A bécsi vonat fáj a Budapest Airportnak

Schwechat a régió legnagyobb nemzetközi repülőtere, ahonnan számos olyan célállomás közvetlenül elérhető, ami Budapestről nem - így reklámozza a MÁV Bécsbe induló vonatait. A hirdetés a kormányportálon is megjelent, később azonban eltávolították. A Budapest Airport megdöbbent a történteken.

„Kétóránkénti vonatindulással, kedvezményes kiegészítő buszjeggyel, akár négy óra alatt juthat el a bécsi reptérre. Napi kilenc vonatpár biztosítja az eljutást az osztrák fővárosba az állomásokról pedig félóránként induló buszokkal, 7 euróért lehet a reptérig utazni. A Flughafen Wien-Schwechat a régió legnagyobb utasforgalmú nemzetközi repülőtere. Innen számos olyan célállomás közvetlenül elérhető, amelyre Magyarországról jelenleg nem indítanak járatot a légitársaságok" - adta ki sajtóközleményét a MÁV-Start Zrt. a hónap elején.

A bécsi repülőtér, becsületes nevén a Flughafen Wien-SchwechatFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Már önmagában érdekes, miért rugdos ekkorákat a MÁV a már így is nehéz helyzetben lévő Ferihegybe, de az Index újabb furcsaságot fedezett fel a tegnapi nap folyamán. A Máv bécsi repteret ajnározó ajánlata ugyanis a kormányportál hirdetési felületén is feltűnt. Ez azért különös, mert „a forgalomcsökkenés akár a reptér privatizációs szerződését is veszélyeztetheti. A Budapest Airport Zrt. helyzetét már az bizonytalanná tette, hogy bevételeinek fele a magyar légitársaságtól származott. Ebben a helyzetben nem túl szerencsés, hogy a magyar állam tulajdonában lévő vasúttársaság saját hirdetését a magyar reptér versenytársának hirdetésével egészíti ki. Hiszen ha a BA helyzete tovább romlik, az aggályos lehet a magyar államnak is: a hírek szerint ugyanis a privatizációs szerződés értelmében a reptér fizetésképtelenség esetén akár államosításra is sor kerülhet, ami azonnali, 500-600 milliárd forintos fizetési kötelezettséget jelentene a költségvetésnek" - olvasható az Index tegnapi cikkében.

Több sem kellett a Budapest Airportnak, a mai napon felháborodott közleményt adtak ki, miszerint nem értik, miért kell a magyar adófizetők pénzén új repülőtéri munkahelyeket teremteni Ausztriában. „A magyar légiközlekedés a Malév leállását és csődjét jelentő február 3-i Fekete Péntek óta minden idők legsúlyosabb válságából próbál kilábalni. A hazai légiközlekedési iparág milliárdos veszteségeket szenvedett el, több ezer magasan képzett szakember vesztette el a munkahelyét, a fennmaradt vállalkozások pedig a túlélésért küzdenek. A szakmán belül valamennyi felelős érintett jelenleg is keményen dolgozik azon, hogy csökkentse a Malév csődjének katasztrofális hatásait és minden követ megmozgat a kilábalás érdekében" - írják.

Amikor még volt Malév...Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

„Sokkal időszerűbb lenne, ha az ezért felelős hatóságok végre kijelölnének egy- egy új légitársaságot a Malév helyett az államközi szerződésekkel szabályozott útvonalakon és nem húznák tovább az időt minden ésszerű magyarázat nélkül. Mindez csak tovább növeli a csalódottságot az egész magyar légiközlekedésben, amit a hihetetlenül magasra emelt repülőtéri telekadó váltott ki. Az utazók jól tudják, hogy a repülés Budapestről mindig is gyorsabb és kényelmesebb lesz, még ha beleszámítjuk a müncheni vagy bécsi, vagy egyéb repülőtéren az átszállást is" - jelentette ki Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Végül ma délután szintén az Indexen jelent meg a hír, miszerint eltávolították a hirdetést a kormányportálról, igaz a a Google-ban tárolt változatban még mindig megtalálható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek