni
Galéria: Bécs útikönyv első rész
Fotó: Julian Mullan / ComPRess

Aki pedig igazi különlegességre vágyik, akár egy bécsi kirakatban is megszállhat. Az első ilyen szállást 2011 nyarán nyitották meg Bécs 4. kerületében, a Theresianumgassén. Az egykori szabóságban napi 120 euróért lehet megszállni éjszakánként, az alapcsomagban két kerékpár, minibár, kávébár, élelmiszercsomag, multimédiás lehetőségek, internet és szobaszéf van. De külön díjért lehet kérni Vespát, napi takarítást vagy akár testhez igazított farmert is. Az ötlet kidolgozói további szálláshelyek megnyitását tervezik. Szobát a www.urbanauts.at weboldalon lehet foglalni.

Tipp
Gtamasl nevű olvasónk ajánlotta figyelmünkbe, hogy az osztrák eBayen több szálloda is licitre kínál több napos tartózkodást egy adott szállodában, amik jellemzően olcsóbban kerülnek eladásra, mintha ugyanannyi napra hagyományos módon foglalnánk szobát. Az így, az eBayen eladásra kerülő tartózkodások általában a vásárlástól számított 1 éven belül használhatók fel. Hasonlóan kedvező árakon szállhatunk meg, ha a már említett Booking.com online szállásfoglaló rendszer akciós ajánlatait figyeljük. Érdemes próbálkozni!

 

Sorozatunk következő részében az aktualitásokkal foglalkozunk: milyen vásárokba látogathatunk, mit ehetünk-ihatunk az adventi andalgás közben, illetve milyen kiállításokkal várnak a bécsi múzeumok? Tartsanak velünk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek