Gyémántokkal kirakott emberi koponya és rothadó állatok Londonban

  A világ egyik leggazdagabb - és legőrültebb - művészének nyílik retrospektív tárlata a Tate Modernben. Formaldehidben úszó cápa, gyémánttal kirakott koponya és rothadó állatok várják az érdeklődőket.

  Damien Hirst híres-hírhedt alkotásait láthatja holnaptól, vagyis április 4-től a londoni Tate Modern közönsége. A szeptember 9-ig látható kiállítás a kortárs művészet egyik legismertebb alakjának első retrospektív tárlata.

  Gb / Barcroft Media / Northfoto / Northfoto

   "Soha életemben nem fogom megmutatni az alkotásaimat a Tate Modernben. A múzeumok csak halott művészeknek valók" - mondta saját bevallása szerint Hirst 1996-ben David Bowie-nak. "Őrület, hogyan változnak a dolgok" - nyilatkozta a művész a The Observer című brit vasárnapi lapnak most nyíló kiállítása kapcsán.

  A tárlat bemutatja, hogyan lett az egyszerű körülmények között élő egyetemistából a világ egyik leggazdagabb művésze. A Tate Modernben több mint hetven alkotás látható, a legutóbbi szeptemberben készült el. Megtekinthetők a leghíresebb művek: a formaldehidben "úszó" cápa, az ismert pontképek, és rothadó állatokkal sokkoló installációi. De látható lesz az egyik legismertebb műve, a For the Love of God névre keresztelt installáció is, ami nem más, mint egy gyémántokkal kirakott emberi koponya.

  Northfoto / Northfoto

   "Hirst az egyik legfontosabb ma élő művész, korunk néhány legkiemelkedőbb alkotásának megteremtője" - méltatja a művészt a Tate Modern. Hirst művészetéről azonban megoszlanak a vélemények. "Az elmúlt húsz évben vagy bolondnak nézett mindenkit, vagy a múzeumigazgatók butaságát használta ki és nem alkotott semmi újat" - vélte például Brian Sewell műkritikus az Evening Standard című lap hasábjain.

  Ami azonban biztos: a Tate Modern az olimpiára érkezők tömegeit fogja falai közé csábítani a híres művész alkotásaival.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!