Pálmaborral koccintunk az afrikai klímára

Van abban valami szürreális, ha egy hóeséssel színesített napon pálmabort kóstolunk, és nigériai alapanyagokkal ismerkedünk egy budapesti pincében. Ha valaki ez alapján kedvet kap az utazáshoz, akkor odakint megkóstolhatja az egusi soupot, vagy a chin chint, de ezeket itthon is el lehet készíteni. A pálmaborhoz viszont jól jön a kánikula.

Afrikába az ember elsősorban nem gasztronómai katarzist keresve utazik, de különleges fogás azért jó néhány akad. A havonta jelentkező Közel Afrikához Klub háziasszonya, Ekiudoko Miriam úgy gondolta, Nigériát változatos alapanyagain és hagyományos ételein keresztül mutatja be, hátha sokan ennek hatására kapnak kedvet az utazáshoz.

OkraJim Moor/sunshine / Northfoto

 A nyugat-afrikai Nigéria nem tartozik a kontinens veszélyes országai közé. A legnépesebb afrikai államban a kétezres évek óta polgári kormányok vannak hatalmon, azonban a választások tisztasága mindig kétséges, és a korrupció mellett a muszlimok és keresztények ellentétei is meghatározzák a közéleti hangulatot. De a kultúrák sokszínűségének vannak kedvező hatásai is, például a változatos gasztronómia.

Az orszáon belül utazni kihívás

Az országnak különleges természeti adottságai vannak. A tengerpartok mentén a sós vízű mocsarak és mangrove erdők a jellemzők, de az ország legnagyobb részét szavanna borítja. Turisztikai látnivalói nagy részben a nemzeti parkokat jelentik. A Kainji, vagy a Cross River Nemzeti Park népszerű hely az állatrezervátumok miatt, ez utóbbi helyen gorilla-, bivaly- és leopárdpopuláció él.

Csirkék szállításaCandace Feit / Northfoto

 Nigériát megjárt turisták szerint az országon belül utazni nagy kihívás. A legnépesebb városban, az ország gazdasági központjában Lagosban és környékén például tömegközlekedés nem létezik. Érdemes leinteni egy motorost, ha épp nem szállítja az egész családját, vagy csatlakozni egy buszt bérlő csapathoz. Az autóbérlést nem ajánlják, mert kaotikus a forgalom. Az utakon nyomokban felfesett sávok láthatók, de azokhoz senki sem tartja magát, inkább dudálnak, hogy jelezzék a szándékaikat. A rendőri forgalomirányítás komolytalan, nem bírnak a fogalom nélkül közlekedő járműtömeggel.

A főzésben is sokat improvizálnak

A helyiek a főzésben is hasonlóan improvizálnak, miután ahhoz tudnak nyúlni, ami éppen megterem és elérhető. A gasztro workshopon a fő nigériai népcsoportok, a letelepedett életmódot folytató, iszlám hauszák, az ország dél-nyugati vidékén élő jorubák, a nomád fulamik és a dél-keleti területeken meghatálható igbók jellegzetes alapanyagait ismertük meg. Főzési módokat, recepteket nam kaptunk, ezért egy kis gyűjtőmunkára volt még szükség.

"A nigériai konyhára jellemző, hogy ragus ételeket fogyasztanak. Olyan, hogy leves nem nagyon létezik, kivéve a pepper soupot, ami nagyon csípős, és többféle gyógynövénnyel készül. Lehet benne hal, kecskebelsőség. A nők szülés után általában ilyen levest esznek, ami hamar felerősíti a legyengült szervezetet"- mondta Ekiudoko Miriam.

Ogbono, egusi, afrikai chili, okraTravelo

 Még a kecskefejet is belefőzik

A raguk egy része húsos, a másik része többféle zöldséggel készül, és állaguk jellemzően nyúlós, ragacsos. A húsok közül mindent fogyasztanak, ami az országban előfordul, így a halaktól, rákoktól kezdve a kecskén, bárányon át az antilopokig a legkülönfélébb húsokból főznek, és ezeknek az állatoknak minden, emberi fogyasztásra alkalmas testrészét felhasználják. "Az igbók például a kecskefejet is belefőzik az ételeikbe és nagyon lelkesednek az ízéért." Az állati eredetű alapanyagok közül talán csak a tejtermékek azok, amelyeket nemigen fogyasztanak, inkább csak a nomád fulamik.

Ahogyan a forró égövi országokban jellemző, itt is minden húsétel csípős. "Az alapanyagok a hőségben gyorsan romlanak, a chilit azért is szeretik, tisztítja a szervezetet, véd a gyomorrontás ellen."

Az ember jóllakottan fekszik le aludni

Nigériai halpaprikás
Néhány, nigériai étel receptje megtalálható angolul a Food by Country oldalon, akár a yam, vagy a plantain elkészítésére, akár alapragukra keresünk tippeket. Íme az egyik alapétel.
Hozzávalók
1 kg halfilé, lehet bármilyen fajtából, vékonyra vágva
egy közepes hagyma felaprítva
negyed csészényi piros bell paprika finomra vágva
háromnegyed csésze paradicsompüré
negyed csészényi olaj: lehet mogyoróolaj, pálmaolaj, olivaolaj
Leveskocka, akinek van gusztusa hozzá, akinek nincs, annak zöldség vagy halaplé
Körülbelül négy csészényi víz, vagy alaplé
fűszerek: só, kakukkfű

Elkészítés
A halat besózzuk, kakukkfűvel fűszerezzük és pihentetjük egy darabig.
Nem pirítjuk meg a hagymát, hanem a lábasba vizet engedünk (vagy az alaplébe) beleszórjuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát és paradicsompürét, és közepes lángon főzzük tíz percig. Utána öntjük hozzá az olajat, és a leveskockát, majd alacsony lángon negyed óráig főzzük. Legvégül hozzáadjuk a halat, és lassú tűzön, tíz perc alatt készre főzzük. Köretnek készíthetünk jollof rizst, vagy döngölt yamot.

A halféléket nemcsak frissen szerzik be, a nigériak nagy stockfish-fogyasztók. Szárított, vagy épp füstölt formában szívesen vásárolnak halakat, és szeretik a rágcsálnivaló húsokat is. "Az utak mentén kapható a hauszáktól származó, csípős suya, amelyet vékonyra vágott marhahúsból készítenek, nyílt lángon sütnek, és feltűzdelnek. Őrült mogyoróból készült pasztával szokták a végén megkenni. Ugyanolyan népszerű a kilishi is, amelyik papírvékonyra vágott, fűszeres marhahús a napon szárítva."

Plantain tömegbenTannis Toohey / Northfoto

 A köretek változatosak és energiadúsak. "Az alapvető élelmiszerek közé tartozik a magas keményítőtartalmú kasszava, édesburgonya és yam. Főzve és sütve is eszik. Ha látunk asszonyokat nagy mozsárral és bottal döngölni valamit, az valószínűleg yam. Nagyon tápláló étel, a szegényes élelmiszerek mellett is biztosítja, hogy az ember jóllakottan feküldön le aludni."

A főzőbanán az afrikaiak krumplija

A yam mellett a plantaint, vagyis a főzőbanánt imádják, ragukhoz, főzelékfélékhez is használják, körülbelül annyira elterjedt, mint nálunk a krumpli. Plantainből készül a fufu is, ami felfőzött kása, és Afrika más országaiban is ismert. Jó ideje már itthon is kapható főzőbanán, a Culinaris üzleteiben, illetve olcsóbb áron a Szép Kis Indiában, ahol egyébként az afrikai alapanyagok jó része megtalálható.

A rizsek közül a jollof rizs a legelterjedtebb. amit zöldségekkel, de akár kókuszosan is fogyasztanak. "A babok közül a barnababot és a feketeszemű babot szeretik. A jorubák rizzsel, vagy épp főzelékszerűen, főzőbanánnal elkészítve eszik." Feketebab egyébként az Ázsia bt-ben is kapható, de jellemzően a thai fajta.

Ragu a dinnyemaból

A babból készült ételek közül jellegzetes az akara, amelyre az Afromagyaros blog kínál egy hagyományos receptet. Ugyanitt a kevés nigériai desszertek egyike, az igen egyszerű chin chin elkészítési módja is olvasható.

A zöldséges raguk közül különleges és ismert az egusiból, vagyis az afrikai dinnye hántolt magjából készült ragu. Az egusi soupot a nevével ellentétben nem levesként fogyasztják, hanem körettel együtt, és az Afromagyaros blog erre is ajánl egy változatot, spenóttal, paradicsommal. Ez, a különleges alapanyag megtalálható a Szép Kis India arzenáljában.

Sokoldalú pálma

A jellegzetes alapanyagok közül még említést érdemel a halványzöld színű okra, amely párolva, sütve salátához is jó, ha pedig főzzük, ragadós, sűrű anyagot bocsát ki, amit ételsűrítőként is használnak. Szintén különleges alapanyagból készül a banga soup, amelyiknek a fő alkotóeleme a pálmadió. A sütéshez, főzéshez mogyoróolajat, vagy a különleges sárgás színéről és sűrű állagáról ismert pálmaolajat használják. Ez utóbbi a már említett indiai boltban kapható, pálmazsír formájában pedig több biobolt is forgalmazza.

A pálmát italként is kedvelik, a fa kérgéből csapolt, és erjesztett pálmabor az ország legnagyobb részén kapható, vannak alacsony alkoholtartalmú, üdítő változatok és olyanok is, amelyek ütnek, ezért röviditalként fogyaszthatók. A workshopon kóstoltuk a sűrű, fehér, és savanykás italt, amelyik kánikulában nagyon jól esne, de egy hóeséssel színesített napon inkább az afrikai száraz évszakra koccintottunk vele.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek