Befellegzett az amszterdami drogturizmusnak

  Májustól Hollandia déli tartományaiban már csak a helybélieket engedik be a coffeeshopokba, januártól pedig egész Hollandiában ez lesz a helyzet. A turisták ezentúl nem vásárolhatnak könnyűdrogokat, megszűnik Amszterdam félvilági vonzereje. Azért a sör és a Van Gogh-múzeum továbbra is világklasszis célpontot jelent.

  Hiába tiltakoztak a holland coffeeshop-tulajdonosok a marihuánaárusítás tervezett szigorítása ellen, a turistákat hamarosan kitiltják boltjaikból, miután egy hágai bíróság jóváhagyta a holland kormány ezt célzó intézkedését. Hamarosan már csak a „drogtagságival" rendelkező helyi lakosokat engedik be a marihuánát is árusító helyekre, a turistáknak be kell érniük műgyantából fröccsöntött szuvenírokkal és ízesített sörökkel.

  The Bulldog - Amszterdam első coffeshopja(Fotó: Paul Tolenaar/sunshine / Northfoto)

  Érdekes módon az intézkedést főleg nem az amszterdami coffeeshopokban fetrengő amerikai és angol turisták miatt hozták, hanem a Hollandia déli, Belgiummal határos megyéiben tapasztalt növekvő bűnözési hullám ellen akarnak fellépni. A coffeeshopokban ugyanis sokan kereskedelmi céllal vásárolnak: a füvet átcsempészik a határon, majd eladják.

  A Belgiummal és Németországgal határos déli tartományokban május elsejétől külföldieknek tilos belépni a coffeeshopokba, és a helybélieket is csak akkor engedhetik be a kávézó üzemeltetői, ha igazolják, hogy hollandiai lakosok. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden kávézó tagsági igazolványokat bocsát ki a belépni kívánó helyi lakosoknak, kávézónként maximum kétezret, írja az angol Independent lap.

  Míg a déli megyék bűnözési hullámát visszaszoríthatja az új intézkedés, Amszterdam füves kávézói számára súlyos csapást jelent. Michael Veling, a holland marihuánakereskedők szövetségének szóvivője szerint a kávézók forgalmának 90 százalékát a turisták jelentik, akik főleg Európán belülről érkeznek. A mintegy 730 holland coffeeshop, melyek közül 200 található a fővárosban, 2010-ben 200 millió eurónyi adót fizetett.

  A szigorítás után már nem lesznek ennyien az utcákon?(Fotó: Paul Tolenaar/sunshine / Northfoto)

  A könnyű drogok árusítását 1976-ban legalizálták Hollandiában, hogy így azok fogyasztóit eltávolítsák a kemény drogoktól és a drogkereskedelem köré épült maffiától. A legalizáció azonban azzal a következménnyel járt, hogy kiépült a drogturizmus: harminchat éven át számos nemzet polgárai jártak Hollandiába fogyasztani. Jövőre azonban ennek vége: január elsejével az egész országban bevezetik a drogtagságit, és a külföldieket kitiltják a coffeeshopokból.

  Legális szuvenírtippeket és ingyenes szórakozási lehetőségeket korábbi cikkünkben talál.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!