Svájcból Marokkóba napelemes repülővel

Kétezer kilométeres távot tett meg a Solar Impulse nevű napelemes repülőgép. Svájcból Marokkóba repült egy kis madridi megállót közbeiktatva. Eközben egyetlen csepp üzemanyagot sem fogyasztott.

Leszállt a Solar Impulse nevű napelemes svájci repülőgép szerda hajnalban a marokkói főváros, Rabat nemzetközi repülőterén. Ezzel teljesítette első interkontinentális útját egyetlen csepp üzemagyag nélkül. A különleges gép eddig csak Franciaországba és Belgiumba repült Svájcból. A gép készítőinek azonban ennél komolyabb célja van: körbe akarják vele repülni a Földet. Ehhez volt főpróba a mostani út.

Fotó: Laurent Gillieron / MTI

Andre Borschberg mérnök-pilótával, a Solar Impulse társaság vezérigazgatójával a fedélzetén, május 24-én szállt fel a kizárólag napenergiával működő Solar Impulse repülőgép a svájci Payerne katonai repülőteréről. Útközben műszaki ellenőrzésre és pilótaváltásra Madridban szállt le. Eredetileg május 28-ra tervezték a továbbrepülést, de ezt a rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A gép végül június 5-én, kedden, hajnali 5 óra 22 perckor szállt föl Madridban, és 19 órai repülést követően, éjfél után érkezett meg Rabatba.

Fotó: Laurent Gillieron / MTI

Nem sokkal azelőtt, hogy a gép svájci pilótája, Bertrand Piccard leszállt a marokkói fővárosban, a projekt társalapítója, a szintén pilóta André Borschberg a helyszínen kijelentette újságíróknak: a Solar Impulse bebizonyította, hogy a kifejlesztett technika megbízhatóan működik. A gép képes éjjel és nappal is repülni. A repülőből mosolyogva kiszálló Piccardot Borschberg és Musztafa Bakkuri, a marokkói napenergia-ügynökség vezetője fogadta. A Solar Impulse a tervek szerint 2014-ben indul világkörüli útjára.

Műszaki adatok
A vitorlázógépekre hasonlító formájú gép szárnyainak fesztávja 63,4 méter, mint egy Boeing 747-esé, 1,6 tonnás súlya azonban alig nagyobb, mint egy közepes autóé. A 11 628 napelem 250 négyzetméteres felületen gyűjti össze a négy elektromos hajtóműnek az energiát, amelyet előbb 12 ezer fotovoltaikus elemben tárolnak.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek