Jövőre menő lesz Szlovákiában szomszédolni

Látogasson el a legizgalmasabb országokba még a turistahadak előtt - tanácsolja a Lonely Planet internetes verziója. 2013 legmenőbb úti céljai között Srí Lanka éppúgy megtalálható, mint Montenegró vagy Szlovákia. Ön hova utazna a legszívesebben?

A vaskos útikönyveiről híres Lonely Planet online kiadása a napokban jelentette meg listáját a következő év legizgalmasabb célpontjairól. Mi alapján választották ki, hogy mely országokba utazzunk 2013-ban? Volt, amelyiket növekvő népszerűsége, és komoly fejlődése miatt ajánlanak, van ahol a következő év a megszokottnál is izgalmasabbak ígérkezik, de van olyan is a listán, amit egyszerűen csak imádnak a Lonely Planetnél. Természetesen a Travelo szerkesztőségében is érlelődik a jövő év sztárúticéljainak listája kül- és belföldön egyaránt, de mi az újévre tartogatjuk tuti tippjeinket. Addig lássuk, mit ajánlanak mások!

 

Egzotikus célpontok előnyben

 

A 2013-ban meglátogatásra javasolt országok között többségben vannak az egzotikus helyek: Srí Lanka, a Salamon-szigetek, a Dominikai Köztársaság, Ecuador vagy Madagaszkár kihagyhatatlan célpontnak tűnik jövőre. Bár Srí Lankát sem a természeti erők, sem a politikai zavargások nem kímélték az elmúlt években – 2004-ben cunami pusztított, 1983 és 2009 között polgárháború dúlt – ma már egy dinamikusan fejlődő, izgalmas és gyönyörű helyről beszélhetünk. Bár egyre többen fedezik fel maguknak a térséget, az árak még megfizethetők, Bangkokból pedig számos fapados járat is közlekedik ide. Így Srí Lanka a világ egyik legjobb ár-érték arányú úticélja lesz jövőre – fogalmaz a Lonely Planet.

 

Dominika se rossz választás
Galéria: 2013 célpontok
Fotó: . Al Productions Tips Rf / Northfoto

A Csendes-óceán déli részén fekvő Salamon-szigetek is arra vár, hogy a turisták újra felfedezzék maguknak. Korábban ugyanis sokakat elriasztott a rossz infrastruktúra, a polgárháború, és a malária veszélye, azonban már ez is a múlté. A korábbinál jóval feljlettebb és biztonságosabb körülmények között, a tömegturizmustól távol fedezhetjük fel ezt a különleges helyet. Sőt, a lista összeálítói szerint a világ egyik legjobb célpontja, ha a búvárkodás a mindenünk. A Dominikai Köztársaságot szintén jelentős fejlődése miatt választották 2013 egyik top úticéljának. Egyre több légitársaság és óceánjáró hajó veszi fel célpontjai közé. Napsütésre, homokra és szörfözésre vágyik a Karib-térségben? Itt a helye jövőre!

Ön hova utazna?
Srí Lanka - 64
Montenegró - 79
Dél-Korea - 18
Ecuador - 21
Szlovákia - 25
Salamon-szigetek - 77
Izland - 86
Törökország - 84
Dominikai Köztársaság - 199
Madagaszkár - 124

 Ecuadort a fejlődő vasúthálózata miatt ajánlják. Még az 5900 méter magas Cotopaxi vulkánhoz is vezet majd egy igen hajmeresztő útvonal, ami sok adrenalinfüggő turistát vonzhat ide 2013-ban. Madagaszkáron pedig jövőre tartják majd az elnökválasztást, ami politikai stabilitást, és nyugalmat hozhat. A Lonely Planet azt tanácsolja, azért látogassuk meg még jövőre a világ negyedik legnagyobb szigetét, mert később újra megjelenik az utazási irodák kínálatában, és elözönli a tömegturizmus.

 

Nézzük meg a nagy roham előtt

 

A top10-be került a fentiek mellett Dél-Korea és Izland is. Mindkettőt izgalmas tájai miatt említik: Dél-Koreában kiváló hegymászási, golfozási és horgászati lehetőségek vannak, Izlandon is túrázni és jófajta halételeket fogyasztani érdemes. A két országban az is közös, hogy bár nem a világ legtitkosabb úticéljai, eddig mégis kevesen keresték fel őket. Ez a közeljövőben jelentősen változni fog: még a nagy roham előtt érdemes megnézni őket – javasolja a Lonely Planet.

 

Ahová mi is könnyedén ellátogathatunk

 

Kétségkívül izgalmasak a fenti célpontok, de egy átlagos hazai pénztárcával nehezebben kivitelezhetőek. Szerencsére azért olyan javaslatokat is találunk a listán, amiket Magyarország indulással sem túl bonyolult abszolválni. A Lonely Planet szerint ugyanis egy menő utazó jövőre meglátogatja Montenegrót, Szlovákiát vagy Törökországot. Montenegróban a gyönyörű Kotori-öblöt, és a helyi Riviérát ajánlják. Na persze a csomagolásnál a fürdőruha mellett a túrabakancsot se felejtsük el, sőt, kerékpárt sem rossz ötlet magunkkal vinni ide.

 

Szlovákiába síelni és bulizni érdemes menni a Lonely Planet szerint
Galéria: 2013 célpontok
Fotó: Peter Banos / Northfoto

Komoly fejlesztések történtek a kerékpáros és gyalogos túraútvonalak mentén, így már a megfelelő körülmények is adottak a táj felfedezéséhez. Szlovákiában a gyors gazdasági fejlődést emelik ki. Az ország jó árú síelési lehetőségeket kínál, és legénybúcsúkat is sokan tartanak itt – írják. Törökországban pedig a fejlődő délkeleti régiót említik, Mardin és Midyat óvárosait, és a fantasztikus ételeket Gaziantepben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek