Nem drágultak a kastélybelépők Csehországban

  Nem emelkedtek az állami kézben lévő csehországi műemlékek, elsősorban a várak és a kastélyok belépőinek árai az idén Csehországban. A fő turistaszezon március végén kezdődik, számos helyen erre az alkalomra érdekes és színes kísérőprogramokkal készülnek.

   

  Tavaly a cseh kulturális tárca pénzhiányra hivatkozva csökkentette a várak és a kastélyok működtetésének és fenntartásának állami támogatását, minek következtében a belépőjegyek tíz százalékkal megdrágultak. Bár a gazdasági helyzet azóta nem javult, hanem inkább romlott, a tavalyi árak az idén nem változnak, írja az MTI.

  Karlstejn gótikus kastélyaFotó: Eu / Northfoto  "Az idén ugyanolyan nagyságú állami támogatást kaptunk, mint tavaly, 605 millió koronát, de a belépőket nem drágítjuk" - mondta újságíróknak Nada Goryczková, a nemzeti műemlékvédelmi hivatal igazgatója keddi prágai sajtóértekezletén.

  Szintén érvényben marad a "hűségkártya" rendszere is. Ezt azt jelenti, hogy öt műemlék-látogatás után a hatodik belépő már ingyenes lesz. Ez a kártya nagy népszerűségnek örvend Csehországban.

  A prágai Hradzsin jegyárai 250 cseh koronánál kezdődnek, de például a dél-morvaországi Telc kastélyába már 80 koronáért bejutunk. A legtöbb helyen az idegenvezetés is benne van a jegyárban, az ár a túra hosszától is függ.

  Orlik váraFotó: Eu / Northfoto


  A kevesebb pénz miatt a műemlékek fenntartói többnyire visszafogták a karbantartási és felújítási munkákat is, illetve a legszükségesebbekre korlátozták azokat. Komoly gondot jelentenek az állandóan emelkedő energia-, illetve a vízárak. "Szinte mindenütt parkok és kertek vannak, amelyeket nyáron folyamatosan öntözni kell. Ez komoly összegekbe kerül" - jegyezte meg Marie Jirková, a dél-morvaországi Telc műemlékvédelmi központjának szóvivője. Telc városközpontja 1992 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján.

  A várak és kastélyok üzemeltetői fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy megtartsák látogatóikat, írja az MTI. Különféle kedvezményeket hirdettek meg, bővítették a látnivalók sorát, kísérőrendezvényeket szerveznek. Több vár és kastély késő esti, éjjeli látogatásokat, programokat készít az érdeklődők számára. Az udvarokban a nyáron koncertek, színjátékok, gyerekműsorok lesznek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!