Garázs helyett villanybringa jár a lakáshoz Bécsben

Garázs helyett éves helyi BKV-bérletet, közös használatú autókat és elektromos kerékpárokat kapnak a lakók egy új külvárosi lakóparkban Bécsben.

Bécs 23. kerületében, Liesingben épül meg az első Bike City, ahol nem minden lakáshoz tartozik garázs illetve gépkocsibeálló. Helyette beköltözéskor ingyenes éves bérletet kapnak a lakók, és elektromos kerékpárok valamint közös használatú autók is a rendelkezésükre állnak majd. A projekt célja, hogy ne csak az autóval megtett utak, hanem a gépkocsik számát is csökkentsék, tudósít a ComPress hírügynökség.

Bécsi CitybikeFotó: Ernst Hammerschmid / Northfoto

 Bécsben egyébként törvény írja elő, hogy minden újonnan épülő lakáshoz autóbeállót vagy garázst is létesíteni kell. Az 1:1 aránytól csak kivételes esetben lehet eltérni – ilyen lesz a Bike City is, ahol tíz lakásra csupán hét parkolóhely jut majd.

Az új koncepció hátterében az a tapasztalat áll, hogy a város szélén épülő lakásoknál – főleg, ha jó a tömegközlekedés –, sok garázs évekig üresen áll, és még bérbe sem tudják adni őket. Tavaly óta a bécsi garázstörvény lehetővé teszi ugyan, hogy a kötelezően létesített parkolóhelyek tíz százalékát biciklik vagy egy nyomvonalú járművek tárolóhelyévé alakítsák át, de még így is sok a kihasználatlan hely.

A Bike City esetén az építtető, az Österreichisches Siedlungswerk így legalább megmenekül attól, hogy eladatlan gépkocsibeállói maradjanak, a megspórolt pénzen pedig plusz szolgáltatásokat biztosíthat az autómentes háztartásoknak. A megfelelő számú biciklitárolók mellett tíz elektromos kerékpár áll majd ingyen a lakók rendelkezésére, illetve szükség esetén kedvezményesen juthatnak az öt közös használatú autó valamelyikéhez.

A Zöldek (Grüne) bécsi képviselője, Christoph Chorherr tájékoztatása szerint a Bike City még csak előfutára számos további lakhatási koncepciónak, amelyeknek szintén az autóforgalom visszaszorítása lesz a célja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek