Marilyn Monroe képei és ingyen varieté Londonban

A legfontosabb múzeumok kiállításaiért nem kell belépőt fizetni Londonban. A parkok, a piacok jó része, és az ebédidőben tartott, templomi koncertek is ingyenesek. Aki pedig a grátisz szórakozás híve, választhatja a pénteki varietét.

Az embernek ritkán alkalma elcsípni egy ingyen palacsintaosztást Londonban, ahol iszonyú drága dolgokat lehet találni, de azért bőven akadnak olyan programok, melyekért nem kell fizetni.

Mint sok európai fővárosban, Londonban is úgy tartják, a múzeumlátogatásnak az oktatást kiegészítő szerepe van, ezért a legfontosabb múzeumok és állandó tárlatok belépőjegy nélkül látogathatók.

Bármikor lecsaphat ránk egy előadás: Covent GardenNorthfoto

 13 millió látnivaló a British Múzeumban

A világ egyik legnagyobb múzeuma a British Museum, amely a maga 13 millió kiállítási tárgyával nem tartozik a néhány óra alatt kipipálható látnivalók közé. Legismertebb kincsei közt tartják számon azt a háromnyelvű, gránitba vésett, végzést megfogalmazó rosette-i követ, amelyet Champollion használt, hogy megfejtse az egyiptomi hieroglif írást. A múzeumban archeológusként dolgozni különösen izgalmas lehet, mert a laborban a legkorszerűbb technikákat tudják használni kormeghatározásra és a leletek kémiai vizsgálatára.

A Tate Modernben fennállásának 12 éve alatt megközelítőleg 30 millióan jártak már. Az 1900-as évek óta készült alkotásokat bemutató, egykori erőműből kialakított épületet a tervek szerint bővítik majd, ahogyan egyre bővül a műkincsállomány is. Érdemes kipróbálni a múzeum audio guide-ját is, amely nem minden egyes kiállított tárgyhoz fűz monológot, csupán a kiválasztott fontosabbakhoz, esetenként a művész gondolatai is hallhatók felvételről, ami az egészet még hangulatosabbá teszi.

Trafalgar Square, jobbra hátul a National GalleryNorthfoto

 Bolyónk teljes élővilága a természettudományi múzeumban

A Museum of London is az állandóan zsúfolt múzeumok közé tartozik, miután a város egyik fő látnivalója. Az egykori és mai brit fővárossal kapcsolatos, fontos dokumentumokat, használati és dísztárgyakat, műkincseket, ruhákat állítottak ott ki. A londoni múzeumokra jellemző, hogy a kávézóik is hangulatosak, itt például a kertben található. A National Gallery szintén izgalmas hely, ahol hétközben jó néhány iskolás osztállyal lehet találkozni, akik a kiállított festményeket igyekeznek elmélyülten lerajzolni.

A Natural History Museumban a bolygónk növény- és állatvilágának teljességét bemutatták. Itt az ember örökre megjegyzi azt a szót, hogy diverzitás. A látvány és az élvezhetőség hasonlóan fontos, mint a tények, így a legtöbb tárgy szemléltető jellegű. Az időszaki kiállítások közé tartozik Robert Falcon Scott Déli-sark kutató utolsó expedícióját bemutató tárlat, illetve akit érdekel, a rovarokról is mindent megtudhat, amit eddig sosem gondolt volna megkérdezni.

Marilyn Monroe eddig nem ismert arcai

Szintén ingyen végig lehet nézni a Greenwich városrészben található National Maritime Museum (Nemzeti Tengerészeti Múzeum) kiállítási tárgyait, amelyben a gyarmatosítók korát, a felfedezők munkáját, a brit haditengerészet és tengeri kereskedelem történetét lehet követni. Itt őrzik például II. György fiának arannyal díszített bárkáját, és Nelson admirálisnak azt az uniformisát, amelyet a trafalgari ütközetben viselt. A világháborús relikviák iránt érdeklődők nem hagyhatják ki a szintén ingyenes Royal Airforce Museumot, melyben több mint 90 repülőgépet állítottak ki, és az Imperial War Museumot, ahol a belépőt többek között egy Spitfire, egy német tengeralattjáró és egy V1-es rakéta fogadja. De ingyenes a Science Museum is, felnőttek és gyerekek számára is izgalmas, zseniális nyomkodható-húzkodható kiállításaival, a gigantikus mennyiségű porcelánt, bútort, ruhát és egyéb iparművészeti darabokat kínáló Victoria és Albert Múzeum, és a National Portrait Gallery (Nemzeti Arcképcsarnok) is, ahol éppen egy Charles Dickens életét bemutató kiállítás fut.

Egy meleg nap Joe DimaggióvalNorthfoto

 Az időszaki kiállítások közt is találhatunk néhányat, ahova nem kell belépőt venni. A Getty Images Gallery például ügyesen időzítette a május végéig látható, Marilyn Monroe életét bemutató, javarészt fotókból álló kiállítását. A tárlat az Egy hét Marilynnel című Simon Curtis- filmnek köszönhetően most különösen aktuális. És ha már ott járunk, az East End életét bemutató fotókiállítást is megnézhetjük, amely a városrész arcait és életképeit a tízes évektől kezdve dokumentálja.

Csupa őrült cucc Camdenben

Londonban a piacok egy része is egyedi hangulata és kínálata miatt olyan, mintha időszakos tárlatot néznénk végig. Camden Town egy teljes bevásárlónegyed, ahol csupa őrült cuccot és szürreális boltot lehet találni. Látogatását érdemes nem hétvégére tervezni, hétköznap is elég nagy a tömeg. A Covent Garden az épülete és a környéke miatt kihagyhatatlan, és ha szerencsénk van, belefuthatunk valami jó utcai műsorba is, ami természetesen ingyenes.

A Portobello a világ legnagyobb antikvitáspiaca, ahol remek kincseket lehet találni, belépőt viszont nem kérnek. De ha továbbmegyünk, van zöldségpiac is, az utca túlsó végén, a használtruha-standok után pedig London egyik legjobb fish-and-chips büféjét találjuk. Jamie Oliver is a Portobello Road 329-es szám alatt található George's Portobello Fish Bar gyakori vendége. A fémborítású talponállónak az utcán is van két-három asztala, így ha nem sétálva akarjuk fogyasztani a zseniálisan omlós sült halat, evés közben a járókelők nézegetésével is elüthetjük az időt. A Brixton Marketet is érdemes megnézni, mert az utcai árusok kánaánja: itt is találunk antikvitást, használt vicik-vacakot, könyveket és ruhát minden mennyiségben.

Hyde ParkBv2 / Northfoto

 Futók és vízimadarak

A parkok jó része is ingyen végigjárható. A Hyde Park a legnagyobb, londoni park, ahol az egyik legviccesebb hely a Speakers' Corner. Itt bárki felléphet, ha mondanivalója van, egyedül csak a királynőt nem kritizálhatja. A parkban a Serpentine-től délre található Diana hercegnő emlékszökőkútja, és a londoni holokauszt emlékművet is ezen a környéken helyezték el. A szomszédos Kensington Gardensben található a Kensinton Palota, Peter Pan bronzszobra, valamint a szőkőkutakból és szobrokból álló Olasz kert. A Regent's Parkban rengeteg futó és bicikliző embert látni, a St James's Park a vízimadárpopulációjáról híres és persze a Victoria emlékműről, a Greenwich Park pedig hatalmas fáiról és nyugalmas hangulatáról, no meg arról, itt fut a 0. hosszúsági kör, melyet mi is átléphetünk - igaz, ezért már ki kell fizetnünk a Királyi Obszervatórium 7 fontos belépőjét. A központtól kicsit kijjebb esik a Richmond Park, de érdemes ellátogatnunk oda, ha testközelből akarunk őzekkel és szarvasokkal találkozni: a régi királyi vadasparkban szabadon élnek az agancsosok.

Az ingyen kulturális programok közt az utcai koncerteken kívül érdemes említeni a templomi zenei előadásokat, főleg azokat, amelyek ebédidőben, többnyire délután egy órakor tartanak. A St James's Piccadilly, a St Anne and St Agnes in the City, a St Lawrence Jewry vagy a St Giles-in-the-Fields templomhétfőtől péntekig kínál koncerteket, a Church of the Latter Day Saints mormon templomban pedig nemcsak vallási tematikájú előadásokat rendeznek.

Aki pedig egy kis ingyen szórakozásra vágyik, elnézhet a Cellar Door klubba, ahol kabaré, varieté és más, régivágású, szórakoztató műsorokat rendeznek. A legközelebbi március 16-án lesz Friday Folies Bergere (pénteki varieté, a tízes-húszas évek stílusában) címmel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek