Gyűrűsfarkú maki született a bécsi állatkertben

A Madagaszkár című animációs filmből ismert gyűrűsfarkú makival gazdagodott a Schönbrunni Állatkert. Április 25-én született meg a legújabb állatkerti kedvenc, aki annyira fiatal, hogy egyelőre még a nemét sem tudják.

A kattának is nevezett kis csíkosfarkú mindössze 70 grammal született és életének első napjait szorosan az anyja hasára illetve hátára akaszkodva töltötte, írja a bécsi Compress hírügynökség. Többek között ezért sem tudni még, hogy a tíz napos szürke szőrgombóc fiú-e vagy lány. Samba, a makipalánta anyja mindenesetre odaadóan gondoskodik gyermekéről.

Babakatta Schönbrunnban

(Fotó: Norbert Potensky)



„A gyűrűsfarkú makik családjában nagyon fontos az összetartás. A családfő szerepét a nők játszák, akik közösen nevelik fel egymás csemetéit" – fogalmazott Dagmar Schratter, a Schönbrunni Állatkert igazgatója. A fekete-fehér gyűrűs farkú kiskatta majd csak nyolc hetes korától kezdhet el az anyatejen kívül gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkozni. Fél éves korától pedig teljesen önállósodhat a bécsi makicsalád tizenegyedik sarja.

Makik Madagaszkáron

(Fotó: Steve Bloom / Barcroft Media)



Az átlagosan 38-45 cm hosszú, 2,2-5,5 kg súlyú makifélék családjába tartozó katták újkeletű népszerűségüket elsősorban a Madagaszkár című rajzfilmnek köszönhetik, amiben Julien király, a mókás bennszülött tartozik ebbe a fajba. A Madagaszkár szigetén őshonos gyűrűsfarkúak az erdők kiirtásával egyidőben egyre rohamosabban veszítik el természetes előhelyüket. Az utóbbi húsz évben a szabadon élő katták száma a negyedére zsugorodott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek