Szlovén családi sítereptől az osztrák gleccserekig

A Travelo kedvenc síterepei, ahol a család nem síelő tagjai sem unják halálra magukat. Szlovén és osztrák terepek mustrája családi síközponttól olimpiai pályákig, első rész.

 A közelgő síszezonra való tekintettel összegyűjtöttük a Travelo kedvenc síterepeit. Olyan hangulatos helyeket választottunk, ahonnan elégedetten tért haza a sívakáció után a család minden tagja. Még azok is, akik nem csatoltak lécet vagy snowboardot. Mivel leggyakrabban Szlovénia és Ausztria felé vesszük az irányt, ha téli kikapcsolódásról van szó, kedvenceink is innen kerültek ki: két szlovén és három osztrák síterepet ajánlunk figyelmükbe. A sorrend nem tükröz semmiféle rangsort, sorozatunk első részében a kedvenc szlovén, második részében a kedvenc osztrák pályáinkat mutatjuk be.

Családi síterep rénszarvasokkal és pályaszállásokkal

Kranjska Gora, Szlovénia

Hol van? Kranjska Gora Szlovénia Magyarországtól legtávolabb eső szegletében, az osztrák-szlovén-olasz hármashatár közelében fekszik, gyönyörű környezetben. Autóval körülbelül öt és fél óra alatt lehet Budapestről legyűrni a megközelítőleg 550 kilométeres távolságot. Két útvonal közül választhatunk: vagy Szlovénián vágunk át, vagy Ausztrián. Bár az egykori hangulatos kis településből az ország egyik legkomolyabb sícentruma fejlődött ki az évek alatt, új szálláshelyek épültek, és az infrastruktúrát is modernizálták, valamit mégiscsak megőrzött falusias bájából.

Kranjska Gora
Galéria: Kedvenc sípályák - Szlovénia
(Fotó: Wikimedia Commons)

 Miért szeretjük? A település hangulata, a pályaszállások nagy száma, a Hotel Larix medencéjéből látható panoráma, a terep viszonylag kis mérete miatt. Mivel a pályák többsége a település felé néz, és itt is ér véget, a nem síelő családtagok sem veszítik szem elől a többieket, és a kezdők oktatásához is megfelelő a terep. Családoknak is ideális, ottjártunkkor a nem síelő gyerekeket rénszarvasokkal szórakoztatták. A település határában kezdődő Triglav Nemzeti Parkban pedig remek túrákat lehet tenni, alpesi környezetben.

Mennyibe kerül a síbérlet? A sielok.hu adatai szerint 2012/13 főszezonjában egy napi jegy 30 euróba, a hatnapos bérlet 155 euróba fog kerülni.

Milyenek a pályák? Összesen 20 kilométernyi sípálya, 10 km kék, 8 km piros, 2 km fekete. Ezeket 6 ülő- és 13 húzólift szolgálja ki. A város felőli oldalon a kezdők és a középhaladó szint felé tartók fogják jól érezni magukat, a haladók nézzenek át a Podkoren felőli oldalra, itt olyan pályát találnak, ahol nemzetközi síversenyeket is szoktak tartani.

A legjobb dolog sport után: Séta a hangulatos utcákon, korcsolyázás a Hotel Prisank előtt, ejtőzés a Hotel Larix wellness részlegében, ahol a medencéből a pályákra látunk rá, illetve a völgy fölé magasodó, csodaszép sziklás hegyben gyönyörködhetünk. Ha korán lecsatoltunk, egy könnyű sétát is tehetünk a már említett nemzeti parkban.

Triglav Nemzeti Park
Galéria: Kedvenc sípályák - Szlovénia
(Fotó: Wikimedia Commons)

 A legjobb hely megszállni: A háromcsillagos Hotel Alpina eddig még nem okozott csalódást. Közvetlenül a pályáknál található, a házból kilépve már csatolhatjuk is a léceinket. A szobák egyszerűek, tiszták. Az elmúlt években felújították a hotelt, a szolgáltatások köre szaunarészleggel bővült. A fürdőzés iránti olthatatlan vágyat pedig a már emlegetett négycsillagos Hotel Larix wellness részlegében lehet csillapítani, ahová a Hotel Alpina vendégei ingyenesen bemehetnek. A személyzet figyelmességét jelzi, hogy családunk egyik tagjának születésnapjakor bekészítettek egy üveg ajándék pezsgőt is a szobába.

Éjszakai csúszás a város felett

Maribor Pohorje, Szlovénia

Hol van? Maribor Pohorje a magyar határhoz legközelebb eső síterep, Budapesttől 346 kilométerre, autóval kicsit több, mint háromórányira fekszik. Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor fölött helyezkedik el. Különleges élmény egy nagyvárosra letekintve síelni, főleg éjszaka, amikor a fények is gyönyörűek. Legmagasabb pontja az 1327 méteres Zigarto csúcs, szintkülönbsége körülbelül ezer méter. A völgyből – közvetlenül a város széléről, még a helyi buszoknak is van itt megállója – egy pár éve átadott új, kabinos felvonó visz fel a pályarendszerhez. A rendszer két külön részből, a maribori és az arehi szektorból áll. A kettő között megbízható, pontos és ingyenes síbusz közlekedik.

Miért szeretjük? Erről a Hütte blogon már egyszer ódákat zengtünk. A legfőbb érvek még egyszer: nagyon közel van, egy nagyváros fölött, az esti sízési lehetőségek egyedülállók, a város fényei csodaszépek. Ráadásul, a márciusi „boom holiday" időszakban megdöbbentően olcsó itt síelni. Az idő ilyenkor többnyire nagyon szép, még hó is akad, emberek pedig alig vannak. Szerényebb szálláshelyen félpanzióval, síbérlettel együtt már olyan 30-40 ezer forintból megúszható, menőbb helyen 50 ezer forint körül jön ki fejenként 3 éj, 4 nap.

 

Felvonó Maribor Pohorjén - alant a várossal
Galéria: Kedvenc sípályák - Szlovénia
(Fotó: Antonio Bat / Northfoto)

 Mennyibe kerül a síbérlet? A sielok.hu adatai szerint egy nap felnőtteknek 29,50 euró, hatnapos bérlet 158 euró lesz a 2012/13-as főszezonban.

Milyenek a pályák? Összesen 41,5 km pálya (23,5 km kék, 13 km piros, 5 km fekete) és 22 sílift (1 kabin, 5 beülős, 16 csákányos) található itt. Külön említést érdemel a 10 kilométeres éjszakai pálya, ami Európa leghosszabb villanyfényes sípályája. A pályák többségét hóágyúzzák, a síszezon 100 napig tart. Mindenkinek élményt jelenthet itt a csúszás, de főként kezdőknek és haladó-közelieknek ajánlható. Bár a bolfenki oldalon sem rosszak a pályák, szerintünk mégis az arehi szektorba érdemes átbuszozni.

Itt a Hotel Areh mellett egyből csatoljunk fel, és a pálya felé nézve balra, az erdő felé kell megindulni arra, amerre a Pisker2-t jelző tábla mutatja. Egy kellemes erdei úton csúszhatunk át a széles, piros pályákkal és egy nagyon barátságos, forralt boros, palacsintázós, csevapozós hüttével rendelkező részhez. Bónusz, hogy ezen az oldalon csak itt található ülős felvonó, így aki lusta, mindenképp ide jöjjön. Mert bár nagyon remek pálya például a Hotel Arehtől lefelé induló Ruška is, délutánra előbb fáradunk el a csákányos felvonózástól, mint a siklástól.

A legjobb dolog sport után: Újabb síelés a kivilágított pályán a bolfenki szektorban! Persze, ha nagyon elfáradtunk, az azonos nevű Hotel Bolfenknek egészen pofás wellness részlege van a hegy tetején. De jó program kisétálni a kabinos felvonóhoz, bámulni kicsit a város fényeit, aztán elmenni aludni. Aktívabbak lemehetnek a kabinossal a völgybe, onnan pedig a városi busszal be lehet menni a városközpontba. Arra figyeljünk, hogy a felvonó csak este 10-ig jár, ha fenn lakunk a hegyen, próbáljuk ezt elérni, ha nem akarunk lenn maradni éjszakára.

 

Maribor belvárosa
Galéria: Kedvenc sípályák - Szlovénia
(Fotó: Bildagentur-Online/harald Theiss / Northfoto)

 A legjobb hely megszállni: A négycsillagos Hotel Bellevue közvetlenül a kabinos felvonó felső állomásánál. Az éttereméből remek a kilátás, teraszán jó idő esetén nagyokat napozhatunk, rossz idő esetén a szép szaunarészleg hoz enyhülést. A „boom holiday" időszakban nekik is remek kedvezményeik vannak.

Következő részünkben kedvenc osztrák pályáinkat mutatjuk be. A szlovák, olasz és francia pályák eddig kimaradtak az életünkből, ezért olvasóinkat arra biztatjuk, hogy ha kedvec síterepük ezekben az országokban található, osszák meg velünk tapasztalataikat, a legjobb beszámolókat közöljük a Travelón.

(címlapkép: maribor-pohorje.si)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek