Gleccsertúrákat és biciklis felfedező utakat kínál Svájc

Svájcban, Schaffhausennél található Európa legnagyobb vízesése és az országban kilencezer kilométer bicikliút épült. A Svájci Idegenforgalmi Hivatal úgy fogalmazott, ha már olcsóbbá nem tudják tenni az utazást Svájcba, akkor megpróbálják vonzóbbá tenni. Idén a tavakra, folyókra, gleccserekre koncentrálnak.

"Tudjuk, hogy a svájci frank árfolyamának az alakulása sok magyar embernek okozott problémát, ezáltal a svájci nyaralás is lényegesen drágább lett. Azzal nem szerezhetünk jó pontot, hogy olcsóbbá tudjuk tenni az ott tartózkodást, de arra nagyon sok ötletünk van, hogyan tehetjük vonzóbbá" - kezdte a Svájci Idegenforgalmi Hivatal sajtótájékoztatóján az Ausztriáért és Magyarországért felelős regionális vezető, Urs Weber.

A genfi tó és a nagy kékségFotó: Schweiz Tourismus

A magyarok több időt töltöttek kint

A sajtótájékoztató negyed órát késett, és mint azt házigazdánk megjegyezte, ilyen Svájcban nem fordulhat elő. A pontosság mellett a híres svájci tisztaságra is kitértünk, a hivatal imidzsfilmjében ugyanis a vízparti köveket egyesével fényesítették, és kiporszívózták még a mólót is, humorosan utalva az ismert sztereotípiákra.

"Ami a magyarok utazási kedvét illeti, büszke vagyok arra, hogy noha a beutazások száma csökkent 2010-hez képest, a vendégéjszakák száma növekedett" - folytatta Weber. A Svájcba látogatók nagy része egyébként német és francia, de egyre több az orosz, és a brazil vendég is.

Az idegenforgalmi hivatal idén 2 millió frankos büdzsével indított kampányt az indiai piacokon, és ettől 20-25 százalékos vendégéjszaka-növekedést remélnek. Kínából is egyre többen utaznak Svájcba, Urs Weber szerint Kína biztos piac lesz a számukra néhány éven belül. Az ázsiai turistákat az az egzotikum is vonzza, hogy az ország sokoldalú, olaszos, és franciás részei is vannak. Ezeket a nyelveket jelentős számban beszélik is a német és a Svájcban használt romans mellett.

Online utazási ajánlatok
Svájc nem ad ki többféle nyomtatott katalógust részben költségvetési, részben pedig környezetvédelmi okokból, csupán egyetlen magazin van, amely minden ajánlatot egyesít. A korábban megszokott nyári kiadványok csak online, például iPad verzióban lesznek elérhetők.

A gleccsertúráról a békebeli hajókázásig

"Az idei nyár fő témája a víz. Svájc a vizek országa. Több mint hétezer olyan tavunk van, amelyiknek a felülete legalább ötszáz négyzetméter" - mondta a regionális vezető hozzátéve, hogy az ország területe ugyan csak 1 százalékot tesz ki Európában, édesvízkészlete viszont 30 százalékot. Miután az Alpokban van jó néhány, európai folyam forrása, részben ezeknek a vize táplálja az ország tavait is.

A vízkészlethez nemcsak a tavak, hanem a folyók, gleccserek is hozzáteszik tetemes készletüket. Svájcé Európa legnagyobb vízesése. A Rajna Schaffhausennél 150 méter széles, és 23 méteres magasságból zúdul le.

Utazás a gleccser expresszel, St. MoritználFotó: Schweiz Tourismus

Az ország idei turisztikai ajánlatai közt tehát számos, vízi program található a kényelmes, XIX. században épült gőzhajókon a tavi hajókázástól elkezdve a fiatalokat megcélzó, felfedező gleccsertúrákig.

A vízi szállodák nagyobb pr-t kapnak

Mint megtudtuk, a vizek éve azt is jelenti, hogy most a tavak mentén, a folyópartoknál vagy a gleccserek közelében épült szállodák kapnak nagyobb hangsúlyt a kommunikációban, és fejlesztésükre, bővítésükre is koncentrálnak. A harmincas években alapított Svájci De-Luxe Szállodák Szövetségéhez (SDH) tartoznak az ország legismertebb ötcsillagos hotelei, szám szerint 39, amelyek közé tartozik a zürichi Baur-au-Lac és Savoy Baur-en-Ville, vagy a Suvretta Ház St. Moritzban. A lánc tagjai közül jó néhány hotel víz közelében található, így azok most nagyobb pr-t kapnak.

Magyar vendéglátás a Luganói-tó partján

A svájci vízpartok közül népszerű a Luganói-tó, amelyik Tessin kanton déli részén található, és egy része Olaszországhoz tartozik. A környékén több, szép kilátóhegy található, köztük a 1097 méter magas Monte San Giorgio, amelyet a világörökségi listán tartanak számon. Az Ongón megjelentetett beszámolók alapján egy utazó, hargitai néhány évvel ezelőtt remek szállást talált a környéken.

Schloss Chillon, Genfi tóFotó: Schweiz Tourismus

"A festői Luganói-tó partján, mediterrán környezetben fekvő szállodában laktunk - Hotel Garni Battello - és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezt választottuk. A szálloda magyar tulajdonosa, Borostyán Gábor úr, bár évtizedek óta él Svájcban, a magyaros vendégszeretetet nem felejtette el. Gyönyörű szobát kaptunk, fantasztikus kilátással. A tóra néző balkonos, klímás szoba az egyik legjobb szobája volt a szállodának, és talán nem is az azt megillető árkategóriában számolva.

A szálloda előtti úton átsétálva rögtön a tóparton találtuk magunkat, ahol saját partrész biztosított napozóágyakkal, csónakkikötési, fürdési, úszási lehetőséggel hattyúk és vadkacsák társaságában. Sokat kirándultunk a héten, de az érdekes, jó túrák megszervezéséhez a helyismeret elengedhetetlen. Ehhez is rengeteg segítséget kaptunk."

Az olcsóbb költségvetéssel utazók kedvéért a Svájci Idegenforgalmi Hivatal egy helyre gyűjtötte a vízparti kempingeket, amelyek változatos természeti díszletek közt találhatók szerte az országban.

1230 kilométert úszni a Rajnán
A Svájci Idegenforgalmi Hivatal a Rajna 2012: A kék csoda elnevezésű programját nagy publicitást ígérő eseménnyel indítja májusban. Ernst Bromeis extrém úszót kérték fel, hogy a graubündeni Toma-tótól az Északi-tengeri torkolatig ússza végig a folyót, 1230 kilométeres szakaszon. Bromeis napi 50 kilométeres távokban úszik majd, és aktuális élményeiről egy erre a célra indított blogban számol majd be. "Schaffhausennél természetesen nem úszik majd le a vízesésen, a sziklákon fog lemászni" - egészítette ki az úszótervet Urs Weber. Bromeis korábbi, extrém úszásai közt szerepelt kétszáz, jeges tó átúszása Graubündenben, de ez lesz az eddigi legnagyobb vállalkozása.

Bicikliutak keresztül-kasul

Úgy tűnik, a fiatalokra is számítanak a svájciak, mivel a vízi programokon kívül a biciklizést propagálják. Az országban összesen kilencezer kilométernyi bicikliút található, tehát a legtöbb helyszínt el lehet érni kerékpárúton is. A szervezett biciklitúrákon a csomagokat a túrázók után szállítják, és aki nem szívesen teker hegymenetben, az elektromos biciklit is bérelhet. Aki itthonról szeretné megszervezni a biciklitúráját, érdemes a Baraka túráit figyelnie, ahol éppen egy Bodeni-tó körüli túrát ajánlanak, kerékpártúra-szállásokat pedig ezen az oldalon találhat.

Svájcban egyébként nem szokás biciklit lopni, néhány évvel ezelőtt, Luzernben például sok, lezáratlan biciklit láttam az utcákon, és senki nem nyúlt hozzájuk. Ez a város fedett hídja, jezsuita temploma, és híres oroszlános emlékműve mellett még szép látnivalót kínál.

Nemzeti parkok, alpesi díszletek

A svájci tájak lenyűgözőek. Nemzeti parkjuk csak egy van Graubünden tartományban, de néhány tájukat a világörökség részeként tartanak számon. Az Alpokban található Jungfrau-Aletsch-Bietschorn hegyvidék, a sardonai tektonikus terüket, illetve a már említett Monte San Grio fosszília lelőhelye tartozik közéjük. A Svájci-Alpok láncai a Gotthard-masszívumban összefutnak, ahol a Szent Gotthárd hágó található. Az ország gazdasági élete itt zajlik, a Svájci-medencében, alpesi tájak közt.

Ez nem fantasy, csak a Verzasca folyóFotó: Claudio Gazzaroli / Barcroft Med / Northfoto

A további természeti látnivalók közt érdemes megnézni Luganót, ahol az ország nevezetességei kicsinyítve, a Schwiss Miniature parkban láthatók. Lauterbrunnen is szép úticél, ahol a hegy belsejében zúduló vízesést láthatunk. Ennek medrét az Eiger, Mönch, és a Jungfrau csúcsairól induló gleccserfolyók vájták ki. Szintén csodás látnivaló a Les Diablerets hegycsoport is.

A levegőt harapni lehet

A gyalogtúrázók számára jó hír, hogy Svájcban kiépített, jó minőségű túraútvonalak találhatók. Erről bodobence számolt be az Ongo.hu-n, aki pár éve, augusztusban túrázott a családjával Kandersteg és az Oaschinensee környékén.

"Egy napot töltöttünk el Kanderstegben. A szállás Spiezben volt - a legszebb kisváros Svájcban. Reggel nagyon hideg van, amikor mi ott voltunk, augusztusban 11 órakor -3°C volt. De ez nem így van, ha felmegyünk a felvonóra az Oaschinensee-hez. Ide és máshova is vonattal érdemes jönni, itt nicsenek távolsági buszok.

Spiezből 20 percenként indul vonat Bernbe, Interlakenbe és 30, 60 percenként a Lötschberg szívébe, Kanderstegbe. Mivel cserkész vagyok, jó sokat túráztunk és, azt kell mondanom, hogy sokkal jobb, kiépített, minőségi túraútvonalak vannak, mint Magyarországon. Nem lehet eltévedni, mert mindenhova minden ki van téve egy táblára, és jelzik az útvonalat. Sok energiát (de pénzt nem) spórolunk, ha felülünk Svájc több száz felvonójának egyikére. Vannak elég nehéz túrák, például felmenni a Jungfraura, a Mönchre, Eigerre a közeli 3500, 4000 méter feletti hegyekre túravezetővel vagy a bátrabbak túravezető nélkül. Ha egy hosszú, vagy magas hegycsúcsra tartó túrát csinálunk jobb, ha szólunk a szállodában a recepciósnak." Így hamarabb megtalálnak, ha mégis eltévednénk.

Kanderstegben egy cserkészpark is található, és rengeteg gyalogtúrázó. "Aki ide látogat, feltétlenül megnézi a közeli Oashinenseét. Csodálaltos gleccser tó óriás hegyekkel körűlvéve. A szamóca itt a legfinomabb - minden réten megtalálni. Mindenhol tehenek, bocik bóklásznak. Ettől a tótól tudunk elindulni az innen félelmetesnek vélt csúcsokra gyalog. Szinte harapni lehet, olyan friss a levegő és a tó, bár hideg, de felemelő érzés volt benne fürdeni.

A Malév leállása óta a Swiss forgalma erősödött
A Swissair működésének megszüntetése után alapított légitársaságot a Lufthansa vásárolta meg tíz évvel ezelőtt, és 2011-ben a Swiss elnyerte Európa legjobb légitársasága címét. Az üzleti utazók világszavazásán a bázisreptér, Zürich is nagyon jó helyezést ért el. A első osztály felszereltségéhez hozzátartoznak a szeparált hálófülkék, a business osztályon kétméteres fekhellyé alakítható ülések találhatók, a turistaosztályon pedig háttámlába épített képernyők. A társaság 31 ország 72 desztinációjába repül, Budapestről naponta 3 járatuk közlekedik. A szolgáltatásaik közt terjed a Fly Rail, amelyet vonatúttal kombinált légiutakhoz lehet igénybe venni. A repülőtéri Check-inben a poggyászt a vonatút végéig feladják, így a utasnak nem kell felvennie a svájci reptéren és továbbvinnie a vonatállomásra. Habár konkrét adatokat nem tudtunk meg, de tény, hogy a Swiss magyarországi forgalma a nemzeti légitársaságunk februári leállása óta növekedett.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek