Drágám, ma a vécéülőke-, vagy a sótartómúzeumba menjünk inkább?

  A világ legnagyobb boszorkányügyi múzeuma, a párizsi csatornarendszer, változatos ízkombinációjú instant levesek és egy macskákkal kapcsolatos kutatóközpont is szerepel a legfurcsább múzeumok listáján. Önnek melyikbe lenne kedve ellátogatni?

  Ha városlátogatásra adja az ember a fejét, szinte elkerülhetetlen, hogy az ideje nagy részét egyik képtárból a másikba vándorolva töltse. Ennek folyománya, hogy a művészetek és a tudományok iránt kevéssé fogékony útitársaink örökre megfogadják, hogy csak és kizárólag elhagyatott tengerpartokra hajlandóak a továbbiakban velünk tartani. Persze manapság a klasszikus múzeumokban is egyre több az érdekes, interaktív elemeket tartalmazó tárlat. Így egyre könnyebb olyan kiállítást választani, ahol a magaskultúráért kevésbé rajongók sem unják halálra magukat.

   

  Nézze meg, mi mindent találni a tengerparton Hollandiában! (Jutters mu-ZEE-um, Zandvoort)
  Galéria: A világ legfurcsább múzeumai
  Fotó: mimi / Travelo

  Sőt, ha az alábbi kiállítások közül választunk egyet, még az is lehet, hogy a notórius múzeumgyűlölők is másként fognak ezekre a helyekre gondolni. (Vigyázat, azért egy fűnyírómúzeummal, vagy löncshúsmúzeummal jócskán mellé is lőhetünk...) A Tripadvisor összegyűjtötte a világ tíz legfurcsább tárlatát az amerikai wc-ülőke múzeumtól egy maláj macskamúzeumig. Mi pedig meg is fejeljük még egy külföldi és egy hazai bizarr múzeummal, melyekhez személyesen is volt már szerencsénk.

   

  Bata Cipőmúzeum, Toronto, Kanada

   

  Ez a torontói múzeum a cipőfanatikusok mekkája! A 4500 év történelmén átívelő gyűjtemény, több mint tízezer lábbelivel várja a látogatókat. 15. századi perui szertartási cipőviseletet és ókori egyiptomi szandálokat éppúgy láthatunk itt, mint 19. századi francia klumpákat, vagy 20. századi hírességek cipellőit. A divat vagy a történelem rajongóit egyaránt el fogja kápráztatni a Bata Cipőmúzeum a Tripadvisor szerint. Ha pedig a kettő egyszerre érdekel minket, akkor meg pláne.

   

  Csatornamúzeum, Párizs, Franciaország

   

  A Louvre vagy az Eiffel-torony kétségkívül ismertebb látványosságok mint a Csatornamúzeum, viszont ez is nagyon izgalmas hely – ígérik. A múzeumban, ami 1867-ben nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt, a Párizs utcái alatt futó csatornarendszert látogathatjuk meg. Érdekes információkat tudhatunk itt meg a rendszer a működéséről, és egy új nézőpontból ismerhetjük meg a francia fővárost. Aki már járt itt, azt állítja nincs se büdös, se patkányok, szóval akit ez tartana vissza, ne féljen.

  Mit nézne meg legszívesebben?
  A rengeteg cipőt - 27
  A párizsi csatornarendszert - 71
  A boszorkánymúzeumot - 56
  A drága fűnyírókat - 1
  A dizájnos WC-ülőkéket - 15
  Az instant leveseket - 5
  A só- és borsszórókat - 0
  A gigászi ceruzát - 9
  A löncshúsnak szentelt helyet - 3
  A macskamúzeumot - 32
  A tengerparton elhagyott cuccokat - 57
  A hazai furcsaságokat Keszthelyen - 30

   

  Boszorkánymúzeum, Cornwall, Anglia

   

  Ha már egy egészen kicsit is érdekeli a boszorkányság, itt a helye! A boszorkánymúzeum, melyet 1951-ben nyitott meg Cecil Williamson, a világ legnagyobb gyűjteményét rejti, amit ebben a témában felhalmoztak. A gyakorlati praktikák mellett a boszorkányság és a varázslás történelmével is megismerkedhetünk, de egy boszorkány oltárját és egy varázsló kardját is szemrevételezhetjük. Ha még ez sem lenne elég, a múzeum egy 3000 kötetből álló könyvtárnak is otthont ad.

   

  Fűnyírómúzeum, Merseyside, Anglia

   

  Míg az eddigi múzeumok az egyszerű földi halandóknak is abszolút érdekesek lehetnek, addig valószínűleg a fűnyírómúzeumhoz már szükségeltetik némi megszállottság. De ha ez megvan bennünk, és épp Liverpool környékén van dolgunk, tekintsük meg a múzeumot. A 250 fűnyíróból álló kollekció a legdrágább fűnyírótól kezdve a leggyorsabbig számos különlegességet felvonultat.

   

  vécéülőke-múzeum, Alamo Heights, USA

   

  A Texas államban működő vécéülőke-múzeum tulajdonosa egy Barney Smith nevű úriember. Ma már nyugdíjas, de korábban vízvezeték szerelőként tevékenykedett. No meg vécéülőkéket díszített szorgosan: harminc éve gyarapodó gyűjteményében 1000 darab egyedileg dekorált ülőke található. Mivel Smith úr egyedül működteti a múzeumot, előre tájékoztatni kell érkezésünkről, hogy fel tudjon készülni a fogadásunkra.

   

  Instant leves múzeum, Osaka, Japán

   

  A meglehetősen bizarr múzeumot a ramennek nevezett japán tésztás-leveses egytálétel instant variációjának szentelték. Ugyan az elnevezés idegen, de a kis dobozkában megvásárolható, forró vízzel felöntendő instant leves műfaja nálunk sem ismeretlen.

   

  Ő a ramen. Az instant valószínűleg nem néz ki ennyire jól
  Galéria: A világ legfurcsább múzeumai
  Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

  A múzeumban megismerhetjük a különböző ízvariációkat, a konyhában friss tésztát gyárthatunk, és az itt működő gyárban az instant tésztaételek készítésének lépéseibe is bepillanthatunk.

   

  Só- és borsszóró múzeum, Gatlinburg, USA

   

  A Tennessee államban működő só- és borsszóró-múzeum gyűjteményében több mint 20 000 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg. Vannak olyan sótartók, amik még az 1500-as évekből származnak. Sőt, a világ legnagyobb borsmalom kollekciója is itt található. Véleményünk szerint a fűnyírómúzeum meglátogatásához szükséges megszállottság szükségeltetik ennek a múzeumnak az élvezetéhez is.

   

  Cumberland Ceruzamúzeum, Keswick, Anglia

   

  A legenda szerint az 1500-as években Cumberlandban fedezték fel a grafitot egy nagy, fákat gyökerestül kicsavaró vihar után. A pásztorok a grafitot birkáik megjelölésére használták eleinte, majd a környék a ceruzaipar központjává vált. A keswicki Cumberland Ceruzamúzeum az íróeszköz történetét, készítésének lépéseit mutatja be a látogatóknak. Itt található a világ egyik legnagyobb, csaknem 8 méter hosszú, és 446 kilót nyomó ceruzája is.

   

  Löncshúsmúzeum, Austin, USA

   

  Ha választanunk kéne, mi ebbe a Minnesota államban működő, löncshús-szerű készítménynek szentelt múzeumba látogatnánk el a legkevésbé. 16 000 négyzetméteren mesélnek az Amerikában népszerű, Spam névre keresztelt húskészítmény történetéről, és akit eddig furdalt volna a kíváncsiság, azt is megtudhatja, hogy milyen összetevőkből készül ez a rejtélyes étel. Sőt, helyben meg is lehet kóstolni a belőle készült fogásokat, de van egy olyan gyanúnk, hogy aki látta hogyan készül, annyira nem szeretne nagyot lakmározni belőle.

   

  Macskamúzeum, Kuching, Malajzia

   

  Malajziában a macskákat szerencsehozó állatoknak tartják, így érthető, miért rendeztek be egy egész múzeumot és kutatóközpontot a doromboló jószágoknak. Ha pedig azt is hozzá vesszük, hogy Kuching település nevének jelentése "A macskák városa", már a kiállítás helyszíne is adott.

   

  Erről biztos lenne véleménye a maláj macskaügyi szakértőknek
  Galéria: A világ legfurcsább múzeumai
  Fotó: Laurentiu Garofeanu / Barcroft U / Northfoto

  A kuchingi macskamúzeumban 2000 kiállítási tárgyat tekinthetnek meg a cicamániások, ókori egyiptomi macskamúmiáktól a Hello Kitty-s cuccokig. A kutató- és információs központ részen a macskák történetére, és a velük kapcsolatos kulturális hiedelmekre fókuszálnak.

   

  Travelo tipp külföldön: Jutters mu-ZEE-um, Zandvoort, Hollandia

   

  Ha az ember megunta az amszterdami forgatagot, irány a pályaudvar, és egy húszperces vonatozással már kint is vagyunk Zandvoortban, a helyiek körében is igen népszerű tengerparti településen. A hullámok, dűnék, sirályok és kedves utcácskák bámulásán kívül a tengerparti Jutters mu-ZEE-um is megér egy misét. A kiállítás anyagát azok a tárgyak képezik, amiket az emberek elhagytak a tengerparti homokban, vagy amiket a víz a partra sodort. Van itt sok más egyéb mellett mamutfog, hajók és légi járművek darabjai és játékok is. Ha erre kirándulnak, érdemes megnézni.

   

  Travelo tipp itthon: Keszthely apró múzeumai

   

  Persze az itthoni kínálat sem vall szégyent a bizarr tárlatok versenyén. Keszthely sétálóutcáján például egymást érik a furaságok Csigaparlamenttől Giccsmúzeumon át a reneszánsz erotikus panoptikumig. Vonatkozó cikkünket erre találja.

  Ismer még ilyen bolond helyeket? Vagy esetleg járt a fentiek közül valamelyikben? Ossza meg élményeit a Travelóval!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!